-

Happy, happy Halloween! Top 10 pesama u duhu praznika

Halloween noć veštica

„Trick or Treat“ ljubitelji horora, fantastike i Trilera Majkla Džeksona! Danas je 31. oktobar, a to znači da se širom sveta obeležava „Noć Veštica“ ili Halloween. Ovaj praznik je nastao iz paganskog običaja starih Kelta, koji se zvao Samhain, a koji je nalagao da se ljudi maskiraju i pale baklje u čast i slavu duhova. Počev od VIII veka nove ere, rimokatolička crkva slavi praznik „Svi Sveti“, koji se obeležava 01. novembra, a koji u sebi sadrži duh i tradiciju starog keltskog verovanja. Odavanju počasti umrlim precima 1. novembra, prethodi „Sveta Noć“ ili „All Hallows Eve“, kasnije Halloween, vreme kada se vernici maskiraju kako bi se odbranili od zlih duhova. Danas se Halloween  proslavlja na način da se odrasli ljudi, a naročito deca, maskiraju u likove iz sveta horor filma i fantastike, i tradicionalnom frazom „Trick or Treat“ („Šala ili slatkiš“), traže od sugrađana slatkiše, odnosno više ih „ucenjuju“, jer u slučaju da izostane slatkiš, tom nesretniku sledi neka „pakost“ u duhu parznika. Obično bacanjem jaja na trem od kuće ili tome slično. Međutim, ovaj praznik odavno prevazilazi okvire verskog praznika i poprima kult pop kulture. Naime, svuda u svetu, pa i kod nas, obeležava se Halloween, a to znači da se svuda po gradovima održavaju tematske žurke i maskembali, rezbare se bundeve i pravi se „Svetleći Džek“ ili „Jack – o – Lanterns“, i naravno gledaju se horor filmovi. I zato, ljudi, izadjite večeras do grada, maskirajte se u super heroja ili herojinu, lika iz horor filma ili omiljene serije, ili ako baš nemate ideju, setite se Srede Adams, koja je na pitanje zašto ne nosi masku, odgovorila:“Maskirana sam u psihopatu. Oni izgledaju kao obični ljudi.“ Ovo ne važi za Lazara Ristovskog ili Druga Raju iz filma „Tito i ja“, koji se maskira u duha bez obzira na dan. Vi koji ostajete kući, zaključajte vrata,  izrezbarite bundevu i upalite sveće, zamračite sobu, napravite krevet, zagrlite voljeno biće… i gledajte horore. Halloween je. Za ono drugo čekajte „Dan zaljubljenih.“

Vaš Balkanrock je tu da začini celu stvar i pokloni Vam, po našem mišljenju, Top 10 pesma u duhu Halloween praznika.

Koja pesma je po vama najviše u duhu Halloween praznika?

10. Dragula, Hellbilly Deluxe, Rob Zombie, 1998.

Čovek koji je režirao kultne slash horor filmove poput „House Of 1000 Corpses“, „The Devil’ Rejects“, kao i mnoge druge, snimio je ništa manje jeziv solo album Hellbilly Deluxe 1998. godine. Pesma Dragula sa istog albuma postala je ubrzo posle objavljivanja njegov zaštitni znak. Ova pesma se smatra i najprodavanijom, s obzirom da je samo u americi prodato 717.000 kopija singla do 2010. godine.

9. Dont Fear The Reaper, Agents Of Fortune, Blue Oyster Cult, 1976.

Pesma Dont Fear The Reaper grupe Blue Oyster Cult iz 1976. godine, govori o večnoj ljubavi, ali i izvesnosti smrti. Iako u početku osporavana da ima mračan prizvuk, pesma je naišla na pozitivnu kritiku publike, a našla se  i na 405 mestu Rolingstonove liste 500 najboljih pesama. Dovoljno da se nađe i na našoj listi. Klasika.

8. Bela Lugosi’s Dead, Bauhaus, Single, 1979.

Halloween ne bi bio to što jeste bez najboljeg i napoznatijeg Drakule na svetu, Bele Lugošija. Lugoši je glumio princa tame u horor klasiku Drakula iz 1931 godine, a koji se smatra najboljom filmskom inkarnacijom ovog čuvenog krivopije iz romana Brama Stokera. Svojevrni omaž ovom velikom glumcu dao je engleski post pank bend Bauhaus, objavljivanjem pesme  Bela Lugosi’s Dead 1979. godine. Upravo se ova pesma smatra prvom pesmom sa gotskom tematikom. Uživajte.

7. Hallowed Be Thy Name, The Number Of The Beast, Iron Maiden, 1982.

Pesma Hallowed Be Thy Name legendarnog heavy metal benda Iron Maiden, smatra se za jednu od najboljih pesama, ne samo ovog benda, već heavy metal žanra uopšte. Napisao ju je basista Stive Harris, a priča prati unutrašnju borbu čoveka koji čeka vešala i proživljava svoje poslednje trenutke u kajanju, čekajući oprost. Ozbiljna muzička stvar, sa ozbiljnom temom i mračnim notama, svakako zaslužuje da se nađe na našoj listi.

6. Wellcome To My Nightmare, Wellcome To My Nightmare, Alice Cooper, 1975.

Wellcome To My Nightmare je prvi solo album američkog rock/metal pevača Alisa Kupera, koji je objavljen 1975. godine za Atlantic Records. U pitanju je konceptualni album, s obzirom da sve pesme vezuje isti motiv, a to su snovi dečaka Stivena. Zvuči mistično i kao nešto što bi odlično leglo u pauzi između filma „Petak 13“ i „Alien“. Mali saveti.

5. Bark At The Moon, Bark At The Moon, Ozzy Osbourne, 1983.

U celu priču oko Halloweena uklapa se naravno i sam „princ tame“ Ozi Ozborn. Upravo u pesmi Bark At The Moon, Ozi donosi duh ovog praznika, s obzirom da se priča vrti oko  zveri koja teroriše miran kraj. Pa da poslušamo.

4. Thriller, Michael Jackson, 1982.

Samo najhrabriji će priznati da su se kao deca plašili spota za pesmu Thriller Majkla Džeksona. S punim pravom, jer ovaj muzički spot je, do čuvenog zombi plesa MJ-a  na ulicama grada sa desetinama raspadnutih zombija,  zapravo kratkometražni horor film, sa gotovo holivudskom produkcijom.

3. Halloween, Misfits, Single 1981. 

Pesma Halloween pank grupe Misfits, prvi je singl objavljen 1981. godine. Ova pesma je ujedno označila i pravac kojim će se bend kretati u daljem radu, stvarajući prepoznatljiv zvuk i pesme sa motivima iz horor filmova. Misfits se smatraju rodonačelnikom horror pank muzičkog pravca. Pesmu Halloween peva Glenn Danzig, prvi i originalni pevač Misfitsa, kojeg je kasnije zamenio Majkl Grejvs, sa kojim je bend ostvario uspešnu i plodonosnu saradnju.

2. Halloween theme song, John Carpenter (Halloween movie) 1978.

Kada tražimo sinonim za reč horor, obično kažemo Majkl Majers. Da, reč je o kreaciji reditelja Džona Karpentera iz filmskog klasika Halloween iz 1978. godine. Radnja filma je mnogim ljubiteljima horora poznata. Ukratko, reč je o inkarnaciji samog zla u liku Majkla Majersa, koji se krije iza bele maske i koji opseda gradić Hedonsvil za  Noć Veštica. Još strašniji prizvuk celoj ovoj priči dala je muzika koja prati film, a koju je komponovao sam Karpenter. Da se naježiš.

  1. Helloween, Helloween, Keeper Of The Seven Keys: Part One (1987.)

Kako završiti listu, a da to ne bude sa bendom koji se zove Helloween, pa još  ima i istoimenu pesmu. Ako je nešto u duhu praznika, onda je to ova „krvava“ numera, koja traje, zamislite, 13 minuta. Slučajnost? Ne bih rekao. Mračne sile su tu umešale prste da ova stvar dostigne „đavolji“ broj 13. Naravno, ovom remek delu je poseban pečat dao i vokal Michael Kiske. All Hail Kiske. Uživajte.