-

Glas kao instrument – Top 10 pesama koje počinju vokalom

top 10 pesma koje počinju sa vokalom

Navikli smo da rock ‘n’ roll pesme započinju gitarskim rifovima ili bubnjarskim deonicama. Ovo je najviše zbog toga što početak pesme određuje njen ritam i dramatizaciju.  Setimo se čuvenog hita grupe Deep Purple „Burn“ koji započinje zapaljivim rifom Ritchiea Blackmorea. Vi na prvi zvuk Blackmoreove gitare shvatate o kojoj kompoziciji je reč i započinjete headbangovanje u istom ritmu. S druge strane, gotovo istu popularnost imaju i bubnjarske deonice sa početka pesme, jer razumljivo je, bubnjevi jesu deo ritam sekcije, i mogu da budu odličan uvod u rock ‘n’ roll kompoziciju.

Složićete se sa autorom ovih redova, da je intro na bubnjevima, Nicka McBraina, u pesmu „Where Eagles Dare„, grupe Iron Maiden, idealno rešenje za početak ovog klasika metal muzike. Međutim, retki su, ali dragoceni slučajevi u rock ‘n’ roll muzici, da se kao idealno rešenje za početak muzičke numere, umesto instrumentala, istaknu vokali. Svedoci smo nekih od najlepših pesama ovog žanra, koje započinju uz vokal i električnu/akustičnu gitaru, vokal i klavijature, ili isključivo vokal, kao jedini „instrument“. Pesma „I Want It All“ grupe Queen nije mogla da doživi bolji i efektivniji početak. S druge strane, ultimativni hit  legendarnih Beatlesa, „Hey Jude„, verovatno ne bi bio to što jeste, da ne počinje sa vokalom Paula McCartneya.

U mnoštvu pesama koje imaju za uvod instrumental, Balkanrock se potrudio da vas podseti na ultimativne hitove rock ‘n’ roll muzike, koji započinju vokalom.

10. Bullet With Butterfly Wings, The Smashing Pumpkins, Mellon Collie And The Infinite Sadness, 1995.

Sve što izađe iz pera Billya Corgana vredno je pažnje, a posebnu umetničku vrednost imaju numere koje su nastale u saradnji sa bendom The Smashing Pumpkins. Jedna od tih pesama je svakako „Bullet With Butterfly Wings„, koja započinje isključivo Corganovim pevanjem i  uvodnim stihom The World Is A Vampire, a što je dovoljno da vas obuzme u potpunosti. The World Is A Vampire, naravno da jeste.

9. All Those Things That I’ve Done, The Killers, Hot Fuss, 2004.

Brandon Flowers i njegovi Killersi dali su pesmi „All Those Things That I’ve Done“ posebnu dimenziju nadrealnosti, a koju otvara vokal Flowersa, praćen melanholičnim zvukom klavijatura. Ovo muzičko delo je svakako vredno pomena i zaslužuje da se nađe na našoj listi. Uživajte.

8. Best Of You, Foo Fighters, In Your Honor, 2005.

Dave „Nice guy of Rock“ Grohl, držeći se maksime Show Must Go On, nastavio je trnovitim putem do zvezda, nakon prestanka rada grupe Nirvana, čiji je bio član, osnivanjem svog benda Foo Fighters 1994. godine. Do danas, bend je ostvario zavidnu karijeru, sa devet studijskih albuma. Nekad bubnjar čuvene Nirvane, danas autor, pevač i gitarista Foo Fightersa, ovaj umetnik održava vatru nekadašnjeg grunge muzičkog pravca, dajući joj novi izgled i groove. Poslušajmo jedan od najvećih hitova grupe Foo Fighters, „Best Of You„, u kojoj se oseća mojo Cobainovog muzičkog izraza, jer ova numera započinje a cappella pevanjem Grohla, i nastavlja sa gitarskim rifovima, što je bio čest slučaj sa pesmama Nirvane.

„I’ve got another confession to make 

I’m your fool …“

7. Oh My Lord, Nick Cave And The Bad Seeds, No More Shall We Part, 2001.

Za pesme Nicka Cavea se može reći da predstavljaju pravu poeziju i da s pravom zaslužuju da se nađu u edicijama svetske književnosti i školskim udžbenicima. Generacije su odrastale uz njegove stihove i muziku, koja s vremenom, baš kao i vino, dobija na snazi i kvalitetu. Beograd će imati čast da ove godine ugosti ovog muzičkog velikana i njegove Bad Seedse, a do tada, uživajte u divnoj poemi „Oh My Lord„, koja započinje baš onako kako treba, uz vokal i recital dirljivih stihova gospodina Cavea.

6. Drain You, Nirvana, Nevermind, 1991.

Pesma „Drain You„, legendarne grunge rock grupe iz Sijetla nastala je za vreme snimanja ikoničnog albuma „Nevermind“ iz 1991. godine. Kao i većina Cobainovih pesama, i pesma „Drain You“ bavi se ličnim doživljajima autora i materijalizacijom njegovih emocija kroz partnerski odnos aktera iz priče. Iako nikad nije zvanično potvrđeno, smatra se da je Cobainu inspiracija za pesmu bila Cortney Love, sa kojom je, u vreme snimanja albuma, započeo romansu. U ovoj numeri, slušaoci imaju priliku da u nekoliko sekundi s početka iste, uživaju u Cobainovom melodičnom glasu, pre nego što ona preraste u snažnu grunge grmljavinu. Zanimljivo je da je upravo ova pesma bila Cobainov favorit sa albuma Nevermind. U intervjuu za magazin Rolling Stone iz 1993. godine, rekao je, da mu je upravo pesma „Drain You“ omiljena pesma koju je napisao i da uživa da je izvodi na koncertima.

5. Carry On Wayward Son, Kansas, Leftoverture, 1976.

Američka hard rock grupa Kansas je, do izdavanja svog četvrtog albuma Leftoverture, u oktobru 1976. godine, bila dobro poznata grupa sa tri pristojna studijska albuma. Ono što je krasilo ovaj bend, bili su javni nastupi, koji su često umeli da bace u senku bendove koji su na sceni nastupali iza njih, kao što je to slučaj bio i sa grupom Fleetwood Mac.  Kako je u bendu važilo pravilo da autorski rad dele gitarista Kerry Livgren i pevač Steve Walsh, formula se nije menjala ni u slučaju albuma Leftoverture. Međutim, u toku snimanja se desio peh, jer je Livgren ispoštovao svoj deo dogovora i spremio 70% albuma, dok Walsh nije dao nikakav doprinos. S obzirom da je bend bio u škripcu s vremenom, Livgren je smišljao pesme dan – noć, kako bi album bio snimljen u roku. Da bi album bio kompletan, nedostajala je jedna pesma, a nju je Livgren smislio na brzinu, gotovo „s nogu“. Bila je to pesma  „Carry On Wayward Son„, koja je prvo oduševila sve prisutne na snimanju, a potom i ceo svet. Rešenje da pesma počne sa a cappella pevanjem Walsha, bilo je pun pogodak, jer ono što sledi potom, jeste pravi cunami u vidu rock ‘n’ roll rifova.

4. Black Dog, Led Zeppelin, Led Zeppelin IV, 1971.

Pesma „Black Dog“ legendarne grupe Led Zeppelin, prvobitno je izdata kao singl, da bi potom svoje mesto našla na četvrtom studijskom albumu nekreativnog nazivaLed Zeppelin IV. Zanimljivo je da je nazivu pesme poslužio crni labrador retriver, koji se vrzmao oko studija Headley Grande u Hampshireu, za vreme snimanja. Pesma odlično povezuje Plantovo a cappella pevanje sa grooveom ostatka benda. Sudeći po biografu grupe Daweu Lewisu kombinacija a cappella pevanja i muzike, nastala je pod uticajem grupe Fleetwood Mac i njihovog hita „Oh Well“ iz 1969. godine. Magazin Rolling Stone je, 2004. godine, uvrstio pesmu „Black Dog“ na 294 mesto liste 500 najvećih pesama svih vremena.

3. The Cristal Ship, The Doors, The Doors, 1967.

Pesma „The Cristal Ship“ ledendarnih Doorsa, nastala je iz pera Jima Morrisona 1965. godine. Morrison je pesmu napisao nakon prekida romanse sa tadašnjom devojkom Mary Werbelow. Iako su mnogi tekst pesme dovodili u vezu sa drogama, istina je da ona ima potpuno drugo značenje. Demistifikaciju pesme dao je Ken Rafferty, koji je rekao da je pesma „The Cristal Ship zapravo Morrisonov lament nad propalom romansom sa Mary Werbalow, te njegova unutrašnja borba sa brisanjem iste iz podsvesti. Upravo o ovome svedoče i uvodni stihovi:

Before You Slip Into unconsciousness, I’d Like To Have Another Kiss. Another Flashing Chance At Bliss, Another Kiss, Another Kiss.

Ovoj divnoj poemi, posebnu zavodljivost i mističnost dao je Morrisonov baršunasti bariton, a nadrealnu notu dale su Hammond orgulje Raya Manzareka.

2. Nowhere Man, The Beatles, Rubber Soul, 1965.

Do izdavanja šestog po redu studijskog albuma „Rubber Soul„, Beatlesi su bili planetarno popularni, ali i udobno ušuškani u svojim privatnim posedima u gradskim pregrađima, sa  više automobila ručne izrade marke Rolls Royce i bankovnim računima bez limita. U to vreme studio EMI odlično je zarađivao od prodaje ploča „liverpulskih bubica“, pa su Beatlesi, kao njihova „zlatna koka“, imali, gotovo, „hotelski“ tretman u studiju Abbey Road za vreme snimanja. Bez vremnskog pritiska i finansijskih problema, autorski duo Lennon – McCartney, osmislio je i iskomponovao neke od najznačajnijih pesama grupe The Beatles. Posebnu pažnju je privukla Lennonova pesma „Nowhere Man„, koja je bila objavljena kao singl i koja je postala veliki hit u Americi. Za razliku od Paula, koji bi prvo osmislio akorde i melodiju za pesmu, pa tek onda ukalupio tekst, Lennon je  najpre smišljao reči svojih pesama, da bi ih potom uobličio u melodiju. Prema Rayu Connollyu, autoru knjige „Biti John Lennon, život bez spokoja“, Lennon se u slučaju pesme „Nowhere Man“ prisećao čitavog toka misli, koji je doveo do potpuno zaokružene pesme.

Uz zakazane termine snimanja, sedeo sam pokušavajući da smislim pesmu i razmišljao o sebi kako sedim tu, ništa ne radim i nikuda ne idem… Tada sam sebe zamišljao kao „Čoveka Niotkuda“ koji sedi u svojoj zemlji nedođiji…“, John Lennon.

1. Bohemian Rhapsody, Queen, A Night At The Opera, 1975.

Kada bi se sagledao celokupan muzički opus grupe Queen, mogla bi se sačiniti posebna lista hitova, koji započinju sa vokalom legendarnog Frediea Mercurya ili horskim pevanjem članova benda. Naime, legendarna „Kraljica“ je i  postala poznata upravo uvođenjem višeglasja u pevanje, čineći sebe rodonačelikom muzičkog pravca, poznatog kao rock opera. Hitovi poput „Killer Queen„, „Bicycle Race„, „Fat Bottomed Girls“ i kasnije „I want It All“ i „Princes Of The Universe„, ostaju prepoznatljivi upravo zbog snažnog efekta horskog pevanja članova grupe.  Međutim, postoji jedna pesma, koja se po mnogo čemu izdvaja od drugih pesama, ne samo grupe Queen, već i drugih grupa rock ‘n’ roll žanra. Reč je, naravno, o pesmi „Bohemian Rhapsody„. Pesmu je napisao i komponovao Fredie Mercury za album „A Night At The Opera, koji je ugledao svetlost dana 1975. godine. Pesma u uvodnom delu sadrži horsko pevanje članova benda, zatim vokalnu solo deonicu koju izvodi Mercury, prelaz u pravu operu sa motivima Šekspirove tragedije, a potom u  hard rock zvuk, koji nakon čuvenog gitarskog sola Briana Maya, ponovo poprima blaže tonove i završava horskom deonicom. Ovo muzičko savršenstvo Frediea Mercurya i grupe Queen, s pravom nosi epitet najbolje pesme dvadesetog veka.