-

Gitarski šreder Kirk Hammett – Top 10 solaža

Metallica

Danas pričamo o jedanaestom gitaristi na svijetu, po listi 100 najboljih gitarista ikad po izboru magazina Rolling Stone. Sigurno da do tog mjesta nije došao slučajno, a saznaćemo i kako kroz 10 najboljih solaža Kirka Hammetta u njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri.

Kirk Hammett, ili kako ga nazivaju The Ripper, je trenutni član Metallice i osnivač benda Exodus, u kojem se nije puno zadržao. Zaštitni je znak Metallice, i teško je i zamisliti da bi mogao biti zamijenjen kao npr. Dave Mustaine, nakon čijeg je izbacivanja iz benda došao upravo Hammett. Ali, dosta o historiji i tračevima, da pričamo malo o onom zbog čega ste ušli u tekst.

Nisu me motivirale mnoge stvari koje bi mogle motivirati ljude da budu sretni, što god to
bilo, motivirala me samo želja da dobro sviram gitaru“- rekao je Hammet u jednom intervjuu.

Hammettov stil sviranja i njegove solo dionice su jako prepoznatljive. Nekom zbog waha, nekom zbog jedinstvenih skala, ili možda oboje. Hammettovi veliki idoli u djetinstvu su bili Pete Townshend, gitarista grupe The Who, i Jimmy Hendrix. Na samim počecima, i demo snimcima Exodusa, osjeti se veliki uticaj njih dvojice na same solaže Hammetta.
Nakon prelaska u Metallicu, tokom snimanja antologijskog albuma „Master of Puppets„, Kirk je išao na časove kod Joe Satrianija radi usavršavanja sviranja gitare, i u tom periodu, gdje se polako gubi uticaj njegovih idola iz djetinstva, i Hammett stvara svoj jedinstveni stil.

10. Metallica – Disposable Heroes (Master of Puppets, 1986)

U skladu s temom manipulacije i nemoći, pjesma govori o sustavu izrade nacrta, ratu i smrti, objašnjavajući naslov „Disposable Heroes„. Kroz cijelu pjesmu evidentna je promjena ritma, a Hammettova gitara se provlači u pozadini kroz svaki dio pjesme. Koji efekat Kirk koristi cijelo vrijeme? Waaaahhhh.

9. Metallica – Moth Into Flame (Hardwired…to Self-Destruct, 2016)

James Hetfield je nakon objavljivanja pjesme izjavio da mu je kao inspiracija za “Moth Into Flame“ poslužio dokumentarni film o Amy Winehouse, „Amy“ iz 2015.godine.
U ovoj pjesmi Kirk Hammett zadržava svoj stil, ali radi pjesme koja se više oslanja na groove nego na trash zvuk, morao je prilagoditi solo dionicu pjesmi.

8. Metallica – Hero of the Day (Load, 1996)

U ekskluzivnom intervjuu za Ultimate Metallica, gitaristu su pitali za omiljeni solo, a „Hero of the Day“ je bila pjesma koja mu je prva pala na pamet. Hammettov solo u „Heroju dana“ nije solo koji će nas ostaviti bez daha svojom brzinom ili tehnikom koju Hammett prikazuje u većini solaža, ali svojom melodijom i jednostavnošću će zadovoljiti svakoga.

7. Metallica – Stone Cold Crazy (Garage Inc, 1998)

Metallica uzima već prilično brzu pjesmu grupe Queen i pojačava joj žestinu s malo izmijenjenim tekstom i nekoliko suludo brzih solaža. U jednoj od najkraćih pjesama Metallice – koja traje dvije minute i 18 sekundi – Hammett ne gubi vrijeme uvodeći slušatelje u svoj prvi solo koji traje manje od minute. Stvari eksplodiraju tijekom drugog sola kad zvuči kao da se Hammett izgubio, što savršeno odgovara ovoj pjesmi.

6. Metallica – Harvester of Sorrow (…And Justice for All, 1989)

Pjesma govori o nekoliko miliona ubijenih Ukrajinaca od strane sovjetske vlade – akciji nazvanoj Holomodor. Jedna “laganija“ pjesma iz repertoara Metallice. Hammettov solo je nekako dovoljno brz da podigne intenzitet pjesme, a da pritom u potpunosti ne odbaci izvorni ritam.

5. Metallica – Enter Sandman (The Black album, 1991)

Singl je postigao platinasti certifikat za više od 1.000.000 primjeraka isporučenih u Sjedinjenim Državama, što je potaknulo prodaju od preko 30 milijuna primjeraka  i dovelo Metallicu do svjetske popularnosti. „Enter Sandman“ jedna je od devet pjesama koje je Metallica svirala uživo preko 1000 puta.

4. Metallica – The Day That Never Comes (Death Magnetic, 2008)

„The Day That Never Comes“ je jedna od najuspješnijih pjesama Metallice ako bi je gledali po rangu na top listama. Prvo mjesto top listi je dosegla u Finskoj, Norveškoj i Poljskoj, a drugo mjesto na ljestvici europske “Hot 100“ liste.

3. Metallica – One (..And Justice for All, 1989)

One“ je jedna od najdinamičnijih pjesama Metallice koja započinje vrlo jednostavnim, laganim i ujednačenim gitarskim riffom. Ali pred kraj pesme, ok 5:45, Hammett se urušava u nezamislivo brz gitarski solo. „One“ je ujedno bio i prvi top 40 hit singla benda, koji je zauzeo 35. mjesto na Billboard Hot 100.

2. Metallica – Fade to Black (Ride the Lightning, 1984)

Tekst sugerira priču o čovjeku koji razmišlja i na kraju počini samoubojstvo. Bila je to prva glazbena balada koju je bend objavio. Počinje veoma lagano, ali kao i druge pjesme Metallice ovog tipa, nakon laganog uvoda dolazi dominantniji dio, gdje kao vrhunac svega dolazi Kirkov solo, koji daje pjesmi još veću energiju dok u pozadini sola Lars Urlich koristi duplu pedalu na bubnjevima što potpuno odvaja pjesmu na dva dijela.

1. Metallica – Master of Puppets (Master of Puppets, 1986)

Ova pjesma se smatra thrash metal remek-djelom.  „Master of Puppets“ govori o drogama i njihovom učinku na ljude. Poznata je po svom teškom gitarskom dijelu (koji i Hammett nekad ofula). Zanimljivo je da Master of Puppets ima grešku u solu koja se svidjela Kirk Hammettu. Studijski snimak pušta se nešto niže od ostatka albuma što daje još mračniji doživljaj pjesme.