-

Deset pjesama protiv nasilja nad ženama

Foto: Marko Milivojević
Foto: Marko Milivojević

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra u znak sjećanja na brutalno ubojstvo sestara Patrije, Minerve i Marije Terese Mirabal u Dominikanskoj Republici. Sestre su bile političke aktivistkinje te su pripadale skupini koja je planirala rušenje diktatora Rafaela Trujilla. Vraćajući se iz posjeta zatvoru 25. novembra 1960. godine, Trujillova tajna policija zadavila ih je, polomila kosti i pokušala prikriti pravi razlog smrti. Tri sestre postale su simbol otpora diktaturi te simbol feminističkog otpora.

Nasilje nad ženama događa se u različitim aspektima života, a obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena tjelesnim, psihičkim, spolnim, ekonomskim nasiljem i izolacijom. Većina nasilja ostaje neregistrirano jer žene nerado odlučuju prijaviti nasilnika.

Mnogi su glazbenici pokušali ukazati na problem nasilja nad ženama putem svojih pjesama…

Žene o ženama

 

  • Pokušaj života / Po mojoj mjeri (Elemental)

Elemental, na čelu s Mirelom Priselac Remi, nikada nije bio bend koji se ustručavao progovoriti o škakljivim i tabu temama, koliko god se te teme pokušavalo ugurati pod tepih sa svih strana. U pjesmi „Pokušaj života“ govore vrlo otvoreno o ljubavi, zajedničkom životu, nasilju u vezi, praštanju i strahu. Žena u pjesmi ipak shvaća da joj može biti bolje i da ne mora trpjeti nasilje.
„Ljubav je bila prava, al se srušilo sve
Jer je teško bilo sakriti masnice.“
I u pjesmi „Po mojoj mjeri“ u tri različite priče također progovaraju o nasilju nad ženama i zaključuju: „Ovo nije svijet po mjeri žene.“ Remi o toj temi u intervjuu za BalkanRock kaže: „Mislim da smo predugo kolektivno šutjeli nad nekim stvarima i nepravdama koje se svakodnevno događaju (…).“

_________________________

 

  • White Boy (Bikini Kill)

Bez dlake na jeziku, u pjesmi „White Boy“ uvodi nas se u ‘priču’ s dva gledišta: prvo progovara muškarac koji, nažalost, nije usamljen u svom razmišljanju da žene svojim načinom odijevanja same pozivaju na seks, a zatim čujemo i ženu koja želi vrištati i koja se ispričava što uopće misli. Za Bikini Kill, pionirke pokreta riot grrrl, nije uopće čudno što su obradile baš ovakvu temu jer je to bend čije su članice sljedbenice radikalnog feminizma.
„White boy, don’t laugh, don’t cry, just die!“

_________________________

 

  • Jače manijače (Zemlja gruva! feat. Gidra)

Dvornikovu pjesmu „Jače manijače“ Zemlja gruva obradila je tako da je u prvi plan stavila problem fizičkog nasilja nad ženama. Uz stihove „Ne slušaj me manijače/kad ti kažem stoj/jer ja želim osjetiti/svaki mišić tvoj“ koje mazno pjeva Zoe, Gidra iz Connecta kaže i: „Ja sam manijak, Hello, pokaži mi tijelo/znam da se ne bojiš, jer voliš kad postane vrelo“.

_________________________

 

  • Goodbye Earl (Dixie Chicks)

Dixie Chicks pjevaju o nasilnom suprugu, no tekst završava neočekivano: supruga je sa svojom prijateljicom isplanirala njegovo ubojstvo. Kolikim ženama je isto prošlo kroz glavu nakon još jednog šamara, još jednih sunčanih naočala i još jedne laži da je bila nespretna i sama pala?
„And it turns out he was a missing person
who nobody missed at all“

_________________________

 

  • Not To Blame (Joni Mitchell)

Da ne ulazimo u to je li ova pjesma zapravo o glazbeniku Jacksonu Browneu, treba reći samo to da se u pjesmi direktno obraća muškarcu koji je jednu ženu zlostavljao, drugu doveo do samoubojstva, ali „on nije kriv“.
„That she was out of line
and you were not to blame“

_________________________

Muškarci o ženama

 

 

  • Šamar (Hladno pivo)

Pjesma nastala u suradnji s grupom za ženska ljudska prava B.a.B.e. povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ 2002. godine još uvijek je vrlo aktualna jer problem nasilja nad ženama ne jenjava. Mile Kekin priznao je kako je tekst nastao nakon što je bio zgrožen raspravom o ženskim pravima u Saboru. Muškarac brzo plane, ruka mu poleti, ali to ne znači da ju ne voli…
„Zašto skrivaš lice zbog masnice
koja se i ne vidi?“

_________________________

 

  • The Chalet Lines (Belle and Sebastian)

Bez uvoda, bez pripreme, iznenada, baš kao i u slučaju spolnog nasilja, zaskoče nas stihovi „He raped me in the chalet lines“. Iako pjesmu pjeva Stuart, on progovara iz ženske perspektive. Djevojka ne može podnijeti to da je, nakon silovanja, možda i trudna, a prijateljici nije jasno zašto ne prijavi zločin. Mnoge šute…
„She asks me why I don’t
Tell the law
Oh what’s the fucking point at all
He raped me in the chalet lines
It was a party, it was going fine“

_________________________

 

  • Kemo pegla (Gužva u 16-ercu)

Iako Mengele iz Gužve u 16-ercu kaže da je ‘peglanje’ zapravo vođenje ljubavi pa se i pjesma može shvatiti kao punkerska zezalica, pjesma ipak detaljno prikazuje zlostavljanu ženu sa ‘cvikama’, ‘šljivom’ i zašivenom arkadom nakon ‘odgajanja’. Ako se i takvim putem može pobuditi svijest o zlostavljanju žena, onda neka je i više takvih zezalica.
„Lažeš da je stubište sklisko
i da se slomiti lako.“

_________________________

 

  • She Gets to Me (Styptic)

I Nišlije su opjevale problem zlostavljanja žene, progovorivši iz muškog ugla. To je muškarac koji brani ženi da diše dok on spava, koji joj brani da dovodi svoje prijatelje, da pisne i da razmišlja. Dokle?
„Do I have to fucking teach you how to punish yourself,
Well I’d beat you but I’ll miss the game.“

_________________________

 

  • Don’t Hurt a Woman (Lou Reed)

Lou Reed je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća također uvidio koliko je velik problem psihičkog nasilja nad ženama, nasilja riječima koje nekada bole više od šamara.
„But I try to remember
Don’t hurt a woman“
Zapamtimo svi!