-

Dave Murray: Top 10 solaža

Iron Maiden Arena ZagrebNa današnji dan svoj 66. rođendan slavi Dave Murray, gitarista Iron Maidena koji je član benda od prvoga dana, koji je sa basistom Steveom Harrisom prošao kroz mnoge promjene postave benda. Nenametljiv i tih, uvijek pušta svoje umijeće sviranja gitare da priča umjesto njega. Stoga, u njegovu čast, danas vam donosimo top 10 solaža koje je Murray odsvirao.

Hallowed Be Thy Name

Pjesma koju je napisao basista Steve Harris, sa albuma „The Number of the Beast“ koji će Maiden podići na novi nivo, ujedno je i jedna od prvih pjesama snimljenih sa Bruceom Dickinsonom kao novim vokalom benda. Naziv je proizašao iz istoimene kršćanske molitve, poznatije kao „Oče naš“. Govori o čovjeku osuđenom na smrt smaknućem. On ne shvata zašto je uplašen jer je siguran da mu je duša besmrtna i da će postojati i nakon njegove smrti.

Fear of the Dark

Paranoični čovjek je u vječitom strahu da će ga nešto uhvatiti u mraku jer je previše izučavao okultizam i gledao previše horor filmova.

The Trooper

Uvod sa galopirajućim konjima je inspirisan poemom „The Charge Of The Light Brigade“. Tema ove pjesme je Krimski rat, koji se vodio između Rusije i alijanse koju su činili Velika Britanija, Drugo Francusko Carstvo, Osmansko Carstvo i Kraljevina Sardinija.

Aces High

Opisuje zrakoplovnu borbu iz ugla prvaka leta. Bitka za Britaniju je prva bitka koja se vodila zračnim sukobima, 1940. godine između njemačke Luftwaffe i britanskog RAF-a.

Alexander the Great (356-323 B.C.)

Pjesma o Aleksandru Velikom, koji je bio kralj Makedonije od 356. do 323. pr. Kr. Egipatski grad Aleksandrija je osnovan u njegovo ime 331. pr. Kr. i važi za jednog od najstrašnijih osvajača svih vremena. Postao je kralj Makedonije sa 19 godina, te je prema pjesmi umro u Babilonu u 33-ćoj godini života, a uzrok njegove smrti je tema spekulacija i dan danas.

Rime of the Ancient Mariner

Inspirisana i zasnovana na istoimenoj poemi pjesnika Samuela Taylora Coleridgea u kojoj kapetan (The Ancient Mariner) priča priču o svom brodu koji je oluja odvukla južno i čudnim dešavanjima koja su se zbila. Poenta priče je da „poštujemo sva bića data od Boga“.

Phantom of the Opera

Ova pjesma je inspirisana klasičnim romanom istog imena, koji je kasnije Andrew Loyd Webber prilagodio i teatru (poznata predstava na Broadwayu). Govori o ljubavi, slavi i ljubomori nakaze koja živi ispod Pariške opere

Seventh Son Of A Seventh Son

Još jedna pjesma inspirisana knjigom, tačnije serijom science fiction romana Orson Scott Carda o Alvinu Makeru, sedmom sinu sedmoga sina (prva knjiga u seriji se zove „Sedmi sin“ (Seventh son)), koji je rođen sa posebnim darom viđenja i sposobnošću da koristi „folk magiju“ u drugoj realnosti. Pjesma opisuje kako je njegovo rođenje bilo željno iščekivano od strane njegove braće i sestara i kako su se sile dobra i zla borile oko njega.

22 Acacia Avenue

Prvobitno pjesma drugog gitariste Iron Maidena, Adriana Smitha, još iz vremena kada je svirao u svom bendu „Urchin“. Ovo je druga pjesma u nizu Charlotte the Harlot sage (od kojih je prva „Charlotte the Harlot, treća „Hooks In You“ i četvrta „From Here To Eternity“).

Powerslave

Pjesma o arogantnom faraonu na samrti. Budući da je cijelog života živio misleći da je bog, ne shvata zašto umire i uzaludno se bori protiv smrti. Osjeća se nadmoćan u svojoj borbi protiv smrti i zajedljivo razmišlja o svom nasljedstvu. Prije nego što će umrijeti, obećava da će se vratiti kao mumija.