-

Dave Grohl: Top 10 bubnjarskih izvedbi

dave-grohl-drummingKad se 21-godišnji Dave Grohl 25. rujna 1990. godine priključio Nirvani, vjerojatno ni u najluđim snovima nije sanjao da će 25 godina kasnije uživati ovoliku slavu.

Danas poznat kao frontmen Foo Fightersa, najsimpatičniji lik u rocku i ultimativni rock tata, Grohl je omiljen među publikom, kritičarima, a i svojim kolegama, čemu svjedoči popriličan broj suradnji s raznovrsnim glazbenicima. Međutim, iako je povodom nedavnog slamanja noge na koncertu u Gothenburgu za njega konstruiran ogroman tron gitara po uzoru na G. R. R. Martinovo Željezno prijestolje, Grohlovi su počeci u sjeni činela iza ostatka benda.

10. Scream – Feel Like That

Nakon što je na koncertu 1982. doživio Naked Raygun, Grohl se pronašao u punku, sam je naučio svirati bubnjeve i tijekom srednje škole bio u bendovima Freak Baby i Dain Bramage. Međutim, bend koji mu je bio odskočna daska do slave je Scream. Dok je bubnjao za njih, sprijateljio se s Buzzom Osborneom (The Melvins) kojem se svidjela njihova glazba i koji ga je nakon raspada benda poslao Kurtu i Kristu na audiciju za Nirvanu.

9. Nirvana – In Bloom

I tako je Grohl prije točno 25 godina ni ne sluteći postao bubnjar jednog od najpoznatijih bendova svih vremena. Prijelaz iz punka u grunge nije mu teško pao; dapače, vrlo brzo postalo je jasno da se njegov bubnjarski stil savršeno nadovezuje na angst vibru Nirvanine glazbe i Kurtovih tekstova.

8. Foo Fighters – Everlong

Nakon Nirvane, Grohl je 1995. samostalno snimio čitavi album za svoj novi projekt Foo Fighters. Međutim, iako je kroz iduće dvije godine sakupio bend tako da se zadržao u ulozi gitarista i pjevača, za vrijeme snimanja drugog albuma “The Colour and the Shape” ponovno je sjeo za bubnjeve. Kad je tadašnji bubnjar William Goldsmith saznao da je Grohl s ostatkom benda snimio album bez njega, otišao je, a zamijenio ga je Taylor Hawkins.

7. Queens of the Stone Age – No One Knows

Unatoč krcatom rasporedu, Grohl se 2002. godine pridružio Queens of the Stone Age i s njima snimio njihov treći studijski album, “Songs for the Deaf”. Album je postigao ogroman uspjeh, ali Grohlova suradnja bila je privremena i ubrzo se ponovno posvetio Foo Fightersima.

6. Probot – Shake Your Blood

Punk, grunge i stoner Grohlu nisu bili dovoljni pa je 2004. izdao i heavy metal album kroz projekt Probot. Album je obilježilo gostovanje brojnih glazbenika iz Grohlovih omiljenih bendova, kao što su Lemmy (Motörhead), Mike Dean (Corrosion of Conformity), Max Cavalera (Sepultura, Soulfly), Cronos (Venom), Jack Black (Tenacious D) i drugi.

5. Tenacious D – Tribute

Suradnja sa Tenacious D nije ni počela ni završila s Probotom. Grohl se s Blackom i Gassom upoznao već 2000. i svirao je bubnjeve na svim njihovim studijskim albumima. Osim obavljanja bubnjarskih dužnosti, pojavio se i u filmu “The Pick of Destiny” te službenom videu jedne od omiljenijih Tenacious D pjesmama, “Tribute”, u ulozi sotone.

4. Them Crooked Vultures – New Fang

Grohl i Josh Homme nisu surađivali samo u Queens of the Stone Age. 2009. godine formirali su supergrupu s John Paul Jonesom (Led Zeppelin) pod nazivom Them Crooked Vultures. Istoimeni album promovirali su na svjetskoj turneji i iako su bili aktivni samo godinu dana, dobili su uglavnom pozitivne reakcije publike kao i Grammy za najbolju hard rock izvedbu za pjesmu “New Fang”.

3. Sound City OST – Mantra (ft. Josh Homme, Trent Reznor)

Osim glazbene svestranosti, Grohl se okušao i u režiranju pa je 2013. napravio dokumentarac “Sound City” o istoimenom glazbenom studiju u Los Angelesu u kojem su svoju glazbu snimali Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine i mnogi drugi. Na službenom soundtracku “Sound City: Real to Reel” osim Grohla se među ostalima mogu čuti i Krist Novoselic, Paul McCartney, Robert Levon Been (Black Rebel Motorcycle Club) i Corey Taylor (Slipknot) s kojim je Grohl nedavno osnovao grupu Teenage Time Killers.

2. Foo Fighters – Rock and Roll

U posljednja dva desetljeća Grohl je za ogroman broj glazbenika svirao bubnjeve. Killing Joke, Cat Power, Nine Inch Nails, Garbage, Juliette and the Licks, The Prodigy, Cage the Elephant, RDGLDGRN i Ghost samo su neki od njih. Međutim, iako Taylor Hawkins danas obavlja i više nego zadovoljavajuć posao bubnjara u Foo Fightersima, Grohlu nije strana ni povremena zamjena s Hawkinsom unutar benda.

1. Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Za kraj vrijedi spomenuti jednu od najprepoznatljivijih pjesama današnjice. “Smells Like Teen Spirit” je od svog nastanka 1991. godine himna svih tinejdžera, a s njome se mogu poistovijetiti i fanovi drugih žanrova. No pored Kurtovog prepoznatljivog gitarskog riffa i promuklog pjevanja, kao i Kristovog doprinosa na basu, Grohl se zahvaljujući njihovom zajedničkom enormnom uspjehu može pohvaliti da je stvorio jednu od najpopularnijih bubnjarskih dionica svih vremena.