-

By order of the Peaky Blinders: 10 pesama koje su obeležile seriju

Sezona 2, Epizoda 6

Televizija bez sumnje proživljava svoje drugo zlatno doba koje je počelo ranih 2000-ih. Iako mnogi tvrde da je njemu došao kraj zbog prezasićenosti serijama i ponavljanja istih i sličnih tematika, nemoguće je osporiti da se još snimaju kvalitetne TV drame, ali i drugi žanrovi. Navikli smo da ta popularna televizijska ostvarenja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, ali u poslednjih nekoliko godina mogli smo videti kako je svet “poludeo” za britanskom TV dramom Peaky Blinders. Još je čudnije to što ova serija nije imala ni približno organizovanu i plaćenu promociju kao neke američke. Za njenu popularnost zaslužne su preporuke prijatelja i savršeno izabrana muzika. Muzika u seriji Peaky Blinders je mnogo više od soundtracka, ona je lik za sebe, ili više narator, a svaka scena sa pesmom u njoj mogla bi se izdvojiti kao video spot. Iako muzika ni približno ne odgovara epohi u kojoj se radnja serije odigrava (1920-e), svaka kompozicija se na neki čudan nesvakidašnji način uklapa. Trenutno se na kanalu BBC2 emituje četvrta sezona serije, pa dok sa nestrpljenjem čekamo da vidimo koje će se još pesme naći na OST-u ove drame, izdvajamo deset do sada najupečatljivijih. Ako niste još uvek pogledali seriju, upozoravamo vas da tekst otkriva neke detalje serije.

10. THE RACONTEURS – Broken Boy Soldier
Sezona 1, Epizoda 4

Muzika Džeka Vajta imala je veliku ulogu u seriji Peaky Blinders, što kroz White Stripes, što kroz solo izvođenje, a u ovom slučaju kroz projekat The Raconteurs. Dramatična numera se ovde pojavljuje u ništa manje dramatičnoj sceni kada inspektor Kembl (Campbell) naredi raciju skladišta Šelbi (Shelby) kompanije u potrazi za ukradenim oružjem.

9. JOHNNY CASH – Danny Boy 
Sezona 2, Epizoda 1

Voljena irska tradicionalna pesma u verziji američkog buntovnika Džonija Keša pojavljuje se kao podloga za mračnu scenu u kojoj se protagonista Tomas Šelbi (Thomas Shelby) krije u senkama čeličane, pre nego što će pucati u čoveka po naređenju Irske republikanske armije (IRA).

8. RADIOHEAD – You And Whose Army? 
Sezona 3, Epizoda 1

Prva epizoda treće sezone započinje romantičnom scenom venčanja, ali ovo su Peaky Blindersi (iliti britvaši) i svi dobro znamo da se neće tako i završiti. Nasilje je uvek negde iza ugla, I u ovom slučaju došlo je sa Rusima, komunistima, konjicom, pešadijom, tazbinom i dobrim starim Arturom (Arthur) u njegovom najboljem, odnosno najgorem izdanju, i to sve uz pesmu Radioheada.

7. TOM WAITS – Time
Sezona 1, Epizoda 5

Kreatori ove serije imaju talenat da pretvore opterećujuće teške scene u pravu umetnost, naročito kada ih upakuju zajedno sa zanosno tužnim baladama kao što je Vejtsova “Time”. Uz ovu pesmu vidimo najstarijeg brata u porodici, Artura, kako slomljen očevom izdajom uzima stolicu i kanap i kreće da oduzme sebi život, I uz samu težinu te situacije čujemo i reči: “t’s raining hammers, it’s raining nails, it’s true, there’s nothing left for him down here.”

6. JACK WHITE – Love Is Blindness 
Sezona 1, Epizoda 6

Pesma “Love is Blindness” donela je verovatno najznačajniji doprinos Džeka Vajta ovoj seriji. Iako se ova pesma pojavila i u filmu “The Great Gatsby”, nigde i nikada nije zvučala tako moćno, surovo i iskreno kao kada se Tomas Šelbi opraštao od ljubavi koja ga je izdala uz reči: “Odavno sam naučio da mrzim svoje neprijatelje, ali nijednog nisam voleo pre”.

5. NICK CAVE – Tupelo
Sezona 3, Epizoda 3

Jedna od najmoćnijih scena u trećoj sezoni desila se kada je Tomi opsednut željom da se osveti za smrt svoje supruge Grejs (Grace) zarobio italijanskog gangster Vinćentea Čangretu (Vicente Changretta) sa namerom da ga muči. U trenutku kada Tomi ulazi u prostoriju kreće dramatična numera “Tupelo” donoseći oluju kakvu samo ova pesma može da predstavi. Iako fizičkog mučenja na kraju nije bilo, reči Tomija Šelbija bile su zastrašujuće poput oštrice noža. U jednom trenutku Tomi se unosi Čangreti u lice i govori: “Držaću te u životu dok ne svane. I neću zadati poslednji rez dok obojica ne čujemo crne kosove kako pevaju napolju. To je predivan zvuk… koji moja žena nikada više neće čuti”.

4. DAVID BOWIE – Lazarus 
Sezona 3, Epizoda 5

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Bouvi pridružiti velikanima čija se muzika pojavila u ovoj seriji. Srećom, nismo morali dugo da čekamo na to, jer je sam Bouvi zatražio od producenata serije da uključe njegovu muziku u soundtrack. Upravo je ova pesma dokaz na početku pomenutog mišljenja da scene sa muzikom deluju kao spotovi. Pojavljuje se dok se Tomi Šelbi oporavlja od ozbiljne povrede glave i u manje od dva minuta prolazi kroz različite faze oporavka.

3. LEONARD COHEN – You Want It Darker
Sezona 3, Epizoda 5

Treća sezona dovela je i Koena u igru, i to u istoj epizodi sa Bouvijem (i onda recite da ova serija nema najbolji soundtrack ikad). “You want it darker” čujemo upravo u mračnoj, ali i senzualnoj sceni seksa između Tomija Šelbija i nadvojvotkinje Tatjane Petrovne (duchess Tatiana Petrovna), gde ga ona davljenjem pokušava dovesti do tanke linije između života i smrti, gde će zapravo ponovo iskusiti seks sa svojom pokojnom ženom.

2. NICK CAVE – Mercy Seat (Live from KCRW) 
Sezona 4, Epizoda 2

Dugo iščekivana četvrta sezona serije napokon je došla (*vatromet i aplauzi u pozadini*), i premijera nije razočarala: porodična drama, svađe, novi arhi-neprijatelji i, naravno, šokantna smrt. U početnim scenama druge epizode vidimo Tomija Šelbija (damama će možda biti bitno što je u ovoj sceni nag) tmurno gleda kroz prozor i zatim se sprema da pođe na sahranu jako bliske osobe (ovo nećemo kvariti, nova sezona je tek počela) i u tim trenucima čujemo smireniju ‘live’verziju pesme “Mercy Seat” koja se savršeno uklapa u situaciju.

1. NICK CAVE – Red Right Hand 
Title Theme

Da… opet Kejv, jer njegova muzika je kičma ove serije i njegove pesme i Peaky Blinders postoje u savrešno funkcionalnoj simbiozi koju ne treba kvariti. Naravno, “Red Right Hand” kao naslovna numera morala se pojaviti na prvom mestu, jer svaki put kada je čujemo, bilo da je to kada Tomi jaše konja kroz Small Heath, kada šeta pored čeličane ili groblja ili kada se čamci polako kreću uz maglovitu reku, uzdiže seriju na novi nivo, a Tomas Šelbi je svaki put “duh, bog i guru”.