-

Brian May: Top 10 gitarskih pržotina

Povodom 74. rođendana istinske muzičke legende Briana Maya, osnivača i gitariste grupe Queen, poklanjamo vam tekst u kojem ćemo spomenuti neke od najboljih riffova i solaža na gitari ikada.

Rođen je 19. jula 1947. godine u prigradskom londonskom naselju Hampton, gdje je osnovao svoj prvi bend pod nazivom 1984, koji nije dugo potrajao. Za njegove akademske uspjehe svi znamo, razne stipendije koje je na kraju odbio radi muzike i sviranja u tadašnjem bendu Smile, što je na sreću svih nas bila najbolja moguća odluka u njegovom životu.

“Gitara je moje oružje, štit iza kojeg bih se mogao sakriti.“

Pa da krenemo sa otkrivanjem magije koje je iz svog oružja, zvanog Red Special, stvarao Brian May tokom ove 74. godine.

Queen – Now I’m Here (Sheer Heart Attack, 1974)

Jedna je od pjesama za koju kažu da je nije “pregazilo vrijeme“. Koncerte Queena sa Adam Lamberton otvara ova numera koja i nakon 47. godina od izdavanja zvuči svježe i na neki način moderno, za šta je sigurno dobrim dijelom zaslužna Mayova gitarska dionica kojom se drži tenzija pjesme od početka do kraja.

Queen – Seven Seas Of Rhye (Queen II, 1974)

Zanimljivo je da se pjesma “Seven Seas Of Rhye“ našla u dvije verzije i na prvom, i na drugom albumu Queena. Naime, prvi dio pjesme u kraćoj instrumentalnoj verziji objavljen je na njihovom debitantskom albumu “Queen“ iz 1973. godine, jer je za vrijeme snimanja albuma bila dovršena tek napola, dok je u cijelosti objavljena na albumu “Queen II“ iz 1974. sa za nas glavnom poslasticom, agresivnijom gitarskom dionicom Briana Maya.

Queen – Stone Cold Crazy (Sheer Heart Attack, 1974)

Često smatrana pretečom speed metala, “Stone Cold Crazy“ je zasigurno najbrža pjesma Queen-a. 1998. godine pjesma je doživjela drugu verziju koja se nalazi na cover albumu Metallice Garage Inc.“. Korištena je i u muzičkim video igrama “Guitar Hero: Metallica“ i “Rock Revolution“.

Queen – Keep Yourself Alive (Queen, 1973)

Kao uvodna pjesma na njihovom prvom albumu, “Keep Yourself Alive“ muzikom opravdava i svoj naziv. Vojnički ritam u galopu vodi nas u pravu eksploziju, a Brianovi rifovi i klasično nijansiran i harmoniziran solo drže pravu napetost pjesme do repeticije refrena na kraju.

Queen – Tie Your Mother Down (A Day At The Races, 1976)

Nakon uspjeha „Bohemian Rhapsody“, Queen je te 1976. godine postao jedan od najvećih bendova na svijetu. Pjesmom “Tie Your Mother Down“ sigurno su se zapečatili na vrhu svih ljestvica popularnosti. Uvodni dio pjesme, sa boogie ritmom, kao da je stvoren za osvajanje stadiona. Jedno od najagresivnijih Freddievih pjevačkih dionica koje su stalno na granici pucanja glasa, što se često dešavalo. Uz ritam kakav ima pjesma, ne ostavlja sigurno nikog razvnodušnim.

Queen – Hammer To Fall (The Works, 1984)

1984. godine Queen je sve češće koristi pogodnosti nove tehnologije, razni sintisajzeri postali su nezaobilazna stavka u njihovim pjesmama, ali onda dolazi “Hammer To Fall“, osma pjesma na albumu “The Works“. Četvorka se vratila starom zvuku Queena, masnim riffovima sa početka ’70-ih, bez sintetičkih efekata, ali sa odličnim gitarskim solom koji nosi sve pred sobom.

Queen – One Vision (A Kind Of Magic, 1986)

Kao samostalni riff, “One Vision“ bi itekako mogao biti najbolji koji je odsvirao Brian May.
Tokom kratkog, veoma divljeg sola, Brian May pokazuje još jednu vještinu, nepogrešivo korištenje whammy bara na kojem bi mu pozavidio i sam Van Halen, koji je proslavio takav način sviranja.

Queen – Chinese Torture (The Miracle, 1989)

I Steve Vai i Joe Satriani spominjali su Maya kao nekog ko je uticao na njih tijekom godina – i zanimljivo je da ovaj krhki instrumental, koji uključuje intenzivnu kromatičnost i probir, ukazuje na to da bi osjećaj mogao biti uzajaman. Brian često koristi dijelove iz ovog instrumentala za svoj, sada već popularan na svakom koncertu, “Brian solo“.

Queen – Bohemian Rhapsody (A Night At The Opera, 1975)

Snažno izražajan i jezgrovit gitarski solo u najvećem Queenovom hitu, “Bohemian Rhapsody“, često je u najjužem izboru kao jedan od najboljih svih vremena. Zatim, tu je i onaj riff koji je slavno ovjekovječen na uvodnoj automobilskoj sceni iz komedije „Wayne’s World„.

Queen – I Want It All (The Miracle, 1989)

Pjesma je bila vodeći singl sa albuma „The Miracle„. Gitarski razbijačka pjesma sa dvostrukom solo dionicom koja vas drži koncentrisane do posljednjeg mosta gdje sve eksplodira, a Brian May zadnjim solom vadi dušu iz svoje gitare Red Special i to nasuho. Čista magija.