-

5 najboljih spotova Radioheada

radioheadPočeti uvod ove liste objašnjavajući ko i šta su Radiohed je, složićete se, potpuno nepotrebno. Međutim, uprkos revolucionarnim albumima i izdavačkim potezima, njihovu muziku neretko prate i adekvatni spotovi koji su, poput njihove muzike, „iščašeni na neku stranu“. Zaista ja nezahvalan posao odlučiti se samo za 5 ali hajde da probamo:

5. There There

Prvi singl sa nepravedno potcenjenog albuma „Hail to the thief“ iz 2003. godine. Spot je režirao Chris Hopewell i rađen je po uzoru na BBC-jevu dečiju emisiju koju Thom Yorke prati sa svojim sinom. Slika dobija bajkovitu dinamiku jer su namerno izostavljani pojedini frejmovi.

4. Knives Out

Drugi singl sa „Amnesiac“, mlađeg brata popularnog „Kid-A“. Zadivljujuće kako je režiser Michel Gondry snimio ceo spot iz jednog kadra imajući u vidu koliko promena ima u njemu. Iako je bend objasnio da se u pesmi radi o kanibalizmu, inspiracija za spot je ipak došla od reditelja koji je izjavio da je spot rađen po motivima jedne njegove bivše veze.

3. Paranoid Android

Teško bi bilo sklopiti bilo kakvu listu bez ove pesme. Spot je delo švedskog animatora Magnusa Carlssona i ustvari predstavlja oblik njegove animirane serije „Robin“. Spot je prepun raznoraznih nakaradnih situacija, ali je spot u SAD bio cenzurisan ipak samo zbog golotinje.

2. Street Spirit

Spot kojim su Radiohead najavili svoj prelaz u nešto više od običnog rock benda. On je predstavljao prelomnu tačku i za njih i za samog reditelja Jonathana Glazera. Ovaj video je sniman tokom dve noći u nekoj pustoši izvan Los Anđelesa i obiluje odličnim kadrovima i usporenim snimcima.

1. Just

Možda nekima iznenađenje pošto je ovo jedna od „tradicionalnijih“ Radiohead stvari sa početka karijere. Međutim, spot je fascinantan zbog fenomenalne ideje koja je primenjena, a ne zbog kadrova, efekata i animacija. Isti tip je režirao i Blurov „Charmless man“ i „Lucky Man“ benda The Verve.

Save