-

5 izvrsnih izvođača za koje vjerojatno niste čuli (1)

unknownU današnje doba široke rasprostranjenosti interneta, svakom pojedincu s pristupom globalnoj mreži dostupan je bilo koji glazbeni izvođač koji je ikada djelovao. U svakom slučaju, u takvoj situaciji mnogi izvođači budu nepravedno zapostavljeni. Ova lista, koja će periodično izlaziti svakih mjesec dana, napravljena je kako bi se ispravila ta nepravda. Uvjet da se izvođač nađe na listi je da ima manje od 2 milijuna „playeva“ na popularnoj stranici last.fm. Ako ste već čuli za izvođače na ovoj listi, ne brinite već nas čitajte opet za mjesec dana.

The Sound
thesound

The Sound je jedan od mnogih bandova koji su stupili na britansku post punk scenu kasnih sedamdesetih. Ali, za razliku od nekih svojih kolega, nisu stekli popularnost kakvu zaslužuju. Frontman i tekstopisac Adrian Borland je tokom života patio od depresije i šizoidnosti, što se može ogledati i u njegovim mračnim tekstovima. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja samoubojstva, svoj je život skončao bacivši se pod vlak 1999. Njihov album ‘Jeopardy’ mnogi smatraju jednim od najboljih post punk albuma svih vremena.

I Can’t Escape Myself :

Material
metarial

Predvođeni kultnim basistom Billom Laswellom, Material su izronili iz američke glazbene scene 1979. Svojim kvalitetnim kombiniranjem mnogobrojnih žanrova kao što su funk, eksperimentalna glazba, jazz, post punk i dr. uspjeli su postati jedni od zanimljivijih bandova toga razdoblja. Uzevši u obzir njihovu dvadesetogodišnju karijeru iz koje je proizašlo desetak albuma, najbolje je započeti s njihovim prvijencem ‘Memory Serves’.

Conform to the Rhythm:

HTRK
htrk

Ovaj donedavni australski trio je 2010. doživio nesreću kada im je basist počinio samoubojsvo. No pjevačica, Jonnine Standish i gitarist Nigel Yang su odlučili nastaviti kao duo te su 2011. izdali svoj 2. studijski album – ‘Work (work, work)’. To je još jedno izdanje koje eksponira njihov karakteristični stil kombinacije elektronske glazbe, noise rocka i shoegazea. Prigušeni i opušteni ženski vokal ih također blago uvlači u okvire ambijentalne glazbe. Navedeni album je preporuka kao dobar starter.

Eat Yr Heart:

The Lounge Lizards
lounge lizards

Svestrani američki umjetnik John Lurie je kasnih sedamdesetih osnovao Newyoršku jazz grupu The Lounge Lizards. Specifičan eksperimentalni glazbeni stil Lizardsa je nastao pod utjecajem ne samo klasičnog jazza već i Newyorške no wave scene sedamdesetih, kao i drugih glazbenih žanrova. Sa svojih nekoliko albuma brzo su se probili kao jedno od jačih imena underground avant gardne jazz scene. Dobri albumi za početak su ‘Voice of Chunk’ i ‘Queen of All Ears’.

The Hanging:

Goon Moon
goon moon

Goon Moon je eksperimentalni side project basista Twiggya Ramireza iz benda Marilyna Mansona. Nakon nasumične i besmislene eksperimentalizacije na svom prvom izdanju ‘I Got a Brand New Egg Layin’ Machine’, svoj stoner rock stil usavršavaju na albumu ‘Licker’s Last Leg’. Dotični album je izuzetno zabavan, nepredvidljiv i catchy te je pravo osvježenje modernog rocka. Jedino preostaje nadati se da Twiggy neće zapustiti ovaj projekt sada kada opet svira sa Marilynom Mansonom jer bi bilo šteta da band ovakvog potencijala ostane na samo jednom dobrom albumu.

Apple Pie: