-

NaslovnaIzdvajamo35 godina od "Redemption song": Pevajmo pesmu slobode!

35 godina od „Redemption song“: Pevajmo pesmu slobode!

bob-marleyKada je Markus Garvi, politički mislilac, aktivista sa Jamajke, za Rastafarijance prorok, 1937. dao govor za Black Man magazin, nije mogao da pretpostavi da će na osnovu njega, četrdesetak godina kasnije, njegov zemljak, napisati pesmu koja se smatra jednom od najuticajnijih pesama u Jamajčanskoj istoriji i jednom od najpoznatijih „političkih pesama“ – Redemption song.

„Mi ćemo se osloboditi mentalnog ropstva, jer, dok drugi mogu osloboditi telo, niko sem nas samih ne može osloboditi um. Um je vaš jedini vladar, suverni. Čovek koji nije u stanju da razvija i iskoristi svoj um je dužan da bude rob drugog čoveka koji koristi svoj um..“

U toku pisanja pesama za (ispostaviće se) svoj poslednji studijski album Upsing Marliju je dijagnostikovan rak. Po rečima Bobove žene Rite Marli „on je već krio velike bolove i bavio se svojom smrnošću, jasno je vidljivo na albumu, a posebno u ovoj pesmi“. Pesma počinje progonom, a završava se pobedničkim izlaskom iz progona, jer pirati ne mogu oduzeti robovima njihove glasove.

Bob Marli je na današnji dan – 23. septembar 1980. godine, dakle, tačno pre 35 godina, održao poslednji koncert u karijeri. Šou u Pitsburgu završio je neočekivano pesmom „Redemption Song“ nakon koje se srušio na binu. Zdravstveni problemi izazvani rakom su ga prinudili da otkaže ostatak turneje.

Prvi put snimljena 1980. sa Wailersima, ali obrađena i izvođena od strane mnogih muzičara: Manfred Mann’s Earth band, Ian Brown (Stone Roses), Eternal, U2, Joe Strummer (The Clash) Johnny Cash, Stevie Wonder, Christy Moore, Chris Cornell, Ben Harper, Dave Matthews, sin Boba Marleya Ziggy Marley i Lauryn Hill, Ms. Dynamite na koncertu World 8, Rihanna, a kod nas Bajaga uz saradnju Bebi Dol. Muzičari su menjali stil pesme, ponekad i stihove, ali je osnovna ideja ostala ista. Svako je doneo neku svoju ideju i stil.

Mi vam izdvajamo pet nama najinteresantnijih:

Manfred Mann’s Earth Band engleski rok bend je na svom albumu „Somewhere in Africa“ 1983. godine, pored obrade pesme „Demolition Man“ grupe Police, obradio je i „Redemption Song“.

Američki pank bend No Use for a Name, 1995. godine na svom trećem albumu obrađuje pesmu u nekom drugačijem, pank fazonu. Sa ovim albumom oni postaju i podrška Offspringu na turneji.

Na kompilaciji „Stevie Wonder – Song Review: Greatest Hits“, iz 1996. nalazi se obrada ovog velikog umetnika.

Joe Strummer (The Clash) i The Mescaleros snimili su njihovu verziju na poslednjem albumu „Streetcore“, neposredno pred Strummerovu smrt 2002. godine. Rick Rubin je producirao ovu, kao i verziju sa Džonom Kešom, koja se pojavila posthumno na box setu Unearthed.

Bajaga i Instruktori su 2005. godine, uz pomoć Bebi Dol otpevali svoju verziju (uz promenjen tekst) na albumu „Šou počinje u ponoć“, pod nazivom „Pesma Slobode“

BONUS:

2011. multimedijalni muzički projekat Playing for Change (nakon par drugih Marlijevih pesama) izvodi i „Redemption Song“. Projekat čija je želja da inspiriše, poveže i donese mir svetu kroz muziku, iz koga je izašla i neprofitna organizacija koja gradi muzičke škole za decu širom sveta.