-

25 godina postojanja Kande, Kodže i Nebojše: Top 10 pesama

kkn
Ton po ton
, album po album i već je prošlo dve i po decenije od nastanka sada dobro poznatog beogradskog benda – Kanda Kodža i Nebojša.

Što se tiče ovog alternativnog benda, promene su, kako u samom sastavu tako i u kreativnom aspektu, od samog početka bile česte, ali njihov prepoznatljiv stil se nije puno menjao. Isto tako je i sa njihovom poprilično vernom publikom kojoj se, možemo reći, konstantno pridružuju i mlađe generacije. Neobično ime ovog benda nije jedino što je intrigiralo tadašnju r’n’r scenu. Autentični vokal Olivera Nektarijevića, mistični tekstovi koji pomalo podsećaju na Bodlerove pesme, a tu je i njihov celokupni stil koji se savršeno uklopio u nešto što bismo mogli nazvati apstraktni rock’n’roll.

Od 1991. godine pa do sada,  KKN iza sebe imaju sedam odličnih albuma, veliki broj hitova koji su nemonivno obeležili jedno vreme, jedan period, a po svemu sudeći to svakako i dalje rade. U četvrtak, 24. marta, u Mikser Houseu KKN slavi 25 godina postojanja, pa red je da oduvamo te svećice na torti jednom top-listom njihovih najboljih pesama, naravno, po našem mišljenju.

10. Righteous

Jedna od najpoznatijih sa albuma „Become“ je upravo „Righteous“. Pesma, kao i ceo album, predstavlja jednu suprotnost turbulentnom periodu koji joj je prethodio. Kroz jazz i reggae tonove provlače se pozitivni stihovi, tako da cela pesma stvara afričku energiju. Pesma „Righteous“ (kao i album) ima zapravo zadatak da pošalje poruku malo široj publici.

9. Najsvetliji dan

Povratnički album „Prekidi stvarnosti“ iz 2006. doneo je dosta dobrih pesama, a tu se našla i „Najsvetliji dan“. Kako se po naslovu može primetiti, ovo je jedna veoma pozitivna pesma, sa prelepim tekstom iako nas pomalo čudniji instrumentalni početak može navesti na drugačije mišljenje. Na kraju nas svakako podseti da i ovo Sunce izlazi zbog nas

8. Priroda

Najpoznatija pesma sa prvog albuma „Guarda Toma“ je „Priroda“ i upravo je ona bila ta koja je predstavila tu originalnost benda. Uz čudne, ali lepršave zvuke provlače se ljupki stihovi koje Oliver izvodi na svoj način. Prvi veliki hit KKN-a govori o nečemu što je svuda oko nas, tako da je prirodu najlepše slušati van civilizacije.

7. Pašću u svest

Preokret u zvuku benda je nastao sa ovom pesmom. Veliki rokenrol hit nalazimo na njihovom albumu „Manifest“ iz 2001. godine. Tvrđe gitare, brži ritam, Oliverov čistiji glas i eksplozivan refren, samo su razlozi zašto su ovaj bend počeli da slušaju i oni koji do sada nisu.

6. Danas nebo silazi u grad

Sve veštine upravljanja magijom KKN pokazuje u ovoj pesmi. Svojim mirnim početkom otklanja sumnje, strahove i bolove, dok nesvesno i postepeno poneseni muzikom sve više i više slavimo taj trenutak radosti i život pre svega. Ova pesma ima posebnu oštricu i jačinu kada je bend svira uživo.

5. Tajne letenja

Pesma „Tajne letenja“  razotkriva naročitu mistiku, ako joj se prepustimo. Poetski i muzički nas potpuno rasplinjuje i stvara uzburkana osećanja. Teško je posle svih prizora iz pesme ostati ravnodušan, dok nas, uz sve to, muzika i Oliverov glas dižu visoko i udišemo sva svetla duboko. Možda je baš u tome tajna.

4. S.A.T.

U skladu sa svim dešavanjima kraja devedesetih u zemlji, takva je i pesma „S.A.T.“ Politička tematika prožima skoro ceo album „Igračka plačka“, a kroz dub i jazz podlogu i apstraktne stihove možemo osetiti i jedan mirniji bunt. Stihovi Samo da sve bude u redu i svaki dan siguran tih godina su se često mogli čuti na raznim protestima, organizovanim koncertima i sličnim dešavanjima. Pesma je, naravno, i dalje aktuelna i nezaobilazna u repertoaru benda..

3. Sve je stalo (u r’n’r)

Aktuelni album „Volja za noć“ iznedrio je pesmu „Sve je stalo u rock’n’roll“ koja je i bila prvi singl. U pitanju je prava rok pesma sa do sada možda njihovog najžešćeg albuma, sa brzim ritmovima, koja istovremeno zadržava i sve prethodno što čini suštinu KKN-a, uz naravno nezaobilaznu i prepoznatljivu psihodeličnu energiju. Veoma brzo je postala hit, a mnogim novijim slušaocima i razlog da preslušaju one starije. Zbog Neškovih genijalnih solaža na gitari plasiraju je u sam vrh najboljih pesama koje su ikad snimili.

2. Deveti život

Album „Deveti život“ sadrži istoimenu pesmu čije se značenje vremenom sve više razotkriva. Mi nismo videli dan, srca su nam prazna, vid je opojan… Ubacivanje govora legendarnog Radomira Belaćevića samo daje posebnu dubinu numeri. Kao i sve pesme, i „Deveti život“ u sebi nosi jednu mističnu simboliku – deveti život nam je poslednji i zato ćemo baš njega najbolje iskoristiti.

1. Prekidi stvarnosti

Psihodelija. Jedna reč je dovoljna da nas odmah asocira na, za sada, najpoznatiju „stvar“ ovog benda. Iako svaka njihova pesma na neki način zaustavlja stvarnost, uz ovu pesmu često ne znamo šta je početak, a šta prekid, jer kraj  naravno ne postoji. Psihodelične gitare, Oliverov glas i avetinjski ples u magli pretvara stvarnost u jedan svet fantazija. Prekidi stvarnosti u sebi imaju taj svet za sebe i inspiraciju za sve ostale.

Specijal:

„Polako“

Pesma van svake kategorije. Ubedljivo njihova najpoetičnija i najlepša – sigurnost, vera i ljubav.

„Jer ja te volim i ja ti pričam da možeš sve
U svakom gradu u svakom životu ti šapućem
I ja svuda polako prolazim i samo duhovi me čuju
I ja te nosim tamo gde strahovi umiru“