-

20 pesama za „zimske radosti“

"Dolazi ziiimaaaa...duga i hlaaadnaaa..." - Imanuel Kant
„Dolazi ziiimaaaa…duga i hlaaadnaaa…“ – Imanuel Kant

Vreme kada se svi kljukamo čajevima i praškastim bućkurišima za sprečavanje prehlada. Dani kada nas idilični pejzaž snegom pretrpanih drveća i promrzlih automobila tera da se zavučemo u svoju toplu jazbinu. Da šćućureni pored kamina (to jest grejalice), uživamo u laganim akustičnim i duvačkim notama. Dođavola s tim!

Ume najomraženije godišnje doba da bude i od koristi, čak zabavno. I to ne mislim na neuspelo vajanje retardiranog Sneška Belića. Jok! Kupi (ili još jeftinije iznajmi) neke dve tarabe i cipele za skijanje, mp3 plejer i sluške verovatno imaš, i otisni se na neku planinčinu sa koje ćeš se vratiti preporođen ili sa otvorenim prelomom. Umesto pesama koje (što bi reko drug Rema) obaraju pritisak, ovo su stvari koje će probati da ti malo našutiraju nadbubrežnu žlezdu:

1. Placebo – Bulletproof cupid

Ova pesma koja otvara bendov CD „Sleeping with ghosts“ ne sadrži karakterističnu melanholiju benda preko koje Brian Molko svojim unjkavim glasom preispituje mladiće konfuzne seksualnosti. Kratko, brzo i žestoko. Posle ovakvog introa će vam čak i Mile Kitić biti HC (mada je on iovako hard-core).

2. Deftones – Engine no. 9

Svi pamtimo Chinovo upadanje skejtom u školu na „Back to school“, ali ostavimo to letu i skejterima. Ova stvar sa albuma „Adrenalin“ je upravo to. I to u vrlo haotičnom maniru.

3. Flip Out – Pozitivno lud

Beogradski bend koji je, na žalost, objavio samo odličan debi album 2002. godine. Kombinovali su još tad živu svirku sa hip hop zvukom i to bez tendencija da ih puštaju po diskotekama ili da ih neka pevaljka odabere za saradnju. Gitare i rep – sve što vam treba za pozitivnu ludost.

4. DJ Shadow ft. Zack De La Rocha – March of death

Nakon raspuštanja R.A.T.M.-a, frontmen omiljenih nam komunista nekako se skontao sa jako eklektičnim tipom iz trip hop sveta i nastade ova pesma. Jedna ali jako vredna.

5. Thot – Ortie

Ovi Belgijanci već neko vreme zalivaju muzičku biljku koju vole da zovu „vegetal noise“. Ta njihova elektro-rock flora dobro dođe i kad juriš niz snegom pokrivenu travnatu floru.

6. Ministry – Let’s go

Ovo je onaj trenutak kada siđeš sa žičare. Ispred tebe strma pustoš, a na ušima ti se Al Jourgensen dere „LET’S GO“ potpomognut udruženim glodalicama IMT-a. Džeronimo!

7. Nine Inch Nails – The hand that feeds

Gosn Reznor je oduvek bio maher za kombinovanje žica i dugmića. Njihov prvi singl sa, tada povratničkog, „With teeth“ svojom bas deonicom fino tera guzu na mešanje u sitnim slalom okretima.

8. Blakroc – Dollaz & Sense ft. RZA & Pharoahe Monch

Ne možeš večito da juriš, strefiće te srčka. Dobar ploveći beat je prava stvar za spuštanje lopte. A ova vesela družina nateraće te da jezdiš lagano, a da se ipak osećaš zajebano.

9. Black Light Burns – I have a need

Bolji bend gitariste Limp Bizkita pojačaće vam potrebu za novom dozom spusta nakon prethodno zaslužene pauze. Jurnjava niz padnu je droga. Em je belo, em kad jednom probaš – nema nazad.

10. Nonpoint – Bullet with a name

Nepravedno skrajnuti pored svojih popularnijih, a ne toliko dobrih kolega, ovi alter-metalci su svoj bes zippovali u jedan metak koji juri kao pomahnitao. Budi metak, Bobane…

11. Drowning Pool – Bodies

Klasik svih Eurosportovih Watts zimskih padova. Pa tako i ti, koliko god da si dobar (ili spor), moraćeš kad tad da poljubiš, ne baš topao, patos.

12. 4 LYN – Beautiful Waste

Ok. Ima laganiji uvod. Taman dok se pridigneš ponovo na noge. A onda opet samo „bla bla bling bling blow blow bleed bleed bleed bitch“.

13. Dvorska Luda – Enterijer

Crnogorski reper i producent Andrija Krivokapić, poznat kao Dvorska Luda, ali i kao Masturbeator, na ovoj stvari je sklopio znanje iz oba svoja zanata i vrlo brzo prenosi svoju nadrndanost (aj da ne kažem nešto drugo) i na tvoje uši. Ako se ne namrštiš na ovo, ti nisi živ, čoveče.

14. Monolith – Lambs (Stand Still You Pussy Remix)

Kad se spoje metalike i električari nema stajanja u mestu. A i ‘ladno je…

15. Therapy? – Teethgrinder

Kad te spiče vetar i magla, džabe ti i kapa i oni cvikeri za skijanje. Stiskaćeš zube samo tako. Ali nema veze kad su tu Andi Cairnsove gitare i Fyfe Ewingovi bubnjevi.

16. Pendulum VS In Flames – Self Vs self

Doćiće ti sigurno da pre vremena odustaneš. Bitka sa samim sobom. Neka pobedi onaj ti što nije tolika mekica.

17. Tea Break – Life injection

Iako deluje po imenu da benda da je ovo pesma za pauzu i srkanje čaja u nekoj kolibi u sred ničega, varaš se.

18. Cypress Hill – Can’t take the best of me

Omiljeni latino krimosi se nikada nisu libili da svoju, ionako prisutnu, opakost pojačaju gitarama. Pogotovo na albumu „Skull and Bones“ sa koga je i ova stvar. Ne daj umoru da ti oduzme ono najbolje. Šta je 18 pesama!? Nemoj da kukaš!

19. Bad Religion – Fuck you

Samo za one koji kukaju.

20. The Exploited – Beat the bastards

Komentar nepotreban…

Ovih 20 pesama su upravo od tebe načinili profi skijaša (bordera). Ukoliko si 20 puta padao na jednom spustu i usput grlio svaku jelku ko da ti je brat kog nisi video 20 godina, nema veze. Možda ćeš neutralnom posmatraču delovati kao retard, ali sa ovim pesmama u ušima bićeš sam sebi najbadass lik ikad. I to je sjajno. Osim ako ne voliš onu priču iz uvoda. Onda uzmi nekog ruskog pisca koji je pisao naširoko (znači skoro svi), uzmi plavu pilulu i budi medved koji će da prezimi zimskim snom.

BONUS PESMA: Guano Apes – Lords of the Boards

Realno, dok ne čuješ ovu stvar, zima ko da nije ni počela.