-

NaslovnaIzdvajamo20 najneobičnijih imena domaćih bendova

20 najneobičnijih imena domaćih bendova

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Prljavi inspektor Blaža i KljunoviOdabrati ime za bend koje će svi upamtiti nije nimalo lak zadatak. Najbolje prolaze bendovi sa kratkim i jasnim imenima, ali u vremenu kada su metalci zauzeli sva “udarna” poput Metallice, Kissa, Deatha šansa da vas izdvoji može biti duhovit ili neobičan naziv. Štaviše, neke bendove više i ne pamtimo po pesmama već po njihovim imenima. U to “ime” predstavljamo neobično krštene bendove sa ovih prostora.

20. Čovek Bez Sluha

Zanimljivo je baviti se muzikom i nositi ime po biću koje nema sluha za istu. Čovek Bez Sluha je pank bend iz Kragujevca, osnovan krajem 1994. godine. Muzika benda se može opisati kao melodični pank rok, sa iskrenim i dubokim tekstovima koji nose poruku. Simpatično ime i dobra muzika učinili su ih jednim od najpopularnijih pank bendova iz Srbije.

19. Deca Loših Muzičara

Imaju humoristične tekstove, predvodio ih je do skoro pravi šaljivdžija – glumac Ivan Jevtović, pa ne čudi da je i ime dosetka naizgled upućena roditeljima. Mislite da je ime smešno? Onda niste čuli njihovu odu Vladu Divcu…

18. Atheist Rap

Em repuju, em ne veruju u Boga… pa može li gore? Šalu na stranu, Ateisti su možda najznačajniji srpski pank bend sa angažovanim pesmama koji je proslavio 25 godina postojanja. Pored duhovitog imena, mnogi nazivi albuma, pesama pa i sami stihovi imaju nenormalnu dozu humora.

17. Osmi Putnik 2

Osmi Putnik je popularni hard rok bend iz Spilta, Osmi Putnik 2 daleko od toga. Nazvati bend Osmi Putnik 2 je neopisivo retardirano i spada u kategoriju “toliko je glupo, da je smešno”. No, kada su se Splićani mogli nazvati po istoimenom filmu, zašto ne bi Beograđani po njegovom nastavku. Osmi putnik 2 zadnjih godina uživaju status kultnog benda u underground punk krugovima.

16. KUD Idijoti

KUD je skraćenica za Kulturno umetničko društvo, a pulski sastav je društvo smatrao “idijotima”. Ako su Atheist Rap uz Gobline najznačajniji srpski pank bendovi, KUD Idijoti su to za Hrvatsku, pa čak i Balkan.

15. Debeli Precjednik

Političari na Balkanu skloni su gojaznosti, pre svega jer se uglave u svoje fotelje, posao svoj ne rade, već samo jedu. Dok ne dođe naredni debeli političar u “precedničku” fotelju, možemo uživati u u muzici osječkih rokera.

14. Letu Štuke

Predvodi ih Šaran, a oni su štuke koje lete. Iza imena koje i nema mnogo smisla stoji fantastičan sarajevski bend koji je topla preporuka za ljubitelje kvalitetne muzike.

13. Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi

Blaža je jedna od najzanimjivijih ličnosti na srpskoj sceni. Muzičar, komičar, glumac, TV voditelj, a svojevremeno čak i kolumnista. Jedno vreme je sebe poistovećivao i sa Džejmsom Bondom, ali za nas i dalje ostaje na zvanju inspektora. Zašto je inspektor okružen kljunovima ne bih znao reći. Pored smešnog imena i muzika je smešna, i malo je onih koji ne znaju čuvenu pesmu o Pameli Anderson.

12. Kawasaki 3P

Hm, već se javlja trend da zanimljiva imena uglavnom smišljaju pankeri. Ovi Zagrepčani imaju trip da voze Kawasaki, a mogu se pohvaliti i prestižnom nagradom “Porin”.

11. Kanda, Kodža i Nebojša

Ovaj poznati domaći bend čine Oliver, Ognjen, Nenad, Janko i Vlada… hm, pa ko je onda, zaboga Nebojša? A šta ćemo sa Kandom i Kodžom?

10. Vibrator u Rikverc

Pančevačke devojke jedan su od dobrih primera all-female pop bendova na domaćoj sceni. Muzika i scenska pojava često su provokativne, a da oko sebe stvore određeni “tabu” postarale su se još provokativnijim imenom benda – Vibrator u rikverc. Zbog imena benda njihova pevačica Snežana je čak imala problema sa zapošljenjem u osnovnoj školi kao nastavnik muzičkog obrazovanja.

9. The Bambi Molesters

Možda najznačajniji bend sa Balkana ikada, jedan od najboljih surf rock bendova na celom svetu, čija se pesma “Chaotica” čak našla u planetarno popularnoj seriji Breaking Bad ipak ima neobično ime, zaboga, oni zlostavljaju Bambija! Nije isključeno da su baš oni ubili Bambijevu mamu…

8. Nablesnotesni

Za opis ove nesvakidašnje pojave koja potiče iz Knjaževca najbolje je pozvati se na Vukajliju: “Vodeći bend agro sex panka kod nas! Njihova pojava, originalnost i opičenost su sasvim dovoljne da imaju armiju obožavalaca, iako su i dan-danas demo bend. Izuzetno je zanimljivo da je bend prvih godina svog postojanja svirao isključivo instrumente poput plehanog korita, klepetuse, radijatora, česlja i sl, a ni dan danas ih se nisu u potpunosti odrekli.” Ako ime i pesme nisu dovoljno opičene, njihova pojava svakako jeste. Poznata je anegdota da su sopstveni album prodavali na pijaci, po različitim cenama za isti proizvod, kako kažu jer su i jaja sva ista a imaju različitu cenu.

7. Gužva u 16-ercu

Naravno, ponovo su pankeri u pitanju, i to osječki. Inspirisani fudbalom i onime što se dešava u tih 16 metara oko gola. Svoj debi album imena “Čir na 12-ercu” objavili su 1999. godine.

6. Danas svi znaju da igraju fudbal

Još jedan bend inspirisan fudbalom i onim srpskim sindromom da se ovde svi bave fudbalom, a košarka nam je najtrofejniji sport. Zanimljiva stvar oko ovog benda je da im je ceo vizuelni identitet zasnovan na fudbalu. Od logoa do celog vebsajta koji je pun fudbalskog žargona.

5. Josip A Lisac

Mislili ste da ne može ime benda biti gluplje od Osmi putnik 2? E, pa, može… i ne treba ga mešati sa pevačicom Josipom Lisac. Ovo nije Josipa, ovo je Josip koji je uprkos tome lisac… šta?!?

4. Nežni Dalibor

Ime ovog fantastičnog benda je ujedno i njihovo najveće prokletstvo. Koliko je samo ljudi odbilo da sluša ovaj bend zbog Dalibora koji je osetljiv i nežan. Kao što KKN nema Nebojšu, tako Vranjanci nemaju Dalibora. Kako jedan kolega sa Balkanrocka kaže, idelna predgrupa zvala bi im se “Srebrni Zlatibor”. Svakako ovo je jedna do najboljih domaćih alt rok sastava, i uprkos odbojnom imenu bend je koji mora da preslušate!

3. Bokal Oseća Stvarnost

Gde ste videli dedu od dva metra? (ime debi albuma ovog benda) Nigde. A je l ste znali da bokal ima osećanja i da je svestan svog samopostojanja? Niste ni to. Iza ovih blesavih imena stoji još blesavija ličnost iz Niša, Miodrag Branković Ćale. Neiscrpna doza lupanja gluposti koja izaziva neobuzdan smeh i suze uz pesme o Zvonku Bogdanu, Evi Ras, Robinzonu Krusou, sekretarici, Vrežinskom Bazenu, mački, hipsterki…

2. Sveže amputirana ruka Satrijanija

Sa jedne strane oni su S.A.R.S., biološko oružje (Severe acute respiratory syndrome) a sa druge strane u punoj formi su zapravo Sveže amputirana ruka Satrijanija. Džo Satrijani je jedan od najboljih svetskih gitarista, a ovaj bend ima taj virtuozni kvalitet amputirane ruke. Vremenom, od smešnog imena, S.A.R.S. su postali jedan od najpoznatijih srpskih bendova poslednjih godina.

1. Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje i Rešava Stvar

Pojavili su se krajem 90ih godina, potpuno neočekivano, i rešili stvar. Iako više ne postoje (tj. nisu aktivni) ova supergrupa koju su činili Boris Mladenović, Nemanja Aćimović i Vladimir Đorđević utabala je put onome što će postati poznato kao “Nova srpska scena”. Ime su koje se teško zaboravlja (jer treba vremena da ga pročitate i upamtite). Kasnijih godina su se prekrstili i olakšali život koncertnim promoterima koji su sada na plakate mogli da štampaju samo “Neočekivana sila”.