-

15 najzanimljivijih obrada pesme „Love will tear us apart”

love will tear us apartU godini kada se navršilo četrdeset godina od smrti Iana Curtisa (18.5.1980) frontmena benda Joy Division, obeležava se i četiri desetleća od objavljivanja njihove najpoznatije pesme, „Love Will Tear Us Apart“. Iako prvobitno objavljena u aprilu, pesma je reizdata 27. juna 1980. godine. Tim povodom želimo da podsetimo na važnost ovog benda i koliki je trag ova pesma ostavila na publiku.

Široj publici pesma je verovatno poznata po izvođenju Nouvelle Vague, sa njihovog istoimenog debi albuma. Ovde donosimo listu od petnaest najzanimljivijih obrada ove pesme koja ima kultni status. Nakon preslušavanja preko 180 (stoosamdeset) verzija može se konstatovati da su neki fanovi to bolje uradili nego pojedini autori i bendovi sa višebrojnim albumima iza sebe, dok su neke verzije tek čist tribjut. Među gomilom dosadnih, nemaštovitih, pa i onih da se zapitate kako nekome padne na pamet da upropasti ovu pesmu, ima manje ili više zanimljivih, vrlo inovativnih verzija, pa i pravih bisera.

Ovaj pregled obuhvata obrade čiji su izvođači muzički najkreativnije pristupili pesmi ali i one koje su uspele da zadrže tragičnu atmosferu i dramatičnost raspada veze koju je pokojni Curtis opisao. Pesma ne prestaje da bude aktuelna, i dalje je predmet interesovanja brojnih umetnika, pa pored raznolikih pop-rok, orkestriranih i horskih obrada, izvodi se i na svadbama, iako joj svakako tu nije mesto.

14. Susanna and the Magical Orchestra

Norveška umetnica Susanna Wallumrød je kroz svoj Susanna and the Magical Orchestra minimalističkom kombinacijom klavijatura i senzualnim glasom predstavila jednu vrlo pojednostavljenu verziju. Ona je ipak uspela da evocira potištenost i teskobu o kojoj je Curtis pisao.

13. Sven Ratzke

Pesma postoji i u dve verzije na nemačkom jeziku. Jedna je Veronike Fischer – “Dann ist Liebe ein Teufelskreis” otpevana u pop maniru osamdesetih, a druga Svena Ratzkea “Wenn Liebe runs zerreißt”. Ovde predstavljamao Ratzkeovu verziju. Njegovu interpretaciju ne odvaja samo to što je otpevana na nemačkom, jer je Racke umetnik koji vešto meša kabare i šansonu.

12. Alexa Melo

U nizu akustičnih verzija koje postoje na internetu izdvojila se i ona Alexe Melo. Na svom jutjub kanalu ova mlada američka umetnica osim originalnih pesama ima dugu zanimljivu listu obrada izvođača poput The Pixies, Radiohead, Pink Floyd, Elle Fitzgerald, koje odlikuju pedantno osmišljeni aranžmani. Takođe ima i dve akustične verzije pesme Joy Division. Predstavljamo drugu, noviju, koja je zrelije i emotivnije otpevana.

11. The Continentals

U ovoj potrazi došlo se i do dve interpretacije u duhu rokenrola pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Jedna je psychobilly grupe Radioactive Kids iz Alikantea (Španija) čiji zvuk je obeležen i velikim uticajem muzike iz osamdesestih. Drugu rockabilly verziju minhenskog benda The Continentals, sa albuma „My Rose Tatoo“, koju ovde predstavljamo prati, ne baš odgovarajući, fan spot.

10. The Shanes

Još jedan nemački bend našao se na ovoj listi. Ono što ovu verziju odvaja od ostalih je to da je odsvirana u polka aranžmanu. Ako očekujete čistu folk interpretaciju prevarićete se jer bend inače svoju muziku naziva „hard polka“. Svoje viđenje ove pesme The Shanes su izveli zajedno sa njihovom zemljakinjom, pevačicom i autorkom, Katrin Achinger.

9. The Frames

Dablinski bend The Frames donosi vrlo energično odsviranu, irskim zvukom violine melanholično obojenu, živu verziju. Pesma je sa više elana odsvirana nego neke koncertne verzije Petera Hooka ili New Order. Atmosferi svakako doprinosi i horsko pevanje publike.

8. Adrian Borland

Adrian Borland je umetnik koji je takođe tragično završio svoj život. Na ovu listu ga ne kandiduje ta činjenica, već što je svojim emotivnim izvođenjem dočarao težinu situacije o kojoj pesma govori.

7. Opera Chaotique

Grčki duo Opera Chaotique donosi interpretaciju koja istovremeno zvuči, i džez, i darkerski, a odiše i dozom antičke tragedije. Posebnu boju daje prateći, operski, ženski glas i sve je to u duhu kabarea, haotično i nadrealno, pomešano sa Libertangom Astora Piazzole..

6. Human Drama

Verziju Human Drama odlikuje kombinacija tihih i energičnih gudačkih deonica i ženskog glasa u dijalogu sa muškim iz drugogo plana. Ovim je dodatno naglašena dramatičnost i napetost koju pesma nosi.

5. Absinthe

Iako samo cover bend, južnoafrički Absinthe nude složeniju akustičnu verziju sa odličnim aranžmanom i skladnim višeglasnim pevanjem. Pesmu prati i odlično osmišljen i urađen spot koji dodatno pojačava melanholičnu atmosferu pesme.

4. Hawksley Workman

Kanadski multiinstrumentalista Hawksley Workman u svojoj sporim tempom izvedenoj verziji, u kojoj u prvom delu u džez aranžmanu dominiraju klavirska pratnja i ritam sekcija, uspeva da svojom naročitom bojom glasa i načinom pevanja dočara atmosferu potištenosti.

3. Revere & Toumani Diabaté

Engleski bend Revere uradio je verziju zajedno sa poznatim kompozitorom i sviračem kore iz Malija Toumani Dijabateom. Posredi je još jedna akustična, vrlo osećajno izvedena interpretacija, čiji aranžman obogaćuju gudači i setni zvuci kore.

2. The Hot 8 Brass Band

The Hot 8 Brass Band iz Nju Orleansa vešto meša hip-hop, džez i fank, sa tradicionalnim bras zvukom njihovog rodnog grada. Ovo nije jedina interpretacija pesme koja ima duvačku sekciju ali je svakako najzanimljivija. Kako i ime benda kaže, ova atipična verzija u bras maniru zvuči vrlo živahno.

1. Kismet

Kada se ideja o izradi ove liste pojavila nije bilo sumnje da će se ova verzija naći u samom vrhu ali i to da tamo neće biti jedina. Kismet, bend iz australijske faze Gorazda Čapovskog, gitariste makedonske grupe Mizar, donosi obradu u punom smislu te reči. Počev od pristupa pesmi, te preko instrumentalizacije, posebno fascinira činjenica da je postpank kompozicija odsvirana na tradicionalnim instrumentima. Najstarija verzija, bar koliko je potpisniku ovih redova poznato, u koju su uvedeni tradicionalni instrumenti i muzički motivi. Ova verzija svakako može da bude na ponos svim baštinicima balkanskog muzičkog nasleđa.

1. Swans

Swans su sa svojih nekoliko različitih verzija pokazali da su najkompleksnije pristupili obradi ove pesme. Bend je uradio: Love Will Tear Us Apart (Red Version), Love Will Tear Us Apart (Acoustic), Love Will Tear Us Apart (Black Version). Swans su u svakoj od interpretacija pokazali svoje majstorstvo. Na crvenoj i akustičnoj verziji prvi glas peva Michael Gira, dok se na crnoj verziji može čuti samo glas Jarboe. Iako su sve upečatljive ovde donosimo zapravo dva minuta dužu varijantu crvene verzije.