-

15 izvođača koje ne smete propustiti na Nišvilu

candy-dulfer-1

Najveći džez festival na ovim prostorima, Nišville počinje u četvrtak (u sredu ako računamo i River stage na keju) i u periodu od 4 dana ugostiće preko 560 muzičara i nadamo se ogroman broj ljudi. Ako ste u nedoumici da li da posetite festival dajemo vam 15 razloga, tačnije izvođača koje će vam olakšati odluku.

15. Irena Blagojević

Irena je domaća džez umetnica, sjajnog glasa, koja solo karijeru gradi od 2010. godine. Na festivalu će premijerno Nišlijama predstaviti numere sa novog albuma, ali i sa debija „Memories of You“.

14. Vox Arsana

Slovenački kvartet naglasak stavlja na vokalnu izvedbu, tačnije polifono pevanje, i svoj stil baziraju na kombinaciji savremenog gospela, popa i svinga. Repertor uglavnom sačinjen od obrada svetskih hitova od Leonarda Koena do Bruna Marsa izvešće na festivalu u pratnji “Big Band DOM” (Dobrepoljski orkester mladih).

13. Dorado Schmitt Quartet

Ciganski džez u stilu Rosenberg Tria i Gipsy Kingsa jedna je od najboljih zabava na svakom izdanju Nišvila, a ove godine taj deo programa pripada francuskom gitarskom i violinskom majstoru Doradu Šmitu.

12. Empirical

Vlasnici džez albuma godine za 2010. godinu napokon u našim krajevima. Jedna od glavnih karakteristika sastava je da se njihov izraz ne bazira ni na jednom određenom instrumentu koji bi imao centralnu ulogu, već je doprinos svih članova podjednako važan.

11. Daniel Marques trio

2009. godine Nišlije su mogle u Tvrđavi da uživaju u 50-minutnom nastupu trija Daniela Markesa. Brazilac se pet godina kasnije vraća na mesto zločina i garantuje sjajan džez predvođen brazilskim stilom sviranja gitare.

10. Mop Mop

Pored toga što im se pesma našla u Vudi Alenovom filmu, Mop Mop predvođen Andreom Beninijem važi za jedne od najoriginalnijih sastava modernog džeza. Njihov izraz kombinuje džez sa fankom, latinom i „italijanskim postmodernizmom“.

9. Brussels Jazz Orchestra

2012. godine na Nišvilu su izveli džez operu „Porgi i Bes“, a sada dolaze sa Oskarom za najbolju muziku na filmu i izvešće multimedijalni projekat “Graphicology“ – “vizelnu džez partituru” koju zajedno sa BJO potpisuje i poznati belgijski strip autor Filip Paket. “Graphicology” spaja grafičku novelu i muziku za jazz big band. Paket, čije su jazz grafičke novele (posebno ona o Luisu Armstrongu) stekle svetsku popularnost, izabrao je svoja četiri već postojeća stripa sa džez tematikom i uradio dva poptuno nova, a za sve to je šest autora napisalo muziku koju BJO izvodi na sceni dok se strip priče emituju na video zidovima.

8. The Cookers

Bili Harper, Bili Hart, Sesil MekBi, Edi Henderson, Kirk Lajtsi, Donald Harison i Dejvid Vajs zasebno su fantastični džez muzičari, uspešni u svojoj branši, a udruženo prave magiju!

7. September

Najznačajniji džez rok i fjužn sastav i jedna od prvih super grupa sa ex-Yu prostora, okupila se ponovo krajem prošle godine i nastupiće u Srbiji nakon tri i po decenije. U postavi su četvorica originalnih članova: Janež Bončina, Tihomir Pop Asanović, Braco Doblekar i Marjan Maliković, uz mlade snage Janija Modera, Blaža Jurjevčića, Jana Gregorku i Žigu Kožara. Grupa je ostala upamćena i kao jedan od najboljih koncertnih sastava na ovim prostorima.

6. Viva Vox

Kada pričamo o a cappella sastavima (izvođenje muzike vokalno, bez instrumentalne pratnje) hor Viva Vox nosi titulu „svetski, a naš“ jer se smatraju jednim od naših najboljih brendova u svetu. Planetu su osvojili obradama rok i metal pesama u svom stilu poput Prodigy i Rammstein a za domaće sladokusce izvode i EKV. Svirali su na EXITu, u Ujedinjenim nacijama i na mnogim velikim festivalima.

5. Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić

O dvojici gitarista ne treba puno pričati. Stefanovski već decenijama važi uz Točka za jednog od najboljih gitarista na Balkanu. Oduvek inspirisan džezom, Vlatko Stefanovski još moćnije zvuči u akustičnoj varijanti udružen sa još jednim majstorom – Miroslavom Tadićem.

4. Tania Maria

Nema potrebe diskutovati o njenom kavlitetu, dovoljno je reći da je „Prva dama brazilskog džeza“. Iako niste svesni, veliki broj njenih pesama ste sigurno čuli ranije u nekoj varijanti.

3. Candy Dulfer

Treći put na Nišvilu gostuje Kendi Dalfer, što verovatno govori o tome koliko joj prija niška publika. Jednom je nastupala sa ocem Hansom Dalferom, ali oboga puta dolazi po drugi put solo. Svetski je čuvena saksofonistkinja, a retko kome je nepoznat njen hit „Lily Was Here“.

2. Iyeoka

Svetski džez krugovi poslednjih godina kao novu nadu izdvajaju jedno ime – Ijoka Okoavo. Porede je sa Šade, Ninom Simon, Loren Hil i Ejmi Vajnhaus. Uspeh pesme „Simply Falling“ uliva nadu da će pevačica značajno doprineti popularizaciji džeza.

1. The Original Blues Brothers Band

Solomon Burk pre svoje smrti počastio je Nišlije izvođenjem hita „Everybody Needs Somebody“ iz filma Blues Brothers. Mnoge pesme iz filma i druge stvetske ritam i bluz hitove sada ćemo čuti u izvođenju The Originaly Blues Brothers Banda koji nastupa uz dozvolu glumca Dena Ejkrojda i udovice Džona Belušija, koji je uz Ejkrojda igrao glavnu ulogu u (prvom) filmu “Braća Bluz” iz 1980. godine.