-

NaslovnaAutorski članciTOP 1010 zanimljivosti o bendu Jethro Tull

10 zanimljivosti o bendu Jethro Tull


U okviru “50th Anniversary Tour”, Jethro Tull gostuje treći put u Beogradu. Ovaj istorijski koncert, kako ga najavljuju organizatori, biće održan 14. oktobra u Sava Centru, dok su dan pre u zagrebačkom Domu sportova. Samim tim, eto zgodne prilike da se par dana pred svirke podsetimo zanimljivosti o Ianu Andersonu i njegovom bendu čiji je sastav mnogo puta menjan, a ime ostalo isto i prepoznatljivo.

1. Kako je bend dobio ime i ko je uopšte Jethro Tull?

Verovali ili ne, Jethro Tull je britanski poljoprivredni reformator iz 18. veka. Razvoj poljoprivredne mehanizacije je zadužio ističući značaj dopunske obrade zemljišta i setve useva u redovima. Ugledavši knjigu reformatora Tulla na polici budućeg menadžera benda Terryja Ellisa, Ianu i družini se svidelo ime i usvojili su ga. Nešto mistično u imenu Jethro im se jako dopalo.

2. Ian Anderson smatra za sebe da je loš pevač i flautista

Kad pomislite na The Rolling Stones u glavi vam je slika isplaženog jezika, pomislite li na Grateful Dead, setićete se plavo crvene lobanje, a kad pomislite na Jethro Tull, stvoriće vam se verovatno slika Iana Andersona. I da, u pravu ste, on je zaštitni znak benda. Silueta čoveka sa flautom u ruci, dok mu je članak leve noge naslonjen na koleno desne, jeste Ian, predvodnik sa flautom. Za taj instrument se zainteresovao slušajući Rolanda Kirka, multiinstrumentalistu. Ian za sebe smatra da je loš pevač, ali i loš flautista, međutim radi ono što voli, radi iz srca i zato je odličan kompozitor. Da je toliko loš flautista, neke pesme ne bi bile toliko dobre, poslušajte na primer numeru “My God” sa albuma “Aqualung”(1971) i procenite sami.

3. “Klasična” muzika imala je najveći uticaj na stvaralaštvo benda

U intervjuu za januarsko izdanje Džuboksa 1977. godine, koji je uradio čuveni Peca Popović, Ian je istakao da je samo Ludwig van Beethoven uticao na njega kao muzičara. Pored toga rekao je da mu se termin klasična muzika uopšte ne dopada. “U to vreme to je bio rock ‘n’ roll”, smatra Ian, “tada su deca učila da sviraju klavir i violinu kao što danas uče da sviraju gitaru”. U kompozitorskom smislu evidentan je uticaj klasične muzike (izvini, Iane, na izrazu) na Jethro Tull. Ne čudi što se na albumu “Stand Up”(1969) nalazi obrada kompozicije Johanna Sebastiana Bacha “Bouree”.

4. Tony Iommi je dve nedelje bio član benda

Već nakon prvog albuma 1968, otišao je jedini gitarista, Mick Abrahams. Kao zamena za njega došao je Tony Iommi, osnivač Black Sabbatha. Iommi se zadržao u Tullu samo dve nedelje odsviravši samo jedan koncert. Ranije zarađena povreda dva prsta (posledica rada u fabrici) mu je otežavala da svira akorde, što je za koncept Tulla bilo jako važno, te su mu više odgovarali tvrdi riffovi u Sabbathu. Neuspeli pokušaj da se dovede Mick Taylor, fenomenali gitarista koji je kasnije završio u Stonesima, primorao je bend da nastavi sa Martinom Barreom. Ovo rešenje se ispostavilo kao pun pogodak.

5. Njihov koncert je bio prvi koji je preko satelita uživo prenošen iz SAD u Veliku Britaniju

Nastup Jethro Tulla u Madison Square Gardenu oktobra 1978. godine ostao je upamćen po tome što je to bio prvi direktno prenošeni koncert neke rok grupe preko satelita iz Amerike u Veliku Britaniju. Koncert je emitovala i Televizija Beograd već narednog dana. Da trivija bude veća, 14. oktobra, dok Ian bude lepršao na sceni Sava Centra, biće tačno četrdeset godina od ovog značajnog događaja.

6. Album “War Child” je dobio ime po filmu koji nikad nije snimljen 

Posle uspeha “Aqualunga”, četvrtog albuma, bend je u Britaniji pretrpeo žestoke kritike za naredna dva albuma Thick As A Brick (1972) i “A Passion Play” (1973). Razmišljali su da se povuku sa scene. Ian je imao ideju da napravi film u kom bi bend imao glavnu ulogu. Uz konsultacije sa menadžerom odustalo se od tog skupog projekta, a od cele ideje ostala je muzika stvarana za taj film. Izdat je album “War Child” (1974), imenovan po filmu koji nikad nije napravljen. Bend se ubrzo vratio na scenu shvativši da povlačenje ne bi bilo fer prema obožavaocima.

7. “Living In The Past” je jedina pesma pravljena s ciljem da postane hit

U pomenutom intervjuu za Džuboks, Ian priznaje Peci Popoviću da je jednom prilikom pravio pesmu sa ciljem da postane hit. Radi se o numeri “Living In The Past”. Diskografska kuća Chrysalis records, kuća sa kojom je bend imao ugovor, zamolila je Iana da napravi pesmu za englesko tržište, pesmu koja bi imala veliki komercijalni potencijal i podigla ugled benda u Britaniji. To je bilo važno jer je bend imao veći ugled u Americi nego kod kuće. Ian je progutao ponos i uradio to.

8. Kako je David Palmer postao Dee Palmer?

David Palmer, klavijaturista koji je radio na instrumentalnim aranžmanima benda i pomagao od prvog albuma “This Was” (1968), postaje punopravni član sastava 1977, da bi već 1980. godine napustio Tull. Kao član benda učestvovao je na stvaranju i snimanju triju albuma: “Songs From The Wood” (1977), “Heavy Horses” (1978) i “Stormwatch” (1979). Nakon što mu je preminula supruga, David odlazi na operaciju promene pola i postaje Dee Palmer. Živi u Brajtonu gde i dalje komponuje. Početkom ove godine izbacila je novi album “Through Darkened Glass”.

9. Album “Crest Of A Knave” osvojio je Grammy nagradu u kategoriji najbolji metal performans 

Na zaprepašćenje obožavaoca, šesnaesti album benda, “Crest Of A Knave” (1987), bio je u nominaciji za Grammy nagradu 1989. godine u kategoriji najbolji hard rok/metal performans. Bilo je čudno okarakterisati Jethro Tull kao metal grupu. Pored njih nominovani su bili Metallica, AC DC, Iggy Pop i Jane’s Addiction. Kada je došlo vreme da se proglasi pobednik, Alice Cooper je izašao na scenu i potpuno neočekivano proglasio Jethro Tull. Niko u ime benda nije prisustvovao ceremoniji, smatrali su da oni nemaju šta da traže tu. Ostaje misterija zašto se album našao nominovan za tu kategoriju i zašto je proglašen za pobednika.

10. Imali su običaj da nasumično izvlače ljude iz publike na binu

Na turneji povodom dvadeset pet godina benda imali su običaj da nasumično izvuku nekog iz publike na scenu, daju mu stolicu da bi sedeo i pratio nastup sa bine. Za nekoliko dana ćemo videti da li su spremili nešto slično ili bolje, zato ukoliko niste kupili kartu, kupite je, i 13. uveče pravac Dom sportova ili 14. Sava centar.