-

10 tmurnih pesama za tmurno vreme

depresija_block_out
Block Out (Studio M, 15.3.2013.); foto: Nemanja Đorđević

Šetnje po šarenom tepihu opalog lišća u parku predstavljaju najlepši deo jeseni, a njegov najgori deo je ona tranzicija u zimu kada je nebo stalno sivo, a tlo pod nogama mokro. Uporne kiše i ovakvo vreme dosadni su i po ceo dan bi se kvesili po krevetu. Depresivno vreme, depresivno stanje duha… a klin se klinom izbija, stoga je pred vama lista 10 depresivnih pesama koje će vam pogoršati već grozan dan.

10. Pearl Jam – Nothingman

Pearl Jam imaju svoje tužne i mračne momente. Pored „Black“ i „Yellow Led Better“, ipak se malo više izdvaja „Nothingman“ kao pesma o raskidu, i realizaciji da ste vi ti koji ste sjebali stvari.

9. The Cure – Pictures of You

The Cure itekako imaju momente sa depresivnim, mračnim, pa i nekad morbidnim pesama. Sa druge strane umeju biti i veseli. Kada je reč o hladnim danima, nekako se izdvaja „Pictures of You“ možda baš zato što, i pored takvog teksta, spot je sniman u zimskom ambijentu.

8. Stray Dogg – Disappear

Ako sama pesma nije dovoljno srceparajuća, spot u kome je prikazan Dukatov tužan pogled odradiće posao. Jedna od njihovih najboljih pesama sa albuma „Fire’s Never Wrong“.

7. Kings of Leon – Cold Desert

Pustinja vrela i suva, noću nije nimalo naivna jer su temperature izuzetno niske. Peva o samoći, nesrećnoj ljubavi – I never ever cried when I was feeling down I’ve always been scared of the sound – e, pa, ovoga puta možda i zaplačete.

6. Nine Inch Nails – Something I Can Never Have

Sablasna klavirska melodija uvlači se pod kožu, režu oštri stihovi Trenta Reznora dok posežeš za nečim što ne možeš nikada imati…

5. The Smiths – Asleep

Kod Morisija i The Smithsa nema prenemaganja i pretvaranja. Ono što misle, to i kažu svojim stihovima. Kako god zvučalo, kod njih se ljubav svodi na jedno… smrt.

4. Emanuil – Danas prvi put čujem kišu

Emanuil je jedna od „dobro čuvanih srpskih tajni“ u muzici. Kombinacija duhovnog, svetovnog i post rok/metal žanrova uz pojenje o kiši ne mogu biti bolja kombinacija za učmalost koju osećamo zbog lošeg vremena.

3. Block Out – Tehno…logija

Kada su domaći bendovi u pitanju, titulu najdepresivnijeg bez ikakvog pogovora nosi Block Out. Tehnologija je jedna od njihovih najdužih, možda i najtežih, ali samo za nijansu pored pesama poput „Beograd spava“, „Najteži je poslednji sat“, „Težak slušaj pakla“…

2. Radiohead – Street Spirit

Ako su Block Out najdepresivniji bend na Balkanu, onda titulu na svetskom nivou nosi bez premca Radiohead. „How to dissapear completely“, „Let Down“, „No Surprises“, „Knives out“, „Morning bell“, „Pyramid song“…lista može u nedogled. Jedna od njihovih najpoznatijih generalno jeste „Street Spirit“, a na ovu listu je stavlja izjava Toma Jorka da je smatra njihovom najtužnijom i da je ona „mračan tunel bez svetla na njegovom kraju“.

1. Portishead – Roads

Glas Bet Gibons i njen scenski nastup dok izvodi pesmu izazivaju najtužnije emocije. Jedan do najboljih momenata bristolskih trip-hopera koji vas čini usamljenim… How can it feel, this wrong from this moment?