-

NaslovnaIzdvajamo10 stvari koje možda niste znali o Slashu

10 stvari koje možda niste znali o Slashu

SlashNa današnji dan pre 50 godina na svet je došao Saul Hudson. Rođen u Londonu, a odrastao u gradiću Stouk na Trentu u Engleskoj, Saul je oduvek bio slobodnog duha i njegova porodica je to podržavala. Pored majke koja se bavila kreiranjem kostima (između ostalih za nastupe Davida Bowiea) i oca koji je dizajnirao omote albuma, umetnost mu je bila u krvi. No, mali Saul nije to oduvek znao, pa se kao dete više zanimao BMX takmičenjima. Na našu sreću, u svojim tinejdžerskim danima zamenio je bicikl za gitaru i tada je magija počela.

Poznat po razuzdanoj kovrdžavoj kosi, šeširu i cigareti u ustima, Slash je postao jedan od najpopularnijih gitarista u svoje vreme, a i danas njegova popularnost ne jenjava. Svoju karijeru stvarao je u bendovima Tidus Sloan, Road Crew, Hollywood Rose, Black Sheep, Guns N’ Roses, Slash’s Snakepit, Slash’s Blues Ball, Velvet Revolver. Učestvovao je u stvaranju nekih od najboljih pesama rok istorije („Welcome to the Jungle“, „Paradise City„, „Sweet Child of Mine„, itd.), a solaža za pesmu „November rain“ je postigla i dalje neprevaziđeni rekord za najdužu solažu koja je bila top 10 hit u SAD. Vlasnik je više od 100 gitara, a najčešće svira na Gibson Les Paul.

10. Prvi instrument koji je svirao bili su bubnjevi

Iako je svima teško da zamisle Slasha sa bilo kojim drugim instrumentom sem gitare, u davnoj prošlosti, još u Stouku u Engleskoj, mali Saul stvarao je muziku na sasvim drugačijem instrumentu. Kada je imao 5 godina, je učestvovao u školskoj predstavi „12 dana Božića“ kao bubnjar. Na svu sreću to je bio prolazni poduhvat, pa nismo ostali uskraćeni za neke od najboljih solaža u istoriji roka.

9. Prva gitara koju je svirao bila je akustična

Ne, Slash nije oduvek pržio na Les Paulu. Prva gitara koju je svirao, zapravo je bila španska flamenko gitara sa jednom najlonskom žicom, koja je, inače, bila poklon od njegove bake. Naučio je da svira sve što je mogao na jednoj žici, da bi tek kasnije nabavio preostalih pet.

8. Prva pesma koju je odsvirao bila je „Smoke on the water“

Kako je na početku imao samo jednu žicu na gitari, Slash je počeo sa pesmama koje mogu da se sviraju na E žici, kao što su „Smoke on the Water“ benda Deep Purple, „25 or 6 to 4“ grupe Chicago, „Dazed and Confused“ grupe Led Zeppelin i „Hey JoeDžimija Hendriksa.

7. Poslednja osoba koja ga je zvala Saul je njegova baka

Nadimak Slash dobio je još u srednjoj školi zbog toga što je stalno trčao uokolo (running/slashing). Inače, čak i njegov nadimak ima slavno poreklo, jer ga je dobio od oca njegovog najboljeg druga, poznatog glumca Simora Kasela. Od tada ime Saul je polako odlazilo u zaborav i svi, uključujući i članove njegove porodice su ga počeli zvati Slash. Poslednja osoba koja ga je zvala po pravom imenu bila je njegova baka, a danas mu se ponekad tako obraćaju jedino predstavnici zakona (gotovo nikad dobrim povodom).

6. Album koji ga je inspirisao da se posveti solo gitari je „Rocks“ od Aerosmitha

Sirovi zvuk ovog albuma je upravo ono što je Slashu bilo potrebno da konačno odluči šta je to što on želi da svira. I to je, naravno, bila solo gitara. Kada je tek otkrio ovaj album, propustio je „priliku“ sa devojkom koja mu se tada sviđala, jer je bio previše zanesen slušajući pesmu „Back in the Saddle„, koju je ubrzo potom naučio da svira.

5. Svoj zaštitni znak – cilindar, ukrao je iz radnje 1985. godine

Nastup u Los Anđelesu se bližio, a Slash nije imao nikakav scenski aksesoar po kome će biti prepoznatljiv. Tih dana, para nije bilo u izobilju, a odlaganje kupovine cilindra u koji se bukvalno zaljubio kad ga je video, nije dolazilo u obzir. Srećom po njega, u to vreme nije bilo senzora na ulazu radnje koji bi pokrenuli alarm.

4. „Čoveče, gde ti je pevač?“ je pitanje sa kojim ga Steven Tyler uvek pozdravlja

Na prvoj zajedničkoj turneji Aerosmitha i Guns ‘n’ Rosesa svi su došli na vreme na probu osim Axela Rosea i to je bio prvi put kada je Steven Tyler uputio to pitanje Slashu. Od tada Stevenu je to postala uzrečica svaki put kada ga ugleda.

3. Ima defibrilator u srcu

Zahvaljujući nezdravom životu, oličenju slogana „Seks, droga i rokenrol“ (+ alkohol), Slash je čak tri puta (koliko on zna) imao srčani zastoj. Danas ima ugrađen unutrašnji defibrilator koji služi da uspostavi normalan rad srca ukoliko dođe do zastoja.

2. Ima ljubimca anakondu

Slashov sharmantni ljubimac anakonda Sem, nije jedini reptil koji živi u njegovom domu, pored njega ima još nekoliko zmija različitih vrsta kao i par iguana. Boa Pandora (koje se mnogi sećaju iz spota „Patience„) živela je sa njim od davne 1988. godine do 2014. kada je uginula.

1. Producira horor filmove

Pre pet godina posvetio se još jednoj svojoj strasti – horor filmovima. Osnovao je producentsku kuću „Slasher films“ koja se uglavnom bavi snimanjem savremenih filmova sa elementima horora iz 70ih i 80ih. Prvi horor film koji je gitarista gledao i koga se i dan danas najviše plaši je „Noć živih mrtvaca“.