-

10 regionalnih „džukela“ sa gitarama

Svetski dan pasaDanas obeležavamo Svetski dan pasa. Kao životinjska vrsta koja stoji uz rame kao pomoć čoveku već više hiljada godina, simbol su nesebične i bezuslovne ljubavi kao najvoljeniji kućni ljubimci naše savremene civilizacije. Mnogi bendovi, takođe, nisu ostali imuni na sve te sićućne i glomazne njuške, te smo vam tom prilikom izdvojili deset regionalnih bendova koji nose naziv naših četvoronožnih drugara.

Bolesna Štenad

Jedan od produkata domaće scene iz poslednje decenije čija se neuobičajenost zasniva na zanimljivim stihovima naklopljenim na (ponekad isuviše) jednostavnu matricu ritam sekcije benda. Vizuelno su veoma angažovani (ne, ne nose kostime pasa) i bili su prilično aktivni, studijski i koncertno, tokom ovih poslednjih deset godina.

Doghouse

Kada su se pojavili krajem devedesetih, Doghouse su bili prilično redak i moderan bend, moguće i pioniri kalifornijskog melodičnog punk rocka na beogradskoj sceni, uz bratski Tea Break. Iako ne uvek aktivni, sa stažom od preko dvadeset godina, sigurno su među dugotrajnijim bendovima u Beogradu. Energičnog stava i ozbiljnih pesama, pokazali su da takav zvuk ne mora nužno da privlači samo tinejdžere, već i starije ljubitelje žestokog zvuka.

Dogs in Kavala

Ime ovog beogradskog psihodelično-garažnog indie benda očigledno je posvećeno čoporu pasa u grčkom mestu Kavala koji su jednom prilikom napali članove benda. Pre manje od četiri godine objavili su debitantski singl, potom naredne godine EP, a iskoristili su priliku pred početak pandemije da objave i prvi celokupan album „Zubi„.

Džukele

Džukele su jedna od prvih asocijacija na antologijsku scenu devedesetih koja nam je ostala nakon raspada stare i formiranja nove, krnje Jugoslavije. Rodom iz Subotice, jedan su od vodećih sastava iz redova pankera, rame uz rame sa drugim provincijskim legendama tog perioda kao što su Goblini, KBO!, Zvoncekova bilježnica i Atheist Rap. Svoj životni ciklus zaokružili su albumima „Gledajući u mrak“ i „Zubato sunce„, a potom, zajedno sa devedesetima, nestali. Bane i Leo su nastavili da sviraju, otišavši suprotnim smerovima; Bane je osnovao Naftu, a Leo se priključio novooformljenim Goblinima.

Mighty Dogz (The Dogz)

The Mighty Dogz postojali su kao deo prilično jake garažne scene Novog Sada sa početka novog milenijuma, pre svega uz DMT i Koroziju. Pržili su sa mnogo energije, muda u farmerkama i sa badass stavom, naslonjenim na stil najopakijih sastava u istoriji rokenrola, od MC5 do Turbonegro. Trenutno nisu aktivni, ali njihov iskonski pristup rokenrolu i svođenje na samu srž onoga što čini rokenrol itekako nedostaje, ne samo novosadskoj, već i celokupnoj regionalnoj sceni.

Pasi

Ono što su devedesetih za Beograd bili Doghouse, za Rijeku su bili Pasi. Imenom kao pogrešno stvaranje množine reči pas, Pasi su diljem regiona postali poznati svirajući melodični kalifornijski pank, doduše na obalama Jadrana. Posle celih dvadeset godina sviranja, nakon oproštajnog koncerta, okačili su gitare o klin pre neku godinu i posvetili drugim životnim obavezama.

Pseća plaža

Drugi, uslovno rečeno domaći, bend koji dolazi iz Hrvatske je Pseća plaža, jedan prilično aktuelan zagrebački sastav koji izdaje materijal za nezavisnu kuću Više manje zauvijek. Krasi ih melanholični jangle rock zvuk i jedna krajnje opuštajuća atmosfera koju svojom muzikom stvaraju. U kombinaciji sa grupama Porto Morto i nemanja predvode novi talas hrvatske alternativne muzike.

Psi

Jovandeka, Dane i Terza već imaju dugogodišnji staž na beogradskoj sceni, ali su se tek pre nekoliko godina okupili kao super grupa ispred zajedničke ideje da oforme psychobilly bend koji izvodi numere na maternjem jeziku, što je za naše standarde prilično jedinstveno. Tokom 2017. godine objavili su svoj debitantski album „Tik-tak“ i jedva čekaju da zasviraju pseći bugi kada se potpuno otklone sve zabrane izazvane epidemijom virusa u Srbiji.

Stray Dogg

Dušan Strajnić, vođa indie grupe Stray Dogg, trenutno je možda i vodeći kantautor nove scene nošene uticajima iz unutrašnjosti Sjedinjenih Država. Inspirisan amerikanom, uspeo je izaći iz anonimnosti i postati izuzetno poštovan autor iz naših krajeva. Za devet godina postojanja izbacili su čak četiri albuma i za sada ne planiraju stati na tome.

Ućuti Pas

Lazarevački momci su se pojavili na početku druge decenije ovog milenijuma i ostavili prilično jak trag na lokalnoj sceni, usput pobedivši i na takmičenju demo bendova (BDFL). Pre pet godina su izbacili debi album, došli na korak do slave, ili barem šire afirmacije, ali im se od tada gubi svaki trag. Isticali su se dobrim grovom i fuzijom funk ritmova i duvačke sekcije unutar rok forme.