-

10 pjesama za 10 serijskih ubojica

american_psychoKao i svi umjetnici, glazbenici nerijetko za inspiracijom posežu u stvarni život. No kada na pomolu nema strastvene ljubavi ili slomljenog srca, zanimljiva tema mogu postati i hladnokrvni serijski ubojice. Ako i vas, kao i mnogobrojne glazbene velikane, zanima poremećenost psihopatskog uma, provjerite kojih je deset ubojica inspiriralo glazbenike na neke od njihovih najljepših i najboljih pjesama.  Upozorenje: Ne čitati prije spavanja!

10. Slayer – Dead Skin Mask

Ed Gein sa svoja dva ubojstva gotovo i ne pripada na ovaj popis. No ipak, postao je ime koje užasava mnoge. Fasciniram anatomijom i operacijama promjene spola, Gein je pljačkao grobove te krao tijela ili njihove dijelove. Kada mu to više nije bilo dovoljno, ubio je dvije žene, oderao im kožu i rasporio trbuh te od njih napravio namještaj i odjeću. Njegov lik nadahnuo je mnoga kultna djela kao što su filmovi „Psiho“ i „Kad jaganjci utihnu“, a sa Slayerovom „Dead Skin Mask“ ovaj ubojica dobio je i glazbenu interpretaciju.

9. The Smiths – Suffer Little Children

Demonski ljubavni par, Ian Brady i Myra Hindley, operirali su 60-ih godina u Velikoj Britaniji. Pripisuje im se ubojstvo petero djece u dobi od deset do sedamnaest godina, iako se smatra da je žrtava bilo i više. Par je djecu otimao, silovao i ubio, a zatim ih pokapao na zabačenoj vrištini. Zbog toga su im mediji i nadjenuli nadimak „Ubojice s vrištine“. Ionako vječito neraspoloženog Morrissey ovi događaji potaknuli su da dvadesetak godina kasnije napiše iznimno melodičnu i smirujuću baladu o umorstvima.

8. Sonic Youth i Lydia Lunch – Death Valley 69

Charles Manson svojevrsna je suvremena ikona zla. Njegova karizma i prepreden um od najranijeg djetinjstva pomagali su mu da manipulira drugima, a sve je kulminiralo zloglasne 1969. godine. Kult predvođen Mansonom počinio je devet ubojstava i uvrstio ga među najslavnije svjetske ubojice.
Iako su čovjeka koji je mislio da je veći od Beatlesa opjevali mnogi, Sonic Youth su uz odličnu Lydiju Lunch stvorili iznimno zlokobnu pjesmu. Da doživljaj bude potpun, pjesmu prati i jednako uznemirujući spot.

7. Elliott Smith – Son of Sam

Godine 1976, David Berkowitz započeo je niz ubojstava za koje je kasnije tvrdio da su mu ih naredili demoni. Ubijao je sve redom, samce i parove, slučajne prolaznike… Uglavnom bez upozorenja ili nekog očitog razloga. Uz tijela je policiji ostavljao poruke a javljao se i novinarima, sve pod imenom „Samov sin“. U svojoj „karijeri“ ubio je desetak ljudi, a još ih je najmanje toliko ranio. U zatvoru se okrenuo vjeri, a njegova evangelistička crkva održava web stranicu s njegovim religioznim mislima. Sve to potaknulo je Elliotta Smitha da posegne za imenom ovog slavnog ubojice i iskoristi ga kao metaforu razaranja.

6. The Rolling Stones – Midnight Rambler

Početkom 60-ih godina u Americi se pojavio „Zeleni silovatelj“, muškarac koji je silovao oko dvjestotinjak žena. Kada je Albert DeSalvo uhićen za ta djela, priznao je i ubojstvo jedanaest žena te se otkrio kao drugi zlikovac – „Bostonski davitelj“. No unatoč priznanju, DeSalvu umorstva nikad nisu dokazana te on za njih nije osuđivan. Do dana današnjeg identitet „Bostonskog ubojice“ ostao je nerazjašnjen. Misterij se očito dopao i slavnim Rolling Stonesima pa su se još 1969. godine zapitali „Ddd you hear about the Midnight Rambler“.

5. Bruce Springsteen – Nebraska

Kada je riječ o pomahnitalim serijskim ubojicama koji ubijaju sve na svojem putu, Charles Starkweather svakako pripada među najpoznatije. On i njegova trinaestogodišnja djevojka Caril Fugate 1957. godine su se uputili na ubilački pohod koji je rezultirao brojkom od dvanaest mrtvih, uključujući i kompletnu Carilinu obitelj. Ovo ekstremno nasilje dvoje djece poslužilo je kao predložak za mnogobrojne hollywoodske filmove, a ni sam Šef nije propustio ispričati priču o mladom Starkweatheru.

4. Swans – Killing for Company

Dennis Nilsen kao dijete nije pokazivao tipične znakove psihopatske osobnosti. Pa ipak, 1978. godine ubio je svojeg ljubavnika kako noć ne bi proveo sam. Njegovo tijelo je potom osam mjeseci držao ispod podnih dasaka. Sličnu sudbinu doživjelo je svih petnaestak muškaraca koje je ubio.
Aludirajući upravo na usamljenost i nedostatak društva koji su tjerali Nilsena na ubojstva, Swansi su napravili vrhunsku himničnu skladbu koja izaziva priličnu jezu.

3. Jane’s Addiction – Ted, Just Admit It

Ted Bundy jedan je od najzastrašujućih serijskih ubojica ikad. Ne samo što je ubio velik broj djevojaka, već je uspio voditi naizgled normalan život kao odvjetnik i ugledan član društva. Bio je dio mnogobrojnih organizacija i rado viđen na druženjima. No ipak, njegova opsjednutost mladim i tamnokosim djevojkama bila je nezaustavljiva. Bundy je svoj pohod započeo 1974. godine a do 1978, kada je konačno uhićen, ubio je više od trideset žena. Postao je slavna ličnost, a unatoč psihopatskom ponašanju i sadističkim sklonostima, mnoge žene su mu nudile brak. Bio je glazbeno nadahnuće raznim izvođačima, a Jane’s Addiction su u svoju interpretaciju ubacili i dijelove Bundyjevih govora koji daju dodatnu dozu nelagode ovoj pjesmi.

2. Sufjan Stevens – John Wayne Gacy jr.

Istoimeni lik iz naslova pjesme nosi još i naziv „Ubojica klaun“. Gacy je, naime, radio kao klaun i bio toliko popularan da se i sama prva dama, Roslyn Carter, rukovala s njih. No iza klaunovske maske krio se seksualni predator koji je na svoj konto upisao čak trideset i tri žrtve. Većinu njih je „spremio“ ispod kuće te živio u svakodnevnom smradu raspadnutih leševa. 1978. godine ipak je otkriven, ali je slavu obožavatelja zadržao sve do smrti 1994. godine. Sufjan Stevens na poseban način iznosi potpunu priču o ovom ubojici te stvara možda i najljepšu pjesmu o umorstvima.

1. Neko Case – Deep Red Bells

Ubojica novije generacije, Gary Leon Ridgway, djelovao je 80-ih i 90-ih godina, kada je ubio na desetke žena, uglavnom prostitutki. Žrtve je davio pa ih ostavio u šumi, a nerijetko im se vraćao i seksualno općio s mrtvim tijelima. Uhićen je tek 2001. godine, kada je i optužen za četrdeset i devet ubojstava. Koliko god se ova brojka činila velikom, ona zapravo nije konačna. Trenutno se Ridgwayu pripisuje čak sedamdeset i jedno ubojstvo. Neko Case je Ridgwayev slučaj pak iskoristila da opjeva uspomene na sebe kao ranjivu ženu.