-

10 pjesama inspiriranih Jeffom Buckleyjem


Na današnji dan, 29. svibnja, prije točno 20 godina, preminuo je američki kantautor Jeff Buckley u svojoj 30. godini. Tako se ponovila tragedija njegovog oca, također prerano preminulog, „trubadura“ Tima Buckleyja, koji se predozirao i preminuo u 28. godini.

Nije moguće govoriti o Jeffu, a da se ne spomene njegov otac. Tim Buckley se muzikom bavio kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća te je izdao devet folk i jazz studijskih albuma. Jeff je jedini sin Tima i Mary Guibert, no oca je upoznao tek kada je imao 8 godina. Odgajali su ga majka i očuh te je najviše zahvaljujući njima zavolio muziku. Majka mu je imala muzičku naobrazbu, bila je pijanistica i violončelistica, dok ga je očuh upoznao s muzikom Jimija Hendrixa, Led Zeppelina, Queena, Pink Floyda… Akustičnu je gitaru počeo svirati s 5 godina, nakon što ju je pronašao u bakinom ormaru, a već je s 12 godina odlučio postati muzičar.

Prvi put se pred većim brojem publike predstavio na tribute koncertu za svog oca – „Greetings from Tim Buckley“, 1991. godine, kada je izveo pjesme „I Never Asked To Be Your Mountain“ (pjesmu koju je Tim napisao o malom Jeffu i njegovoj majci), „Sefronia – The King’s Chain“, „Phantasmagoria in Two“ i „Once I Was“. Bio je to njegov prvi korak u muzičku industriju, a, kao što je on tada tim izvedbama odao poštovanje svom ocu, tako su i mnogi muzičari odali počast njemu, nakon prerane smrti. Stoga izdvajamo deset pjesama inspiriranih životom, stvaralaštvom i smrću Jeffa Buckleyja.

Muzičar koji je za života izdao samo jedan studijski album, „Grace“ (1994), te ostavio iza sebe mnoštvo obožavatelja i kolega kojima je bio nadahnuće, živi i dalje, kako putem svojih pjesama, tako i putem pjesama poznatih izvođača – obrada, ali i posveta. Čini se da je Jeff poslužio kao inspiracija za više pjesama nego što ih je sam za života objavio.

10. Coldplay – Shiver

Pjesma je inspirirana Buckleyjevom „Grace“, a Chris Martin, frontmen Coldplaya, nazvao ju je „a rip off of Jeff Buckley“. „Shiver“ se nalazi na albumu „Parachutes“ iz 2000. godine i svojim alternative rock zvukom, kao i zavodljivim zvukom gitare, podsjeća na muziku koju je stvarao Jeff. Martin priznaje da je to ipak samo pokušaj – iako odlučan, ne baš tako dobar. Mnogi se neće složiti s njim.

9. Radiohead – Fake Plastic Trees

Thom Yorke bio je inspiriran nastupom Jeffa Buckleya u Velikoj Britaniji pa je odmah nakon toga snimio završnu verziju pjesme „Fake Plastic Trees“. Navodno, kada su se vratili u studio nakon koncerta, Yorke je dva puta otpjevao pjesmu prije nego što su mu krenule suze. Tako da ovo nije pjesma koja je direktno posvećena Buckleyju, ali je itekako inspirirana njime, njegovim izvedbama i njegovim stvaralaštvom.

8. Chris Cornell – Wave Goodbye

Na Cornellovom prvom solo albumu „Euphoria Morning“ našla se pjesma „Wave Goodbye“, koju je napisao za Buckleyja. On i njegova tadašnja žena Susan Silver bili su prijatelji s Jeffom, a Chris je jednim dijelom zaslužan i za odabir pjesama za „Sketches for My Sweetheart the Drunk“, posthumno izdan Buckleyjev album. „Wave Goodbye“ jednostavna je pjesma – opraštanje od prijatelja kojega ne može zaboraviti. Nažalost, 20 godina nakon Jeffa, otišao nam je i Chris…

7. Aloric – Grace

Eksperimentalni rock bend Aloric iz Londona prije dvije godine objavio je pjesmu „Grace“ koja već svojim naslovom da naslutiti kako je posvećena Buckleyju, a da je zbilja riječ o tome, uvjerit ćete se kada ju poslušate. Pjesma je to o upoznavanju Jeffa i Tima Buckleya: „Sing me songs, like a Troubadour, / Such a mess, but so adored. / In my ears, I’ll hear reels of lies, / And I’ll go blue, I’ll go blue –“. Nešto više od sedam minuta nabijenih osjećajima, gdje muzika samo još više pojačava snažne stihove.

[bandcamp width=100% height=120 track=2684635959 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]

 

6. Bryan Lisa – The Lonesome Death Of Jeff Buckley

Pjesma Bryana Lise s albuma „Lovers, Kings, Wicked Things“ iz 2014. godine također je posvećena Buckleyju. Pjevač i klavijaturist iz New Jerseyja u predivnoj petominutnoj pjesmi nekoliko puta ponavlja pitanje „Were you scared?“, na koje nema tko odgovoriti, ali zato se ponavlja i stih utjehe: „We all get scared“.

5. The Frames – Neath The Beeches

Glen Hansard, pjevač i gitarist irskog benda The Frames, napisao je pjesmu „Neath The Beeches“ u sjećanje na Buckleyja, a nalazi se na albumu „Dance the Devil“. Najzanimljivija je zapravo pozadina pjesme, tj. kako su se Glen i Jeff upoznali. Hansard u jednom intervjuu govori o tome kako je dio njihovog tehničkog osoblja nekoliko mjeseci bio jedan mladić koji se zvao Jeff. Putovao je s bendom i bio zadužen za gitare. Postali su prijatelji. Prisjeća se i trenutka kada je u hotelskoj sobi svirao pjesmu „Once I Was“ Tima Buckleyja pa ga je Jeff zaprepastio svojim komentarom – o, znam tu pjesmu, to mi je otac. Dok je pisao „Neath The Beeches“, razmišljao je o Jeffu te je tako to postala njegova pjesma – ogoljena, praćena samo zvukom akustične gitare.

4. Massive Attack – Teardrop

Tekst pjesme napisala je Elizabeth Frazer u vrijeme kada je saznala za Jeffovu smrt te o pisanju pjesme kaže da je bilo jako čudno, da je mislila na njega i da su slova sama izlazila. Elizabeth je inače s Jeffom bila povezana i privatno i „poslovno“ – zajedno su snimali duete. Osim pjesme koju izvodi s Massive Attack, napisala je i svoje pjesme za Buckleyja, „Rilkean Heart“ i „Half-Gifts“. „Teardrop“ je ispovijest o ljubavi prema osobi koja te riječi više ne može čuti.

3. Rufus Wainwright – Memphis Skyline

Wainwrightova muzička karijera tek što je započela, kad je upoznao Jeffa Buckleyja. Priznaje kako je bio ljubomoran na njega, no promijenio je mišljenje kada ga je upoznao i shvatio da je Jeff vrlo osjećajna i potištena osoba. Nažalost, mjesec dana nakon njihovog susreta Buckley je preminuo, a Wainwright je napisao pjesmu „Memphis Skyline“, koja se našla na njegovom četvrtom studijskom albumu „Want Two“ iz 2004. godine. Posveta je to u kojoj se Rufus poigrava motivima iz mita o Orfeju – spominje se Had ispod rijeke Mississippi, a i stihom „Turn back and you will stay“ referira se na dio mita gdje je Orfej mogao spasiti svoju Euridiku iz podzemlja pod jednim uvjetom: da se ne okrene za njom, no to je ipak učinio pa je tako Euridika ostala u podzemnom svijetu. Treba svakako spomenuti da se mitski Orfej smatrao najdarovitijim muzičarem koji je živio na svijetu, što je vjerojatno samo dodatno potaknulo Wainwrighta da odabere upravo motive iz tog mita. No, tu je i Shakespeareova Ofelija: „Then came hallelujah sounding like Ophelia“. Paralela između lika iz „Hamleta“ i Jeffa je, naravno, utapanje. „Memphis Skyline“ skladba je koja je otpjevana nježno, s ljubavlju, upravo onako kako bi to i Buckley učinio, što ju čini savršenom posvetom nikad prežaljenom muzičaru.

2. Jimmy Gnecco – I Heard You Singing + Ours – As I Wander

Jimmy Gnecco, frontmen benda Ours, nakon Buckleyjeve smrti imao je dosta materijala za tribute album, no smatrao je kako to nije primjereno objaviti u tom trenutku. Tako je pjesma „As I Wander“, homage Buckleyju, izdana na albumu prvijencu benda Ours 2001. godine, dok se „I Heard You Singing“ našla na Gneccovom solo albumu „The Heart“ iz 2010. Jimmy je imao tu čast (ili prokletstvo?) da ga se često uspoređuje s Jeffom – i zbog fizičkog izgleda, i zbog specifičnog vokala. Gnecco objašnjava kako mu nikada nije bio cilj da zvuči kao Buckley, niti kao bilo tko drugi. Dodaje također da je Jeff imao nešto u sebi što se ne može oponašati, a smatra da nešto slično i sam posjeduje. Na svojim nastupima često između pjesama govori upravo o Jeffu pa je tako jednom prilikom ispričao kako ga je upoznao nešto prije nego što je preminuo, da su bili prijatelji i da mu je teško svirati u Memphisu, zbog svih teških osjećaja koje to mjesto budi. O pjesmama ne treba previše govoriti. Savjet: slušajte ih zatvorenih očiju, možda u Gneccovim izvedbama prepoznate isto ono što doživite dok slušate Buckleyja.

1. PJ Harvey – Memphis

PJ Harvey također je osobno poznavala Jeffa. „Memphis“ je svojevrsno oproštajno pismo gdje spominje Buckleyjevu smrt. U stihovima „Somehow I know / You drank it slow“ očita je referenca na utapanje, a čak je preuzela i stihove iz Jeffove pjesme „Morning Theft“. Buckley je jedno vrijeme i živio u Memphisu, tamo je snimao i album „My Sweetheart the Drunk“, a na kraju i preminuo. PJ oprašta se od Jeffa prekrasnim stihovima: „You want to sing / Then sing it for me / You got something / Left to say“, a budući da ima još toliko toga reći, ona je napisala pjesmu za njega. Ova intimna posveta toliko je vješto napisana, da ćete na trenutke možda imati osjećaj da sam Buckley progovara iz nje.