-

NaslovnaAutorski članciTOP 1010 pesama u duhu praznika

10 pesama u duhu praznika

queen-christmasVreme prolazi, čestitke se ponavljaju. Neki trenuci odlaze u zaborav, ali svaki od njih, koji je bio proveden u radosti sa najmilijima i svaki koji vam je bojio „osmehe“ , bio je dobro iskorišćen i nije prošao uzalud. On je i dalje u vama. Za sve njih postoji čuvar, koji ce ih sačuvati od zaborava…

Unutrašnji mir i zadovoljstvo dolaze od ljubavi koja je pružena od srca, kao i od dobrih ruku koje su, nekima bile podrška i oslonac do uspeha.- a za druge pak, uteha i toplina kada je bilo teško.

Novi dani koji tek dolaze, neka budu blistavi, neka budu pesma, koja iz očiju svetlost rasipa, i tako prenosi blagoslov na sve one koje dotakne. Pred vama je deset odabranih pesama, od zaista velikog broja onih, kojima su tematika božićni i novogodišnji praznici kojima koračamo u susret.

10. Tori Amos – „Our New Year“

„Our New Year“ je ljubavna balada koja priča o novogodišnjoj noći. Nalazi se na albumu „Midwinter Graces“ iz 2009. godine, koji je jedanaesti po redu album Tori Amos, ali prvi takoreći sezonski; značajan jer je obeležio povratak ove nežne kantautorke u klasične, barokne zvuke, ukrašene deonicama sintisajzera, žičanih instrumenata, čembala i prepoznatljivog „potpisa“ njenog Bösendorfer klavira.

„Could this be the one?
Our New Year“

9. Pearl Jam – „Let Me Sleep (It’s Christmas Time)“

„Let Me Sleep (It’s Christmas Time)“ izašla je kao A-strana singla „Christmas 1991, a kasnije se našla na albumu „Lost Dogs“ iz 2003. godine. U njoj Eddie Vedder peva o prisećanjima na dečaštvo i tadašnje božićne magične trenutke.

„Oh when I was a kid, oh how magic it seemes“

8. Jeff Buckley – „New Year’s Prayer“

Jeff Buckley je ovu laganu molitvu ovekovečio na albumu „Sketches for My Sweetheart the Drunk“ iz 1983. godine. „New Year’s Prayer“ govori o samospoznaji i spasenju. Svojevrsna je vodilja ka svetlosti u novo doba.

„Fall in light, ooh…grow in light“

7. Mark Lanegan – „Holy Night“

Ova obrada poznate „Holy Night“ nalazi se na albumu „Dark Mark Does Christmas“ iz 2012. godine. Originalnu „O Holy Night“ („Cantique de Noël„) komponovao je Adolphe Adam 1847. godine na tekst poeme „Minuit, chrétiens“ (Midnight, Christians), francuskog pesnika Placide Cappeau. Markovo izvođenje je prelepo u izrazu i jako duhom.

„O night divine, the night when Christ was Born“

6. Pain of Salvation – „New Year’s Eve“

Pesma „New Year’s Eve“ je sa albuma „One Hour by the Concrete Lake“ (1999). Njeni simfonijski elementi i izvanredno iprepletene solaže stavljaju i više nego zanimljiv pečat na tekst koji spašava od bola.

„Another New Year’s Eve will ease our pain
Faith for the few „

5. Ramones – „Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight)“

Ova pesma našla se na albumu „Brain Drain“ (1989), a prvobitno kao B-strana singla „I Wanna Live“ (1987). Takođe se nalazi i na „Ramones Anthology: Hey Ho Let’s Go!“ (1999) i na kompilaciji „Christmas a Go-Go“ (2008). Svađe ne biraju vreme kada će nastati. Već na samom početku Joey Ramone daje ovoj ljubavnoj pesmi svojim vokalom setan, plačljiv ton.

„I loved you from the start
‘Cause Christmas ain’t the time for breaking each other’s hearts“

4. Billy Idol – „Jingle Bell Rock“

„Jingle Bell Rock“ jedna je od ukupno 17 božićnih pesama sa albuma „Happy Holidays“ iz 2006. godine. Ovaj album je mešavina obrada popularnih tradicionalnih pesama i originalnih Billyjevih pesama. Mimo njih, još jedna od njegovih popularnih pesama sa ovom tematikom je svakako i pesma „Yellin at the xmas tree“ sa albuma „Devils Playground“ (2005).

„What a bright time, its the right time
To rock the night away“

3. Pet Shop Boys – „It Doesn’t Often Snow On Christmas“

„It Doesn’t Often Snow On Christmas“ je jedna od pet pesama sa EP-a „Christmas“ (2009) koji je bio poklon fanovima ovog benda.

„It doesn’t often snow at Christmas
the way it’s meant to do
But I’ll still have a glow at Christmas
because I’ll be with you“

2. Queen – „Thanks God it’s Christmas“

Thank God It’s Christmas“ je Queenov singl iz 1984. godine, a ne nalazi se ni na jednom studijskom albumu. Tekst za nju napisali su gitarista Brian May i bubnjar Roger Taylor. Ova prelepa melodija je čestitka benda za sve poštovaoce njihove muzike. Oni koji vole Queen, obraduju joj se svake godine iznova.

„My friend the world will share this special night
Because it’s Christmas“

1. Tom Waits -„New Year’s Eve“

Balada „New Year’s Eve“ stoji kao poslednja na albumu „Bad As Me“ (2011), a na našoj listi kao prelepa završnica liste simbolično sa brojem 1.

„And it was New Years
And we all started to sing“

Neka praznici otpočnu pesmom i osmesima, jer ipak su oni najlepši novogodišnji ukras. Ne zaboravite to.