-

10 pesama koje su obeležile „Breaking Bad“

breaking-badBreaking Bad, iliti kod nas prevedena kao Čista hemija, je serija američke televizije AMC autora Vinsa Giligana. Sa emitovanjem je počela 2008. godine i nakon 5 sezona sinoć je završena emitovanjem finalne, 16. epizode. Serija je sadržala puno dobre muzike, pa smo za njen kraj želeli predstaviti pesme koje su obeležile neke od scena. Za one koji nisu gledali seriju upozoravamo da vam tekst može otkriti neke detalje serije.

10. “Ballad Of Heisenberg” (Los Cuates De Sinaloa)

Sezona 2, epizoda 7

Meksikanski bend Los Cuates De Sinaola napisali su specijalno pesmu za seriju, posvećenu Hajzenbergu, profesionalnom imenu glavnog junaka. Simpatična pesma peva o „belom gringu“ i njegovom čuvenom „plavom metu“.

9. “Enchanted” (The Platters)

Sezona 2, epizoda 11

Džesi po prvi put ubrizgava heroin i „Enchanted“ prati halucinaciju u kojoj Pinkmen levitira. Simpatičan omaž filmu Trainspotting i sličnoj sceni koju u originalu prati Lu Ridova „Perfect World“.

8. “If I Had A Heart” (Fever Ray)

Sezona 4, epizoda 3

Pesma prati haotičnu scenu u kojoj je Džesi Pinkmen predstavljen kao potpuno odsečen od realnog sveta dok nepoznati ljudi po njegovoj kući prave lom i kradu njegove stvari.

7. “We Are Born When We Die” (Apollo Sunshine)

Sezona 4, epizoda 12

Volter se sprema za poslednji obračun sa Gustavom Fringom. Vrti pištolj na stolu dok razmišlja o onome što sledi dalje i kako da zaštiti svoju porodicu i sebe.

6. “Chaotica” (The Bambi Molesters)

Sezona 5, epizoda 12

Možda ova pesma i nije toliko obeležila seriju, ali svakako jeste u našim krajevima, jer je prava retkost čuti bend sa Balkana u jednoj od najgledanijih serija u istoriji američke televizije. Scena u kojoj Volter smišlja novu laž za svoju porodicu savršeno prati tempo pesme.

5. “Out of time man” (Mick Harvey)

Sezona 1, epizoda 1

Ovde je sve počelo. Sam kraj prve epizode, kada Valter na svom rođendanu, zahvaljujući avanturi sa drogom po prvi put posle dugo vremena oseća uzbuđenje u svom životu. Poput napaljenog psa zaskače ženu i uživa u vrućem seksu uz „Out of time man“.

4. “Tidal Wave” (Thee Oh Sees)

Sezona 4, epizoda 10

Gustavo Fring odlučuje da „penzioniše“ svog šefa i preuzme svu kontrolu nad trgovinom droge na kontinentu. Poput talasa o kome pripoveda pesma, Gustavov otrov pokosio je njegovog dotadašnjeg gazdu i njegove ljude.

3. “Black” (Danger Mouse, Daniele Luppi & Norah Jones)

Sezona 4, epizoda 13

„Pobedio sam“ rekao je Volter Vajt na kraju četvrte sezone, a „Black“ je bila savršena numera da obeleži Volterov trijumf nad jednim od glavnih narko dilera Gustavo Fringom. Predstavlja olakšanje što je Volterovim mukama došao kraj… makar za ovu sezonu.

2. “Who’s Gonna Save My Soul” (Gnarls Barkley)

Sezona 1, epizoda 7

Sam kraj prve sezone ostavlja Džesija i Voltera uplašenim kada lokalni narko bos Tuko Salamanka pretuče na smrt svog radnika „jer mu se moglo“. Bolna melodija Silo Grinovog glasa naglašava strah „met kuvara“ kada shvate u šta se zapravo upuštaju.

1. “DLZ” (TV on the Radio)

Sezona 2, epizoda 10

Na kraju druge sezone, Volter po prvi put svesno shvata šta je postao i usvaja pseudonim Hajzenberg. Ljutito prilazi omanjim kuvarima droge na parkingu i upozorava ih da se klone njegove teritorije dok u pozadini bostonski eksperimentalni bend Tv On The Radio peva  This is beginning to feel like the long winded blues of the never…

Bonus:

“Breaking Bad Main Title Theme (Extended)” (Dave Porter)

Sezona 5, epizoda 15

U pretposlednjoj epizodi serije, po prvi put je u samu epizodu inkorporirana glavna muzička tema Dejva Portera, u punoj verziji. Volter odlučuje da je vreme za poslednji okršaj, da se suoči sa svojim problemima za finale ovog remek-dela američke televizije.