-

NaslovnaAutorski članciTOP 1010 pesama inspirisanih Nelsonom Mandelom

10 pesama inspirisanih Nelsonom Mandelom

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

nelson_mandelaOtac moderne Južnoafričke republike i prvi crni predsednik te države Nelson Mandela, preminuo je sinoć u 95. godini života. Veliki borac protiv aparthejda, još kao politički zatvorenik inspirisao je mnoge svetske muzičare, često su organizovani koncerti podrške, a kada je oslobođen i došao na vlast, muzičari su nastavili da održavaju sećanje na njegovu borbu. U Mandelinu čast odabrali smo 10 pesama koje su nastale kao posveta njemu.

10. Public Enemy – Prophets of Rage

Kultna hip-hop grupa poznata je po pesmama sa kritikama političkih i društvenih situacija, a jedan deo pesme odnosi se i na Mandelinu borbu protiv aparthejda.

9. Santana – Nelson Mandela

Santana je Mandeli pružio podršku ne rečima, koje mu nisu jača strana, već svojim gitarskim jezikom, virtuoznim instrumentalom od skoro sedam minuta.

8. Hugh Masekela – Mandela (Bring Him Back Home)

Gremijem nagrađeni južnoafrički džez muzičar poželeo je 1987. godine da već sutra ponovo vidi Mandelu kako šeta ulicama Južne Afrike.

7. U2 – Ordinary Love

Najnovija pesma irskih rokera napisana je za novi igrani film o Nelsonu Mandeli čiju ulogu igra Idris Elba. U2 su 2009. godine napisali i pesmu „Breathe“ posvećenu ovom aktivisti. A ranijih godina su učestovali i u svirkama podrške i sa drugim muzičarima napisali još pesama o njemu, poput „46664“.

6. Tracy Chapman – Freedom Now

Po objavljivanju svog hit albuma iz 1988. godine, Trejsi je napisala pesmu za Nelsona Mandelu koju je izvela na koncertu povodom njegovog 70. rođendana.

5. Youssou N’Dour – Nelson Mandela

Senegalac je bio jedan od organizatora prvog velikog koncerta podrške Mandeli, posvetio mu je ceo album i istoimenu pesmu, a sarađivao je i sa muzičarima poput Pitera Gabrijela, Brusa Springstina i Vajklefa Žana na njihovim pesmama podrške.

4. Brenda Fassie – My Black President

Objavljena je 1989. godine i imala je zabranu emitovanja u Južnoj Africi sve do 1994. godine kada je Nelson Mandela postao prvi crni predsednik te zemlje.

3. Johnny Clegg & Savuka – Asimbonanga

Asimbonanga iliti „Nismo ga videli“ odnosila se na period od 20 godina tokom kojeg je Nelsom Mandela proveo u zatvoru kao politički zatvorenik. Napisana je pola na Zulu jeziku, pola na engleskom.

2. The Special A.K.A. – (Free) Nelson Mandela

Pesma ska benda dospela je među 10 najboljih na Britanskoj listi po objavljivanju i zahvaljujući njoj, britanskoj javnosti je skrenuta pažnja na zarobljeništvo Nelsona Mandele i njegovu borbu protiv rasne segregacije.

1. Eddy Grant – Gimme Hope Jo’anna

Vesleog ritma, maskirana u ljubavnu pesmu, zapravo je oštra kritika rasne podeljenosti u Južnoj Africi. A Džoana je zapravo Džoan Voster, tadašnji premijer zemlje. Pesma se smatra jednom od himni borbe protiv aparthejda.