-

10 pesama inspirisanih knjigom Georgea Orwella „1984“

„Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.”

(George Orwell – „1984″)

Knjiga „1984“ delo je jednog od najpoznatijih književnika XX veka, Georgea Orwella, čije je kršteno ime Eric Arthur Blair. Objavljena je 8. juna 1949. godine i govori o društvu u kojem su činjenice iskrivljene i ugušene, opisuje život pod budnim okom Velikog brata i čini se da su neke stvari koje su se desile i dešavaju u današnjem društvu toliko tačno opisane, kao da je Orvel imao vremeplov prilikom pisanja knjige.

Ovaj književnik-prorok sebe je smatrao anarhistom i socijalistom. Bio je istinski protivnik i borac protiv svih oblika tiranije, a iza sebe je ostavio dva čuvena dela „1984“ i „Životinjska farma“, po kojima se danas zovu dva najpoznatija rijaliti TV programa – Veliki Brat i Farma.

George Orwell, koji je najveći deo svog distopijskog romana „1984“ napisao na svojoj usamljenoj farmi Barnhill u Škotskoj, sve vreme pod prismotrom britanske Vlade, prvobitno je želeo da se radnja o kojoj piše dešava 1980. godine, zatim 1982. godine, pa se tek na kraju odlučio za 1984. godinu koja bi mogla da bude permutacija cifara godine kada je pisana, 1948.

Ovaj svetski bestseler bio je inspiracija mnogim svetski poznatim muzičarima. U narednim redovima ćemo Vam predstaviti 10 pesama koje su napisane upravo na tu temu.

Coldplay  Spies

Muse – Citizen Erased

Rage Against The Machine Testify

Radiohead – 2+2=5

David Bowie – 1984

Stevie Wonder – Big Brother

The Jam – Standards

Dead Kennedys – California Über Alles

Eurythmics Ministry of Love

Subhumans – Big Brother