-

10 obrada koje su postale veći hitovi od svojih originala

Svatko tko je ikada slušao radio duže od pola sata, prosjedio neko vrijeme u kakvoj birtiji ili se našao na bilo kojem mjestu gdje je glazba obavezna podloga, čuo je makar pet pjesama s ove liste. To bi moglo sugerirati da se radi o stvarno velikim hitovima. No činjenica o pjesmama s ove liste je i da one zapravo nisu originali, te da je prije njih postojala neka druga, izvorna verzija. Samo, očito, malo manje hitoidna. Mi vam stoga nudimo pregled deset velikih hitova, koji to možda nikada ne bi postali, da glazbenici nisu preuzeli tuđu pjesmu, prilagodili ju sebi i svog prethodnika ostavili u magli svojeg uspjeha.

10. Ottis Redding/Aretha Franklin – R.e.s.p.e.c.t.

 

R – E – S – P – E – C – T sedam je slova koja momentalno u svijest prizivaju slavnu Arethu Franklin i njezin veliki hit „Respect“. No, iako joj odlično pristaje, pjesma u originalu pripada Ottisu Reddingu koji ju je otpjevao čak dvije godine prije Arethe (1965.). Što reći, osim: „Sorry Ottise, ženska želja za poštovanjem je jača.“

9. JJ Cale/Eric Clapton – Cocain

 

Jedna od najslavnijih pjesama još slavnijeg pjevača Erica Claptona, „Cocaine“, iako navodno anti – narkomanska pjesma, godinama je opijum za narod. A to godinama znači još od 1976. kada ju je originalno otpjevao JJ Cale. No čini se da je Clapton ipak bolji prodavač drog, ovaj, hitova, jer njegova je verzija postigla mnogo veći uspjeh.

8. Gloria Jones/Soft Cell – Tainted Love

 

Obradili su ju mnogi, od Marilyn Mansona sve do Pussycat Dollsa. No, iako je „Tainted Love“ u originalu djelo Glorie Jones, bez britanskih Soft Cella najvjerojatnije bi ostala zakopana duboko u 60.–ima. S obzirom na kasniju prostituciju te pjesme, možda to i ne bi bio tako loš ishod…

7. The Everly Brothers/Nazareth – Love Hurts

 

Iako škotski bend Nazareth posjeduje višedesetljetnu karijeru, njihov vječno najveći hit bio je i ostao „Love Hurts“. Nećemo ih baš nazvati „one hit wondersima“, ali tko zna kojim putem bi popularnost ovog benda krenula da nikad nisu obradili pjesmu The Evelyn Brothersa iz 1960. godine.

6. Badfinger/Mariah Carey – Without You

 

Vjerojatno svaka wannabe pjevačica u svijetu koja želi pokazati svoje vokalne sposobnosti na nekoj od mnogobrojnih verzija super(anti)talenta, redovito poseže za pjesmom „Without You“. Tko zna bi li im pjesma bila toliko zanimljiva da je kojim slučajem verzija britanskog rock benda Badfinger kroz povijest postala popularnija.

5. Bob Dylan/Guns n Roses – Knockin on Heaven’s Door

 

Iako je neupitno da je Bob Dylan veliki umjetnik, a gotovo sve njegove pjesme veliki su hitovi, još je pravednije reći da su se njima nerijetko najviše proslavili drugi. Pa iako je kandidata mnogo, kao predstavnike kategorije tih „drugih“ izdvojit ćemo Gunse i njihovu obradu „Knockin on Heaven’s Door“.

4. The Platters/Freddie Mercury – The Great Pretender

 

The Plattersi su sredinom 50.-ih postigli velik uspjeh pjesmom „The Great Pretender“. Ali budimo realni, tko može biti konkurencija Freddieju i bilo kojoj njegovoj izvedbi, pa sve i da pjeva sporednu pjesmu nekog opskurnog animiranog filma?

3. Nine Inch Nails/Johnny Cash – Hurt

 

Cashova obrada pjesme „Hurt“ zaista je posebna. Dapače, toliko je posebna i iskrena da, kada slabiji poznavatelj glazbe čuje originalnu verziju NIN-a, često negoduje zbog loše obrade i oskvrnuća Casha. Pitanje je samo je li to kompliment Johnny Cashu ili kritika Nine Inch Nailsima…

2. Prince (Family)/Sinéad O’Connor – Nothing Compares 2 U

 

Ni jedna prekinuta veza ne može izbjeći ležanje na krevetu i jecanje uz „Nothing Compares 2 U“ dok se suze slijevaju u uši. I u tim trenutcima se uz slike neprežaljene ljubavi često izmjenjuje i gotovo ćelava i slomljena Sinéad. No istina je da je čak pet godina prije nje (1985.), srce bilo slomljeno malenom Princeu. Samo što tada to nitko nije primijetio.

1. Dolly Parton/Whitney Houston – I Will Always Love You

 

Zamislite Whitney Houston u, recimo, „Tjelohranitelju“. Sad zamislite Dolly Parton. U bilo kojem izdanju ikad. Pa opet zamislite Whitney i njezin „the voice“. Pa Dolly Parton. U bilo kojem izdanju ikad. E sad, ma kako teško bilo, povjerujte da je Dolly Parton zapravo vlasnica ovog hita. Jer je.