-

10 najvrednijih ploča

RSDDanas je Svetski dan prodavnica ploča, akcija u kojoj učestvuje na stotine hiljada prodavnica sa vinilnim izdanjima širom sveta. Iako živimo u digitalnoj eri, na ceni su i dalje vinili, a audio stručnjaci jednoglasno se slažu da taj medijum najuverljivije reprodukuje snimljen zvuk. U to ime predstavljamo najvrednije ploče. Na spisku su samo studijska izdanja.

Vrednost pločama obično povećavaju originalna, prva izdanja, od kojih se najviše cene (po mogućstvu) nikad otpakovana i puštana. Bonus su retki ili povučeni omoti, a često i autogrami poznatih muzičara dodatno utiču na cenu. Retke ploče poznatih bendova, štampane u jednom primerku mogu cenu povećati do besvesti, kao što će se videti na nekim primerima sa liste.

The_Freewheelin_Bob_ Dylan10. Bob Dylan – „The Freewheelin’ Bob Dylan“

Stereo ploča iz 1963 godine vredna je 35.000 dolara zbog toga što je ovo jedina verzija albuma koja sadrži 4 pesme koje su sa kasnijih reizdanja obrisane. Drugi studijski album Boba Dilana postao je popularan najviše zahvaljujući pesmu „Blowin’ in the Wind“ koja je postala nezvanična himna 60ih. Na njoj se nalaze još folk hitovi „Girl from the North Country“, „Masters of War“, „A Hard Rain’s a-Gonna Fall“ i „Don’t Think Twice, It’s All Right“.

9. Tommy Johnson – „Alcohol and Jake Blues“

Ova ploča sa 78 obrta po minuti smatra se „Svetim Gralom“ među bluz kolekcionarima. Primerak u skoro savršenom stanju kupljen je na eBay aukciji za 37.100 dolara, što je svrstava kao najskuplju 78rpm ploču.

8. Pink Floyd – „King Bee“/“Lucy Leave“

Pink Floyd je zapravo pogrešno reći, jer su ove dve (originalno neobjavljene) pesme benda u njegovoj ranoj fazi kada su se još zvali The Tea Set. „I’m a King Bee“ napisao je originalno bluz muzičar Slim Harpo, a obradili su je Sid Bare, Bob Klous, Rodžer Voters, Ričard Rajt i Nik Mejson koji čine originalnu postavu Pink Floyda. Drugu pesmu napisao je Bare 1965. godine. Obe pesme zvanično su objavljene tek 1996. godine na acetovanom vinilu. Izdanje je procenjeno na 25.000 funti.

7. Frank Wilson – „Do I Love You (Indeed I Do)“

Singl ploča sadrži jedino pesmu „Do I Love You (Indeed I Do) soul pevača Frenk Vilson. Dve kopije koje su prodate na aukciji premašile su cifru od 37.000 dolara. Vrednost ploči povećava činjenica da je ovo jedina ploča koju je Vilson objavio za čuvenu Motown izdavačku kuću.

6. The Beatles – „Please Please Me“

U pitanju je acetovana verzija debi ploče benda, američko izdanje za Vee-Jay Records. 2007. godine za nju je ponuđeno 30.000 funti, cifra koju je vlasnik odbio. Neke od najpoznatijih pesama sa albuma su naslovna, „Love me Do“, „Twist and Shout“ i druge. Originalna stereo verzija ploče sa crnom i zlatnom etiketom 2009. godine prodata je za 22.322 funte.

butcher-cover5. The Beatles – „Yesterday and Today“

Jedaneasto američko izdanje The Beatlesa iz 1966. godine, deveto za izdavačku kuću Capitol procenjeno je na 47.500 dolara jer je neotpakovana stereo kopija sa retkim „butcher“ omotom (na slici desno). Ploča je sadržala pesme sa britanskih albuma Help!, Rubber Soul, Day Tripper/We Can Work it Out i Revolver.

4. The Beatles – „Love me Do“

Ova EMI-jeva jednostrana (acetovana) ploča, jedina neobrađena verzija sa bubnjarskim odbrojavanjem. U 2012. godini vrednost joj je procenjena između 50.000 i 100.000 američkih dolara.

3. The Beatles – „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“

Na aukciji iz prošle godine kultna ploča liverpulskih Buba prodata je za 290.500 dolara. U ovom slučaju, cenu su podigli autogrami kompletnog benda – Lenona, Mekartnija, Harisona i Stara.

2. The Quarrymen – „That’ll Be The Day“/“In Spite of All the Danger“

U pitanju je prvi bend Džona Lenona, od kojeg su zapravo kasnije nastali The Beatles, i ploča iz 1958. godine. Tačnu vrednost teško je odrediti, obzirom da postoji samo jedan primerak, a njega je za 200.000 funti kupio Pol Mekartni. Ploča sadrži obradu Badija Holija i sa druge strane „In Spite of All the Danger“ jednu od prvih autorskih pesama Quarrymena.

wu-tang-clan-once-upon-a-time-in-shaolin1. Wu-Tang Clan – „The Wu – Once Upon A Time In Shaolin“

Ploča još nije zvanično objavljena, a već se procenjuje na vrednost sa 6 nula, tačnije 5 miliona dolara. Caka je u tome što je napravljena samo jedna kopija ploče. Moguće je da će zapravo biti još koje kopije, ali u tom slučaju one će biti izložene u muzejima. Kako stvari stoje, pitanje je da li će iko ikada preslušati ovu ploču.

Među najskupljim izdanjima, koje smo namerno izostavili sa liste jer nisu studijska izdanja još su koncertni snimci The Quarrymen, audicijska Decca ploča Beatlesa, najraniji snimci sa probe Mika Džegera i Kita Ričardsa, Hendriksov koncert sa Woburn festivala itd. Kasije na listi nalaze se izdanja Žana Mišela Žara (Music for Supermarkets), Velvet Undergrounda (Velvet Undergrounda & Nico), Džona Lenona i Joko Ono (Wedding Album), Elvisa Prislija (Stay Away, Joe) pa čak i Sex Pistolsa (God Save The Queen).

Izvor: Wikipedia