-

10 najsurovijih urlika Chestera Benningtona

Linkin Park

Dvadeset i jednu godinu unazad, mladi dvadesetčetvorogodišnji Chester Charles Bennington dao je otkaz u svojoj tadašnjoj firmi digitalnih usluga, propustivši pritom i proslavu svog rođendana kako bi snimio svoju audicijsku numeru za bend Xero. Već na ivici odustajanja od muzičke karijere nakon neuspeha sa grupama Sean Dowdell and His Friends i Gray Daze, zajedno sa drugim vokalistom benda Xero, Mikeom Shinodom, Bennington uspeva uz pomoć Jeffa Bluea da potpiše ugovor sa produkcijskom kućom Warner Bros Records. Xeno menja naziv u Hybrid Theory, revolucionarizujući tadašnji zvuk alternative istoimenim EP-jem, izdajući ga oktobra 2000. kao svoj debitantski album, sada pod svojim konačnim nazivom Linkin Park.

Na današnji dan, 20. jula 2017, Chester Bennington je napustio ovaj svet. Njegov odlazak ostavio je teško zanemarljivu prazninu, kao radikalno iskren i gnevno katarktičan glas generacije milenijalaca koji su se mogli poistovetiti sa adolescentskim i post-adolescentskim osećajem bezizlaznosti i nepravde. U to ime ćemo se osvrnuti na deset pesama sa najsurovijim Benningtonovim urlicima kao vrhuncem.

One Step Closer

Debi singl „One Step Closer“, omogućio je Benningtonu iskustvo da prvi put čuje svoje vokale na radiju, i to na lokalnoj stanici koju je često slušao tokom odrastanja u Finiksu u Arizoni. Nije čudno uvideti da je inspirisana nagomilanim besom teškog odrastanja, ali je delom obojena i frustracijom koju je izazvao producent Dom Gilmore, iznova vraćajući tekst na preradu, pritom ga i ne pročitavši.

Lying From You

Urlik koji uvodi u bridž, „The very worst part of you is me“ sugeriše da je „Lying From You“ još jedna pesma o nezdravoj dinamici u partnerskim odnosima, fokusirajući se na (pod)svesno laganje i ukaljavanje slike sebe u tuđim očima, da bi se veza postepeno i naizgled spontano uništila.

Faint

Drugi singl sa albuma „Meteora„, „Faint“, zadržao je svoj izvorni radni naziv uprkos tome što se reč faint ne pojavljuje nijednom tokom pesme (mada se može pogrešno zvučno interpretirati od feel). Apsolutna kulminacija stiže pred sam kraj pesme, uz gnevan iskaz – I won’t be ignored, kojim Bennington goni i poništava nemost zanemarenih i zlostavljanih, crpeći snagu iz svojih mučnih trenutaka srednje škole, kada je bio na meti zbog drugačijeg izgleda i sitne građe.

A Place For My Head

Originalno nazvana „Esaul“ po prijatelju benda, „A Place for my Head“ se bavi problemom manipulativnosti neželjenih sitnih usluga jednog partnera koji očekuje od drugog da mu dužnički budu uzvraćene. Osećaj krivice koji razara iskren odnos Chester je iskusio u svom prvom braku, ali i tokom razvoda roditelja još kao jedanaestogodišnjak.

From the Inside

Četvrti po redu singl sa drugog studijskog albuma Linkin Parka, „Meteora“, „From the Inside“ zbog specifične 6/8 metrike izdvaja se naspam prethodna tri. Ipak, ova kompleksnost ritama stvorile je problem, oduživši snimanje i produkciju. Kada je došlo vreme za nasnimavanje vokala, Chester je imao zdravstvenih problema, uspevši ipak da iz prvog puta iznese svoje zahtevne deonice, odmah prosleđene na miksanje.

Rebellion

Povratak nu-metal zvuku svojih prvih albuma, pesma „Rebellion“ sazreva u gnevu, šireći ga sa Benningtonovih unutrašnjih, intimnih osećanja na teskobu naroda potlačenih diktaturom. Prigodno, gitarske deonice izvodi Daron Malakian iz System of a Downa.

Given Up

Po mišljenju mnogih, najimpresivniji i najupečatljiviji urlik koji je Bennington izveo, koji broji neverovatnih sedamnaest sekundi, nalazi se u pesmi o dugogodišnjem problemu alkoholizma sa kojim se borio. Inicijalni naziv „21 stitches“ aludira na broj šavova koje je Chester dobio nakon povrede pod dejstvom alkohola.

With You

Naizgled neočekivano mesto za ostrašćene urlike, „With You“ je ljubavna pesma Chesterovog prethodnog benda Grey Daze, čiji se post-grunge zvuk itekako čuje, donekle odskačući od repertoara Linkin Parka.

Lost in the Echo

Muzička evolucija od nu-metal ka elektronskom i pop zvuku je postepeno smanjivala učestalost numera sa Benningtonovim karakterističnim urlicima, što „Lost In The Echo“ naročito izdvaja od ostatka opusa sa petog studijskog albuma Linkin Parka.

Figure 0.9

Fundirana u dubokoj traumi višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja, „Figure 0.9“ se delom osvrće na jednu od najvažnijih poruka svima koji su bes i katarzu doživljavali poistovećujući se sa Chesterovim urlicima. Naime, ništa od teskobnih, ličnih, a opet univerzalnih iskustava koja je oživljavao pesmama nije želeo plasirati kao opravdanje samosažaljenju i osveti, kako je sam insistirao, neprekidno se muzikom boreći sa posledicama.