-

10 najrockerskijih obrada Bob Dylanovih pesama

Bob Dilan dobitnik je mnogih priznanja, nedavno i same Legije časti (najveće odlikovanje u Francuskoj) ali najveće priznanje koje može dobiti je od kolega muzičara koji njegovim pesmama pokušavaju da daju i svoj doprinos. Ogromna diskografska karijera, najobrađivanijeg muzičara na svetu pokazala je da je nemoguće odraditi listi najboljih obrada, a da ona ne premaši spisak od 50 pesama. Stoga smo u duhu Balkanrocka odlučili da uvrstimo samo rock obrade.

Na listi se nije našla prežvakana „Knockin on Heavens Door“, a izbegli smo i mnoga velika svetska imena i live verzije i odlučili da lista sadrži samo pesme uvrštene na neki album i da preporučimo i neke manje poznate pesme… čak smo ubeđeni da za neke niste znali da postoje ili niste imali predstavu da je njihov autor Bob Dilan.

10. Lions – Girl from the North Country (Sons of Anarchy: North Country – EP)

Lions nisu možda veliko ime svetske muzičke scene. Imaju samo jedan album i dva EPa, ali su zato značajan doprinos svojim obradama dali serijama poput Californication i Sons of Anarchy ali i nekim video igricama. U odnosu na original, obrada „Girl from The North Country“ je skoro neprepoznatljiva. Jedino je tekst odaje. Zarazan rokerski rif i hitičan vokal dali su svoj pečat novoj verziji.

9. My chemical romance – Desolation Row (Watchmen: Music from the Motion Picture)

Koliko je ovaj bend pažnje posvetio pesmi govori da su čak snimili spot u režiji Zeka Snajdera. Pesma je mnogo napetija nego original, a upotrebljena je u filmu Watchmen.

8. The White Stripes – One More Cup of Coffee (The White Stripes)

Džek Vajt je poznat po svojim američkim bluz i folk uticajima, a sa Meg Vajt je još na debi albumu „The White Stripes“) uvrstio jednu Dilanovu obradu. Vajt i njegov prvi bend jedni su od pionira modernog alternativnog roka, a njihova genijalnost leži u tome što iako moderne, njihove pesme i dalje imaju retro zvuk.

7. Rise Against – Ballad Of Hollis Brown (Chimes of Freedom)

Amnesty International su za svoj 50. rođendan odali počast Bobu Dilanu četvorostrukim diskom sa obradama njegovih pesama. U akciju se uključilo pregršt dobrih bendova. U izboru od Peti Smit, QOTSA, Bad Religion i mnogih drugih, odlučili smo da izdvojimo baš Rise Against. Prvi razlog, da preporučimo i neki manje poznatiji bend na ovim prostorima, da lista ne bude toliko predvidljiva i najvažnije, jer su momci odradili odličan posao. Uneli su sebe potpuno u pesmu i napravili spot kojim ukazuju da je originalni kontekst pesme i dalje aktuelan i opominje na probleme američkih farmera. U svakom slučaju preslušajte i celu kompilaciju, nećete se pokajati.

6. Red Hot Chili Peppers – Subterranean Homesick Blues (The Uplift Mofo Party Plan)

Dok nisu još stekli ogromnu svetsku slavu, 1987. godine na svom trećem albumu Red Hot Chili Peppers obradili su Dilanovu „Subterranean Homesick Blues“ u svom fank rok stilu. Podsetimo se, u pitanju je pesma sa jednim od najpoznatijih Dilanovih spotova, u kome Bob u jednom kadru samo smenjuje natpise sa tekstom pesme.

5. The Rolling Stones – Like a rolling stone (Stripped)

Ko najbolje može da peva o problemima „kotrljajućeg kamena“, ako ne samo „Kotrljajuće kamenje“? Meni lično najdraža Dilanova obrada. A i ništa bolje nego kada „veliki“ sviraju pesme drugih „velikih“ muzičara, svakako lep način da se oda priznanje Dilanu. Pesma nikad nije dobila studijsku obradu, već su je Stonesi izvodili uživo, ali su je ipak uvrstili na live album „Stripped“.

4. Johnny Winter – Highway 61 Revisited (Second Winter)

Džoni Vinterova bluz rok interpretacija Dilanove „Highway 61 Revisited“ možda je i slavnija nego original. Čak je jedna od pesama koja je obeležila zavidnu Vinterovu karijeru. Uživajte u odličnoj gitarskoj majstoriji.

3. Rage Against the Machine – Maggie’s Farm (Renegades)

Na svom poslednjem albumu, ujedno albumu obrada „Renegades“ Rage Against The Machine uvrstili su „Maggie’s Farm“. Slušajući ovu verziji ne biste ni mogli da poverujete da je to Dilanova pesma. Zeznut, RATMu svojstven rep vokal sa fank metal gitarom pesmi daju novu dimenziju.

2. The Jimi Hendrix Experience – All Along The Watchtower (Electric Ladyland)

Još jedna čuvena, da kažemo antologijska obrada, upravo je samog majstora gitare Džimija Hendriksa. Jedna od pesama koja je i u originalu i u ovoj verziji obeležila 70-te godine. I sam Dilan nije krio oduševljenje ovom obradom i prema mnogim izjavama može se zaključiti da mu je jedna od omiljenih i dan danas.

1. The Dead Weather – New pony (Horehound)

Gnev mnogih izazvaće to što prethodno opisana Hendriksova obrada nije na prvom mestu ove liste. Zašto baš Dead Weather? Već sam pominjao Džeka Vajta i njegov ključ uspeha, međutim sa Dead Weather otišao je korak dalje. U pitanju je pravi raritet iz Dilanovog opusa a osim teksta nova verzija nema nikakvih dodirnih tačaka. Ženski vokal, bučna prljava garažna rok/bluz gitara i jezivi prateći vokali zvuče zastrašujuće dobro.