-

10 najpotcenjenijih pesama Red Hot Chili Peppersa

Anthony Kiedis, frontmen dobro poznate kalifornijske četvorke, danas slavi rođendan. Iskoristićemo ovu priliku da se podsetimo pesama koje možda nisu doživele veliki komercijalni uspeh, ali zbog toga nisu manje vredne i dostojne pominjanja. Fank koreni i nasleđe Džimija Hendriksa u solažama su ono što ih je oduvek izdvajalo od drugih bendova kao i ludački i energični nastupi. Malo ćemo odstupiti od njihovog glavnog stila i pomenućemo pesme koje nisu dostigle uspeh, ali zapravo imaju dušu i pokazuju da Pepersi mogu da i te kako budu emotivni.

Iako je Kalifornija i sve kalifornijsko bazna stanica ovih „momaka“ , Kidis je rođen 1. novembra 1962. godine u Grand Rapidsu u državi Mičigen, SAD. Mičigenom i počinje naša lista.

10. Especially In Michigan, Stadium Arcadium (2006)

Ovaj album je posebno problematičan sam po sebi jer je izdat kao dupli album. Pregršt pesama koje su dobre, komercijalne pa je veoma teško suziti izbor. Pesma Especially in Michigan ima sve što predstavlja ovaj bend. Jake bas deonice, zanimljive rifove i gitarske teme. Zapravo ono što je najzanimljivije je melodičnost I sama produkcija svih instrumenata. Vokal je snimljen i produciran tako da imamo utisak da nam Kidis peva iz neke svemirske letilice dok preleće rodni Mičigen. Pesma nikada nije izvođena uživo, barem ne u celosti i zato je ona naš izbor, jer je svakako jedna od najpotcenjenijih sa albuma.

9. If You Want Me To Stay, Freaky Styley (1985) (Sly & the Family Stone cover)

Vraćamo se u prošlost, u 1985. godinu i album Freaky Styley. Iako je ovo obrada, jednostavno nije mogla a da se ne nađe na ovom spisku. Obrada je previše dobra i u stilu ovog albuma i prava je šteta ostaviti je na polici da skuplja prašinu. Nakon slušanja nikada više nećete pustiti original. Kidis nije vokalno interesantan pevač ali je na ovoj pesmi pokazao da mu glasovne varijacije nisu strane i da njegov talenat nije samo brzo recitovanje stihova.

8. Knock Me Down, Mother’s Milk (1989)

Fanki gitare i slepovanje na basu – zaštitni znak ovog benda. Međutim, to nije ono glavno što izdvaja ovu pesmu. Dragulj ove pesme je prateći ženski vokal na samom kraju. Savršena kombinacija Kidisovog vokala i modulacije zvuka koji padaju u drugi plan naspram ženskog vokala. Možda je ova pesma upravo i bila inspiracija za kasniju upotrebu Frušanteovog vokala na pesmama uz Kidisov. Pesme više nema na njihovim set listama i upravo zato je mi vraćamo na našu.

7. Righteous & The Wicked, Blood Sugar Sex Magik (1991)

Ovaj album je iznedrio hitove koji su svima dobro poznati. ali mi ćemo da se pozabavimo ovom numerom koja je potpuno nepravedno ostala u senci. Jednostavna i koncizna, savršeno oslikava ranu Frušanteovu fazu pod uticajem Hendriksa i Flijeve odsečne bas deonice. Režanje gitare i prelaz u potpuni fank na samom početku pesme je ono što će vas odmah privući. Nažalost, kao i njenu prethodnicu, momci više ne izvode ovu pesmu uživo.

6. Aeroplane, One Hot Minute (1995)

Pesme sa One Hot Minute su možda članovi benda odavno prestali da izvode uživo i zaboravili na njih ali fanovi svakako nisu. Kada bend ostane bez člana kao što je Frušante, to je kao da se ostane bez duše Naravno, to ne znači da je ovaj album manje vredan i da ne poseduje nikakav kvalitet. Aeroplane je dokaz da se i bez Frušantea moglo, na mišiće ali se moglo. Odlična stvar, energična, dinamična i Fli apsolutno dominira njome. Dečiji vokali koji preklapaju bas solažu su i više nego genijalno rešenje i razlog da se ova pesma vrati na vaše liste ukoliko je ikada i silazila sa nje.

5. Easily, Californication (1999)

Čuveni Californication sa kraja devedesetih koji je katapultirao Ljute Papričice u mejnstrim. Teško je izboriti se sa slavom pesama kao što su Californication i Scar Tissue. Međutim, Easily je našla svoje mesto u srcima onih koji slušaju ovaj bend i sve njihove faze. Teško je reći da je ova pesma sa preko milion pregleda zaboravljena ali su njene nijanse i struktura melodija i tempa često potcenjene.

4. Tear, By the Way (2002)

Polako usporavamo tempo i pričamo o opuštenijim Pepersima. By the Way je album koji počinje dinamično, in your face stilom, a onda se desi ova pesma. Daleko od toga da je jedina sporija i nežnija pesma sa albuma ali prisustvo klavijatura i Flija na trubi je to što je izdvaja i daje joj sjaj. Slojevi i slojevi vokala i instrumenata čine ovu stvar jednim od boljih poduhvata benda.

3. Warm Tape, By the Way (2002)

Warm Tape je zapravo jedna veoma čudna kompozicija sa mnogo detalja. Violine ili sintisajzer na uvodu, jaki, akustični rifovi, tihe i sramežljive strofe, Kidisova i Frušanteova glasovna harmonija. Nema spektakularnih solo donica, bas slepovanja ali je baš zbog toga spektakularna. Zvučno je čak i sličnija pesmama sa Stadium Arcadiuma, nosi taj svemirski zvuk. Potcenjena u svakom smislu, i nikada nije izvođena uživo uprkos upornom traženju na mrežama.

2. She’s Only 18, Stadium Arcadium (2006)

Od 28 pesama ovog duplog albuma izabrali smo baš ovu u pokušaju da joj poboljšamo preglede. Zvuk koji ovde dominira je nalik onom sa Blood Sugar Sex Magik. Tipičan garage rock, ukrašen Kidisovim i Frušanteovim harmonijama. Ona u strofama odstupa od celokupnog svemirskog zvuka koji dominira albumom i zapravo vas tek u refrenu lansira i sonično vas spaja s ostalim pesmama.

1. I Could Have Lied, Blood Sugar Sex Magik (1991)

Završavamo našu listu u stilu, povratkom na album koji je najzančajniji u karijeri Pepersa. Za ovu pesmu nije potrebno mnogo reči. Samo je pustite, ali live verziju i nikako drugačije. Da Frušante može da ubija svojim solažama, ubio bi ovom. Mnogo je pesama sa divnim solažama ali nijedna nije kao ova. Ona je alfa i omega svih ostalih.