-

10 najboljih spotova Foo Fightersa

Prošlo je tačno 20 godina od kako se pojavio album „Foo Fighters„, u celosti delo Dejva Grola koji se u tom trenutku oporavljao od smrti Kurta Kobejna, njegovog kolege iz benda Nirvana, gde je lupao bubnjeve. Bila je to prva prilika videti Grola u novoj ulozi gitariste i pevača. Iako je debi album dobio mešovite kritike, utemeljio je put jednom od najboljih rok bendova današnjice. Rasprodati stadioni, hale i sve veći tiraži albuma pokazuju da su Foo Fightersi giganti rokenrola, predvođeni Dejvom koji među muzičkim fanovima nosi titulu „najljubaznije osobe u rokenrolu“. Jedan od razloga su verovatno i često duhoviti spotovi, od kojih izdvajamo 10 nama najsimpatičnijih.

10. Next Year

Ovaj video članove benda stavlja u uloge astronauta čija raketa biva lansirana u svemir. Kvalitet snimka je napravljen tako da rekreira prve NASA vidoe zapise svojih kosmonauta.

9. The One

Pesma je napisana za film „Orange County“. Džesi Perec pokušava da reprizira uspeh spota „Learn To Fly“ i u prvi plan stavlja Dejva Grola na audiciji gde oponaša ulogu Džeka Bleka u filmu „Orange County“.

8. Big Me

Napravljen je kao kliše TV reklama za imaginarsni proizvod Footos. Prati raznorazne situacije u kojima dobro prolaze konzumenti baš ovog proizvoda. A možda najsmešniji prikaz od svih u spotu je Grol sa pletenicama.

7. Walking after me

Prvi je ozbiljan spot Foo Fightersa. Dvoje rastavljenih ljubavnika koji se jedino viđaju u zatvoru u vreme poseta, razdvojeni staklom i ne mogu da se dodirnu. U međuvremenu uz dirljive stihove i nežnu melodiju pesme prikazuje se i njihova patnja izazvana izolacijom.

6. White Limo

Lemi Kilmister iz Motorheada, bog hevi metala lično vozi belu limuzinu. Ništa više nije potrebno reći.

5. Walk

Grol je zaglavljen u kolima, u beskonačnom redu na putu koji je blokiran z**r radova. Izlazi i počinje da hoda, noseći samo kofer sa gitarom. Usput postaje agresivan, započinje tuče i demolira šta stigne.

4. Long Road to Ruin

Ako ste se ikada pitali šta se sve dešava tokom snimanja televizijskih sapunica, ovo je prava prilika. Intriga, drama, akcija i dosta Grolovog plakanja daju presmešnu kombinaciju.

3. The Pretender

Za kratko vreme ova pesma je postala jedan od bendovih najvećih hitova. Spot je fantastičan. Sa jedne strane bend predvođen Grolom izvodi pesmu, sa suprotne strane prostorije okuplja se milicija i kreće u juriš. U ovom slučaju muzika pobeđuje silu.

2. Everlong

Pored toga što je verovatno najbolja pesma benda i sadrži jedan od najprepoznatljivijih rifova, ima i fantastičan spot. Grol koji sanja da je klinac panker koji izbavlja devojku iz nevolje. Preplitanje crno-belih kadrova sa onim u koloru koje predstavlja prelaz iz svet snova u stvarnost. Razne nadrealne scene i dosta akcije ovom spotu daju i umetnički značaj. Spot je radio francuski režiser  Mišel Gondri.

1. Learn to Fly

Reditelj Džesi Perec za ovu pesmu Fightersa napravio je komičan film. Zasluženo se nalazi na prvoj poziciji ove liste jer članovi benda glume pilote, stjuarte, stjuardese, debele žene, bebe i druge putnike na letu koji pokušavaju da sabotiraju Džek Blek i Kajl Gas iz benda Tenacious D. Ako ni zbog čega, Dejv grol kao devojčica sa kikicama i istovremeno brkati stjuart dovoljan su razlog da pogledate ovaj spot.