-

10 najboljih spotova Antona Corbijna

Anton-CorbijnAnton Corbijn je holandski fotograf koji je uslikao najprepoznatljivije fotke u muzici. Paralelno sa tim sjajno se snašao u režiji spotova i filmova. Iz njegove zaista impozantne videografije bez promašaja nekako smo izdvojili samo 10 najboljih spotova:

10. Echo & The Bunnyman – Bring on the dancing horses

Najstariji spot na listi. Corbijn je dosta sarađivao sa ovim bendom kao i kasnije sa pevačem Ian McCullochom. Već u to vreme vidimo rediteljska i scenografska rešenja koja će Corbijn kasnije u toku svoje karijere dovesti do savršenstva i prepoznatljivosti.

9. Johnny Cash – Delia’s gone

Čovek u crnom i nije preterano poznat po obilatom portfoliju spotova. Iako jedan „Hurt“ vredi za 100 običnih. Ovde kroz svega dve komplementarne scene imamo prikazan osnovni lajtmotiv (tačnije darkmotiv) gospodina Casha-smrt.

8. Herbert Grönemeyer – Mensch

Možda je većini ovaj Nemac nepoznanica. Ali on u Švabiji dođe nešto ko Peter Gabriel recimo. Ovo je jedan u nizu spotova koji potvrđuju da je Corbijn opsednut likovima koji pešače kroz livade

7. Depeche Mode – Barrel of a gun

Corbijn je uradio čak 20 spotova čuvenom bendu tako da mu oni dođu neki vid muza. Polovina tih spotova bi mogla bez problema da se nađe na ovoj listi ali smo rešili da ipak malo diverzifikujemo priču i da izdvojimo samo one najbolje. Recimo ovaj koji je sniman u Maroku.

6. Grant Lee Buffalo – Mockingbirds

Singl iz 1994. godine donosi nam crno-belu zamenu uloga gde bend obitava u kavezu dok njihovo mesto u regularnom kućnom životu preuzimaju, pogaćate, ptice. Samo jedan od spotova koji potvrđuje da su devedesete bile inspirativan period kako za samog Corbijna tako i za celokupnu rock muziku.

5. Travis – Re-Offender

Iako pitomi zvukom, Travis su oduvek imali afiniteta prema zanimljivim spotovima( „Sing“, „Flowers in the window“). U ovom spotu imamo prikaz benda na bini ali u malo drukčijem izdanju od plastificiranog keza koji oslikava profesionalizam.

4. Red Hot Chili Peppers – My friends (prva verzija)

Ova verzija spota je ocenjena od strane izdavačke kuće kao „isuviše umetnička“ tako da je ubrzo urađena i druga, pitkija, verzija. Ovde imamo tipičnu Corbijnovsku, maltene pozorišnu, kostimiziranu postavku koju su članovi benda upečatljivo izneli tokom celog videa.

3. Depeche Mode – Walking in my shoes

Singl benda sa čuvenog „Songs of faith and devotion“ postigao je zavidan uspeh na top listama a prati ga spot inspirisan Danteovom „Božanstvenom komedijom. U originalnom spotu postoji jedan kadar gde trojica članova benda sede sa golim ženama u krilu ali je taj kadar za emitovanje na smeričkom MTV-ju zamenjem jednim „običnim“ kadrom gde su oni sami.

2. Rollins Band – Liar

Sa tonalitetom boja tipičnim za spotove devedesetih godina, ovaj Corbijnov rad je i dalje prva asocijacija na Rollins Band. Osnova zamisao je mogla biti sprovedena u delo samo ukoliko bi glavni akter imao dovoljnuo razvijenu facijalnu ekspresiju kojom bi istakao poentu. Henry se savršeno uklopio u to…

1. Nirvana – Heart-shaped box

U suštini Corbijnova specijalnost su crno-beli video zapisi i fotografije. Međutim prvo mesto je pripalo spotu sa izrazito izraženim nadrealnim koloritom. Slobodno se može reći da ova pesma ne bi zvučala ovoliko dobro da nije ovog genijalnog spota.