-

10 pesama najbolje iskorišćenih za špice TV serijala

Vremena se menjaju. Nije više dovoljno da imaš super priču i scenario pa da se serija dopadne ljudima. Konkurencija je velika, moraš im dati još nešto što će ih privući. U našem današnjem slučaju to nešto je muzika. Jer sigurno vam se dešavalo da kupite knjigu samo na osnovu korica ili disk nekog benda za koji niste čuli samo zbog dobrog omota. Treba pažljivo razmotriti pozadinu svake scene i ne žaliti novce date muzičkim urednicima. Pošto je analiza celokupnih soundtrackova obiman posao danas ćemo se baviti samo njihovim najupečatljivijim delovima-početnim špicama.

Nezgodan je to posao. Kao kada treba da odaberete prvu rečenicu za pismeni zadatak, a da nije „Jesen je došla u moj kraj“. U daljem tekstu osvrnućemo se na najbolje iskorišćene pesme za ovu problematiku ili najbolje napisane pesme za istu. Profesionalni filmski kompozitori su priča za sebe pa ćemo ih ovog puta izostaviti, da ne bude posle „A gde je Dosije Iks?“. Naravno niko nije toliko dokon da je uspeo da isprati sve serije tako da, ako imate vašeg favorita ne libite se da to podelite sa nama.

10. They Might Be Giants – Boss of me (Malcom In The Middle)

Uz pesmu “Istanbul (Not Constantinople)” ovo je verovatno najpoznatija pesma benda i jedina za koju su dobili Gremi nagradu. Rađena je namenski za seriju i na omotu zvaničnog singla nalazi se Malcom. Kroz energičnu i veselu temu prolete sve one stvari koje su činile američko detinjstvo početkom dvehiljaditih. Jednu od glavnih uloga tumači i Bryan Cranston, poznatiji sada i kao Walter White. Kada odgledate Malcoma biće vam prosto neverovatno da shvatite da je to isti onaj zajebani tip iz Breaking Bada. Ali to je ono što čini dobrog glumca zar ne?

9. The Who – Who are you (CSI:Las Vegas)

Jerry Bruckheimer izgleda jako voli The Who. Prvi u nizu CSI-jeva (ujedno i najbolji) počinje njihovom pesmo “Who are you”. Da je to bio dobar izbor govori i to što je i za naredna izdanja (Miami i New York) takođe korišćen čuveni britanski bend. Ovo retro rokanje samo podiže coolness glavnih protagonista koji obitavaju između laboratorija i mesta zločina. Zato i ne čudi što se u sedmoj sezoni u jednoj epizodi pojavljuje i Roger Daltrey lično. Serija generalno obiluje dobrom muzikom (Wallflowers, Radiohead, Sigur Ros…) što u neku ruku nadomšćuje njenu povremenu banalnost.

8. Dejan Sparaval i Vladimir Savčić Čobi – Složna braća (Složna Braća)

Ova vanvremenska satira snimana je pre završetka rata u Bosni. Iako rađena u srpskoj produkciji daleko od toga da je favorizovala bilo koju stranu već je, naprotiv, bespoštedno “opalila” po svima nama i sa samo 7 epizoda se zauvek upisala u televizijsku antologiju ovih prostora. Pevač Vladimir Savčić Čobi briljirao je u ulozi Fikreta Halimića ali i u čuvenoj špici nakon koje smo obično imali prilike da vidimo razdrljanog Neleta Karjlića koji nas je “na svakih pola sata obaveštavao o broju mrtvih i ranjenih širom naše planete”.

7. Mogwai – Les Revenants (Les Revenants)

Ovo je možda i najmanje poznata serija na listi. Taj nezahvalni epitet nikako ne zaslužuje manjkom kvaliteta (pošto je fenomenalna) već je uzrok verovatno francuski jezik i nenaviknutost naših ljudi da izrabljuju torente za nešto što nije ishajpovao imdb i američki časopisi. Momci iz škotskog benda Mogwai su radili kompletnu muziku za seriju i to objavili kao zvanični EP istog naziva. Kreatori serije verovatno su bili presrećni što su “nahvatali” takvo ime dok su Mogwai sigurno nisu mogli da požele adekvatniju seriju za svoju muziku. Znači svi srećni i zadovoljni…sem vas. Jer kad je odgledate bićete samo napeti.

6. The Rembrandts – I’ll be there for you (Friends)

Prvobitno planirana pesma za špicu bila je “Shinny happy people” benda R.E.M. ali je izbor ipak pao na “I’ll be there for you”. U pisanju pesme učestvovali su i producenti Prijatelja, David Crane i Marta Kauffman. Ona je prvobitno nuđena bendovima They Might Be Giants i R.E.M. Da bi je na kraju ipak izveli The Rembrandts koji su inicijalno učestvovali u njenom nastajanju. Punih 10 godina su dogodovštine omiljene nam družine počinjale ovom optimističnom pesmom koja verno prati “posle kiše dođe duga” vajb serije.

5. Tom Waits – Down in a hole (The Wire)

Jedna od najcenjenijih američkih kriminalističkih serija. Pisana od strane Davida Simona, koji je bivši policijski novinar iz Baltimora, ona u neku ruku predstavlja nastavak kultne serije iz devedesetih Homicide:Life on the streets. Obe serije “krasi” surova realnost Baltimora. Likovi su krajnje realni i sušta suprotnos modernim hajtek sveznalicama, poput Horatio Caina i ekipe. Za sve 5 sezone korišćena je ista pesma ali u 5 različitih izvođenja od strane različitih bendova. Mi smo se ipak odlučili za original (2. sezona) jer jedan je Tom Waits.

4. Dado Topić – Ja hoću život (Bolji Život)

Poslednja Jugoslovenska serija čije je emitovanje trajalo od 1987. do 1991. kada je usledio neslavni raspad zemlje. Celokupni soundtrack radio je Vojislav Voki Kostić i on je objavljen na ploči u izdanju PGP-RTB-a. Na naslovnu numeru kao kec na desetku lego je Dado Topić sa čijim se “Jaaa hoćuuu živooot…“ završavala svaka avantura nesrećnog Gige Moravca i familije mu. Jesu današnja tema samo uvodne špice ali ovo je previše dobro da bismo ga izostavili zbog te sitnice. Nakon ove serije, scenarista Siniša Pavić je pokušavao iznova da plasira isti šablon ali je svaki naredni učinak bio slabiji od prethodnog.

3. Massive Attack – Paradise Circus/Teardrop (Luther/House M.D.)

BBC je vremenom od svojih drama napravio brend sa kojim znate da nema greške. Luther je psihološka kriminalistička drama koja prati detektiva Johna Luthera kroz lične i profesionalne nedaće sa kojima on izlazi na kraj u mračnom Londonu. Idris Elba je za ovu ulogu tri puta bio nominovan za Zlatni Globus (po jednom za svaku sezonu) i sasvim zasluženo se i dokopao jednog. Zvuci ove pesme Massiv Attacka sa njihovog poslednjeg albuma Heligoland odlično idu uz crveno-crnu špicu koja oslikava najbitnije momente serije-krv i senke.

O Houseu ne treba puno trošiti reči. Nakon početnog zapleta koji će ovaj genijalni namćor rešiti išla je instrumentalna verzija pesme “Teardrop” čiji spot i u originalu ima dodira sa medicinom jer se, naime, radnja odigrava u ženskoj utrobi.

2. The Handsome Family – Far from any road (True Detective)

Muzički urednik serije True Detective, T Bone Burnett, svakako je odradio odličan posao ubacajući imena poput Black Angels i Black Rebel Motorcycle Club u soundtrack serije. Još jedan pun pogodak bio je i biranje, ne toliko poznatog, alternativnog kantri benda The Handsome Family za najčešće čutu pesmu u prvoj sezoni koja odlično leže uz mračnjaštvo samih epizoda i zaista vizualno fenomenalnu špicu. Iako smo se vezali za Rastina Cohlea (do nedavno iritantni Matthew McConaughey) druga sezona doneće sasvim nove likove i novu priču. Da li će uvodna pesma ostati ista ostaje nam da vidimo…

1. Alabama 3 – Woke up this morning (The Sopranos)

“…got yourself a gun” slušali smo dok Tony Soprano autom lagano kreće u novi dan ispunjen dilovima i pištoljima. Jedna od najboljih HBO-ovih serija prati mafijaškog bosa kroz njegovu svakodnevicu u Nju Džersiju. Do ove serije retko ko je čuo za, za divno čudo, britanski bend Alabama 3 kojima je ova pesma definitivno donela vrhunac popularnosti. A i nedavno preminuli James Gandolfini, i pored mnogobrojnih odličnih uloga, će ipak ostati upamćen prvenstveno kao čuveni Tony Soprano.