-

10 najboljih pesama grupe Mizar

mizarSutra će Beograd imati priliku da još jednom ugosti jedan od najboljih bendova ovih prostora, Mizar. Kombinacija rok muzike sa momentima makedonskog etna podržana zvucima vizantijske tradicije čini Mizar autentičnim darkwave projektom na našim prostorima. Prisetimo se najboljih pesama ovog sastava pred njihov veliki koncert u Božidarcu.

10. Devojka od bronza

1988. Mizar izbacuje svoj debitantski istoimeni album, na kom je vokalista Goran Tanevski. Tada se Mizar etablira kao prvenstveno darkwave grupa, što potvrđuje upravo ova pesma koja otvara album.

9. Magla

Takođe stvar sa albuma prvenca. Tanevski dokazuje da može da parira bilo kom velikom vokalu gothic rocka, a rifovi Gorazda Čapovskog stvaraju gotovo bajkovitu atmosferu. Poprilično jezivu, ali svakako bajkovitu atmosferu.

8. Dom

Pesma se nalazi na drugom albumu, “Svjat Dreams” iz 1991. Drugim albumom, a posebno ovom pesmom, Mizar ističe folklorne elemente ali uspeva i dalje da održi mračnu atmosferu. Ovu pesmu napisao je Risto Vrtev, inače vokal iz originalne postave, a kasnije osnivač isto toliko kultnog benda Arhangel.

7. Dumanje

Na drugom albumu Mizar polako uvodi razne instrumente koje vezujemo za ove prostore, tako da se na ovoj pesmi čuju, recimo, zvuci duduka. Sjajna pesma sa odličnim build up-om, katarzičnim krešendom i kakofoničnim ženskim vokalima.

6. Otrov vo venite

Ranije su gotičari đuskali uz pesme poput ove, dok se EBM sranja nisu pojavila i preplavila tržište.

5. Počesna strelba

Treći album Mizara doneo je sa sobom novog vokalistu, Gorana Trajkovskog, pevača Anastasije. Stil pevanja Trajkovskog koji je više fokusiran na crkveno pojanje povukao je Mizar na manje dark stranu, ističući prvenstveno vizantijsku tradiciju i naglašavajući etno zvukove. U ovoj pesmi možemo čuti i šargije (ako grešim neka me neki etnomuzikolog ispravi), koje doprinose balkanskom zvuku.

4. Svjat Dreams

Super popularna pesma Eurythmicsa ispevana u balkanskom duhu i potpuno šizofrenim vokalima? Može!

3. Ova ne e mojot dom

Jedna od retkih stvari na albumu Kobna ubavina koja Mizar vraća korenima u potpunosti. Puna teskobe i spokoja ova pesma je savršena mračna uspavanka.

2. Stoj

Hoćete da saznate kako zvuči nervni slom? Upravo ovako.

1. Gradot e nem

U ovom šestominutnom eargasmu posebno se ističu glasovne sposobnosti Tanevskog. Reizdanje ove pesme sa potpuno novim aranžmanom pojavila se na Mizarovom trećem albumu, Kobna ubavina. Kvalitet ove pesme uočila je i grupa Bjesovi obradivši je (sa manje ili više uspeha) prošle godine.