-

10 najboljih pesama benda Rush

rushVelikani progresivnog roka koji su tek prošle godine uvršćeni u R’n’R kuću slavnih, bend Rush, širokoj publici poznat je eventualno po jednoj pesmi. Nakon dokumentarca iz 2010. godine, bend je prikupio dosta mlađe publike, a pravi fanovi, koji ovaj bend prate godinama, znaju koliko njihovih numera zaslužuje svoje mesto među plejlistama svih ljubitelja tvrđeg zvuka. Ovog puta, donosimo Vam 10 najboljih pesma benda Rush, a želeli bismo da čujemo i vaše predloge.

10. Time Stand Still

Dolazi sa albuma Hold Your Fire (1987). Ovo je prva i jedina pesma Rusha na kojoj imamo gostujućeg pevača – to je bek vokal Aime Man. Bend je pokušao da proširi svoje muzičke vidike, te uz karakteristične motive nailazimo i na melodičan vokal u pozadini.

9. Subdivisions

Jedna od omiljenih pesama armije Rush fanova, sa albuma Signals (1982), takođe, jednog od najboljih albuma grupe.

8. Freewell

Tehnički impresivna pesma koja sadrži jednu od najboljih solaža Aleksa Lifsona, a dolazi sa albuma Permanent Waves (1980).

7. Closer to the Heart

Jedna od prvih pesama koja je uspela da probije grupu u Top 100, ujedno i regularna numera svakog live nastupa benda, sa poznatog albuma A Farewell to the Kings (1977).

6. Red Berchetta

Šestominutna kompozicija sa albuma Moving Pictures (1981) donosi ono najbolje od benda Rush, kombinujući sjajnu bas liniju uz legendarne bubnjarske paterne, uz gitarsku rok rifologiju od koje pesma pršti na sve strane.

5. 2112 Overture / The Temples of Syrinx

Prva dva dela istoimenog albuma smatraju se remek-delom ovog rok sastava. Spaja tradicionalno i inovativno i otvara sjajnim stihom: And the meek shall inherit the earth.

4. Limelight

Velika rasprava između zagriženih „rašovaca“ vodi se oko toga koji je album bolji: 2112 Overture ili Moving Pictures? Još jedna numera sa albuma iz 1981. godine i vrhunski Nilov bubanj svakako nosi i ovu pesmu u legendu.

3. Fly by Night

Pesma nosi naziv drugog studijskog albuma iz 1975. godine, koja je i skrenula pažnju muzičke javnosti na ovaj kanadski trio. Spaja karakteristične elemente benda: brze bubnjarske prelaze, tačnost i odličnu energiju benda i neverovatno visoke vokalne deonice.

2. The Spirit of the Radio

Prvi hit benda koji je dospeo u Top 40. Iako refren sadrži dosta pop elemenata, publika obožava ovu pesmu koja nosi album Permanent Waves (1980). Karakteristična rajd činela, klavijatura koja podseća na The Who, plivajući zvuk gitare i prebrza bluz solaža, neočekivani prelazi, rege delovi i čudni efekti na vokalu uputpunjuju doživljaj prave Rush numere i to u live verziji koju Vam donosimo.

1. Tow Sawyer 

Pesma koja otvara album Moving Pictures, do današnjeg dana najpopularniji album grupe Rush, a sigurno i najpoznatija pesma ovog benda koju su čak tvorci South Parka iskoristili za jednu od svojih epizoda, jednostavno, legendarna kompozicija.