-

10 najboljih omota H.R. Gigera

hr-giger
H.R. Giger: 5.2.1940. – 12.5.2014.

Internetom se poput bujice pronela tužna vest da nas je 12. maja 2014. godine napustio Hans Rudolf Giger, švajcarski nadrealistički slikar i skulptor, najpoznatiji po radu na filmu Alien (Osmi Putnik) iz 1979. godine. Giger je za svoj rad na pomenutom filmu dobio i Oskara za najbolje vizuelne efekte ali je svoje ime dodatno zacrtao u popularnoj kulturi petljajući se i u svet muzike, tačnije dizajnirajući omote albuma. Zato smo rešili da mu ovim putem odamo počast podsećajući vas na neke od njegovih najzapaženijih radova.

10. Atrocity – Hallucinations

Atrocity-Hallucinations-Frontal

Prvi album nemačkih death metalaca objavljen 1990. za izdavačku kuću Roadrunner Records. Radi se o konceptualnom albumu koji povezuje motiv upotrebe narkotika. Bend je do sada objavio 8 albuma a sa početnog death metala došli su do etno metala na poslednjem ostvarenju.

9. hide – Hide Your Face

hide-your-face

Ovo je debi album japanskog muzičara Matsumota Hidetoa poznatijeg pod pseudonimom hyde. Objavljen je 1994. a u skladu sa imenom umetnika kao i imenom albuma na omotu se nalazi Gigerova reprodukcija maske koja je prvobitno delo njegovog kolege Screaming Mad Georgea.

8. Magma – Attahk

attahk

Osmi studijski album francuskih matorih progresivaca čiji su fanovi, između ostalih, Steven Wilson (Porcupine Tree), Johhny Rotten (Sex Pistols, PIL) i Mikael Akerfeldt (Opeth). Na ovom albumu bend je uneo neke novine u zvuk, pre svega funk i gospel elemente.

7. Debbie Harry – Koo Koo

koo-koo

Debi album čuvene predvodnice benda Blondie nastao kada je malo rešila da odmori od bendovskog okruženja (1981.). Album je producirao nedavno ponovo povampireni Nile Rogers iz grupe Chic. Giger je odradio čitav set predloga na kojima se poigravao sa njenom slikom da bi na kraju bilo odabrano ovo rešenje. Debbie je izjavila da je dobila inspiraciju za ime albuma tek kada je videla njegove predloge.

6. Triptykon – Melana Chasmata

Triptykon-Melana-Chasmata

Drugi album Gigerovih zemljaka objavljen pre nekih mesec dana što ga ujedno čini i najsvežijim na listi. Prema rečima frontmena Thomasa Fischera naslov je na grčkom i grubo se može prevesti kao „crne, duboke doline“ a tako otprilike i zvuči. Giger je radio omot i za njihov prvi album kao i za još jedan povezan bend ali o tome nešto kasnije.

5. Danzig – Danzig III: How The Gods Kill

how-the-gods-kill-cover

Na svom trećem albumu Glen Danzig se malo više upustio u doom i gothik zvuk ali je ovaj album uprkos tome bolje prošao od svojih prethodnika. Na omotu je Gigerova slika „Majstor i Margarita“ iz 1976. ali sa određenim izmenama.

4. Carcass – Heartwork

Heartwork

Ovaj, četvrti po redu, album britanskih metalaca prema rečima kritičara važi za remekdelo i direktno je odgovoran za komercijalniji proboj benda. Nakon njegovog objavljivanja 1993. Michael Amott je napustio bend i osnovao Spiritual Beggars. Na omotu je skulptura „Life Support 1993“ koja je ustvari nadogradnja jednog od njegovih radova sa kraja šezdesetih.

3. Emerson, Lake & Palmer – Brain Salad Surgery

Brain_Salad_Surgery

Četvrti album prog velikana iz 1973. kombinovao je rock i klasiku. Ovo je ujedno bio i prvi album na kome Carl Palmer nije učestvovao u pisanju pesama. Na omotu je kombinacija mehanizma i ljudske lobanje ali i novi ELP logo koji je dizajnirao Giger. Keith Emerson je toliko bio oduševljen ovom slikom da je dao da mu se ista naslika na rezervoar njegovog Harley Davidsona.

2. Dead Kennedys – Frankenchrist

Frankenchrist

Iako je Giger, kao što vidimo, uglavnom sarađivao sa metalcima i progresivcima ipak ostaje upamćen ovaj njegov učinak koji je dizajnirao za punk velikane Dead Kennedy’s koji su na ovom albumu i sami malo zagazili u psihodeliju. Ipak ne radi se o samom omotu već o posteru koji je išao uz album. Tako je čuveni „Pejzaž Penisa“ obezbedio frontmenu Jello Biafri suđenje sa koga je izašao kao pobednik.

1. Celtic Frost – To Mega Therion

To-Mega-Therion

Većina vas je verovatno pretpostavila još u delu o Triptykonu šta ih čeka na kraju. Za one ostale pojašnjenje da je pomenuti Thomas Gabriel Fischer pored Triptykona ujedno bio deo i ovog kultnog metal benda. Ovo je omot njihovog drugog albuma iz 1985. i na njemu je Gigerova slika jednostavnog naziva „Satan I“. „To Mega Therion“ i dalje ostaje jedan od najvećih albuma metala a u vreme objavljivanja predstavljao je ogromnu inspiraciju tada rastućoj death i black metal sceni.

Bonus: Stalak za mikrofon Jonathana Davisa (Korn) 

korn-mikrofon