-

10 najboljih obrada Davida Eugena Edwardsa (16 Horsepower, Wovenhand)

WovenhandDavid Eugene Edwards je neuobičajena pojava na današnjoj rok sceni. Njegova muzika, stihovi, naročito živi nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Međutim ovde ćemo se baviti stvaraocima i pesmama koji upravo njemu nisu dali mira i koji su ga podstakli da uplovi u nemirne vode rokenrola i podeli svoj nesvakidašnji dar sa publikom, sa nama.

David Eugene Edwards je muzički ukorenjen u različitim stilovima, najviše u folku, ne samo američkog nasleđa, već drugih naroda, a od novije muzike u pank i alternativnom zvuku. Kao pesnik najviše se nadahnjuje motivima Svetog pisma. Prirodno je da najveći broj obrađenih pesama čine tzv. tradicionali, ali su potom po broju, što ne iznenađuje, Joy Division, New Order, Bob Dylan, Jeffrey Lee Pierce (Gun Club), Leonard Cohen, dok nekih od Edwardsovih uzora (Violent Femmes, Johnny Cash, Nick Cave) još uvek nema na ovoj listi. Tako u njegovim pesmama sa jedne strane mogu da se čuju ritmovi tipični za muziku američkih domorodaca, a paralelno sa tim i reski i distorzirani zvukovi gitara, a u nekim drugim samo bendžo ili mandolina, što je ujedno i odraz razvoja njega kao muzičara.

10. The Partisan

Da Edwards može da ostavi snažan pečat na svaku pesmu koju otpeva svedoči i obrada pesme „Partisan“. Ovo je verzija čuvene „La Complainte du Partisan“, koju su napisali Anna Marly and Emmanuel d’Astier de la Vigerie, o francuskom pokretu otpora iz Drugog svetskog rata, a čiju je englesku verziju proslavio Leonard Cohen. Edwards je ovu pesmu izveo sa svojim prvim bendom 16 Horsepower, uz gostovanje Bertranda Cantata iz francuskog benda Noir Désir.

9. Bad Moon Risin’

„Bad Moon Risin“ je pesma koju je napisao John Fogerty, i prvi je singl Creedence Clearwater Revival sa albuma „Green River“ (1969). Na albumu 16 Horsepower, „Hoarse“ (2000) ovo je jedna od tri obrade. Načinom na koji je izvedena ona se savršeno uklopila u poetiku tog Edwardsovog dela.

8. Outlaw Song

„Outlaw song“ je zapravo mađarska narodna pesma „Csütörtökön virradóra“. Ova obrada svedoči da je u Edwardsovo zanimanju i za tradicionalnu muziku drugih naroda. Edwards je izvodi na engleskom jeziku, mada nije retkost da na koncertima izgovori i koju rečenicu mađarskog. Ovde donosimo zajedničko izvođenje sa čuvenim mađarskim ansamblom Muzsikás, jer oni ne propuštaju da je zajedno odsviraju kad god se sretnu na nekom festivalu.

7. Signs of the Zodiac

Da Edwards nije samo okrenut prošlosti govori i činjenica da pažljivo prati šta se dešava na savremenoj sceni. Upravo obrada pesme „Signs of the Zodiac“ benda Rasputina sa albuma „How We Quit the Forest“ (1998) je potvrda tome. Edwards je ovom pesmom obradovao i publiku na koncertu u novosadskoj Sinagogi 2011. godine čiji snimak donosimo.

6. Quiet Night, Quiet Stars

Reč je o čuvenom bosa nova hitu Antonia Carlosa Jobima, „Corcovado“, sa engleskim tekstom Genea Leesa. Ova pesma koja se nalazi na četvrtom albumu Wovenhanda, „Ten stones“ (2008), nam pokazuje jednog drugačijeg Edwardsa, dosta nežnijeg i smirenijeg čoveka, inače veoma posvećenog svojoj supruzi i deci.

5. Down In Yon Forest

„Down in Yon Forest“ je tradicionalna engleska Božićna pesma koja datira iz vremena renesanse, a koja zapravo potiče iz srednjovekovne pesme poznate danas kao Corpus Christi Carol. Izbor ove pesme još na jedan način potvrđuje Edwardsovu okrenutost Bogu. Ona je našla mesto na drugom albumu Wovenhand, „Consider the Birds“ (2004). Koliko ja značajna ova pesma u svedoči i obrada Marka Lanegana.

4. Nobody ‘Cept You

Bob Dylan definitivno spada u muzičare koji su dosta uticali na Davida Eugena Edwardsa. On je najčešće izvodio dve njegove pesme „As I Went One morning“ i „Nobody ‘Cept You“, koju predstavljamo na ovoj listi. Ona je našla mesto na trećem albumu 16 Horsepower, „Secret South“ (2000) i to je inače prvo njeno objavljivanje na zvaničnom studijskom albumu. Tu verziju odlikuju električne gitare i time drugačiji zvuk od Dilanovog. Ovde ipak donosimo snimak koji pokazuje Edwardsov odnos prema velikom uzoru i dubinu poštovanja koju on gaji.

3. Just Like A Mexican Love

Ličnost prema kojoj D. E. E. gaji posebno poštovanje je svakako pokojni Jeffrey Lee Pierce, vođa legendarnog američkog benda Gun Club. Još od albuma „Hoarse“ (2000) Edwards se stalno vraća ovom postpank velikanu kroz izdanja koja su mu posvećena. Do sada je otpevao „Fire Spirit“, „Ramblin’ mind“. Ovde donosimo verziju pesme „Just Like A Mexican Love“ benda Crippled Black Phoenix u kojoj Edwards i ako samo gost ostavlja snažan pečat.

2. Heart and Soul

Nesumnjivo najviše od modernijih bendova na Edwardsa su uticali Joy Divison i svakako Ian Curtis kao pesnik. U 16 Horsepower fazi odsvirano je čak tri pesme „Twenty-Four Hours“, „Day of The Lords“ (koja se našla i na albumu „Hoarse“ (2000) i „Heart and Soul“. Izborom pesama od ovog benda, skromno, na njemu svojstven način David slušaocu daje preporuku da treba, ali i kako slušati Joy Division.

1. Sinnerman

Ova pesma možda na najbolji način sažima Edwardsov pristup uzorima. Reč je o tradicionalnoj pesmi, koju je najupečatljivije obradila Nina Simone. Sama tema precizno opisuje Edwardsovu unutrašnju borbu i svetonazore, dok način na koji je otpevana i odsvirana ukazuje i na savremenije muzičke uzore. Prirodno, uz još neke američke tradicionale našla je mesto na poslednjem studijskom albumu 16 Horsepower, „Folklore“ (2002). Svakako posebnu težinu Edwards svakoj pesmi daje prilikom izvođenja uživo.