-

10 najboljih animiranih spotova

Radiohead - Paranoid Android - YouTubeCrtaći su za decu„. Bollocks! Ima milion primera koji dokazuju suprotno ovoj nepromišljenoj tvrdnji „odraslih“. Simpsonovi, Familly Guy i South Park su samo neki poznatiji. Animirano područje se takođe pokazalo kao vrlo pogodno tlo i za muziku. Zaista postoji pregršt animiranih spotova, a mi smo se, da bismo sebi olakšali (priznajemo), ovog puta odlučili da malo suzimo područje na one spotove koji su potpuno animirani. Time su neki spotovi poput „Money for nothing“, „Take on me“ i „Sledgehammer“ ispali iz konkurencije, ali svakako ih treba pomenuti kao pionire animiranog pristupa. Međutim, čak i sa ovim suženjem se nismo puno usrećili, jer i u tom domenu postoji brdo kvalitetnih učinaka. Ovo je naš odabir, a vi ste pozvani da nam kažete ko su vaši favoriti.

10. Linkin Park – Breaking The Habit

DJ benda, Joe Hahn, je reditelj većine Linkin Park spotova i jedan od glavnih „krivaca“ koketiranja benda sa japanskom kulturom. Ovaj animirani spot urađen je od strane studija Gonzo i rađen je u prepoznatljivom anime stilu. Ova pesma ne sadrži rep deonice Mike-a Shinode i stilski najavljuje pravac u kome će se bend kretati na kasnijim albumima

9.Tool – Vicarious

Tool, realno, zaslužuje posebnu listu kada su spotovi u pitanju. Međutim, „Vicarious“ je zapravo jedini spot benda koji je stoprocentno animiran, tačnije urađen u CGI (Computer-generated imagery) tehnici. Na prethodnim radovima gitarista i vizualni direktor benda, Adam Jones, koristio je raznorazne stop-motion i ko zna kakve još trikove ne bi li njihovi spotovi dobili autentičan nadrealni ton.

8. Mogwai – Hunted By A Freak

Škotski postrokeri vrlo često posežu za animiranim rešenjima svojih spotova. Prva pesma sa njihovog sjajnog albuma „Happy Songs For Happy People“ je samo jedan od primera. Urađen od strane Plates Animationa, ovaj video raznežiće i one najtvrdokornije.

7. Pearl Jam – Do The Evolution

Iako nije objavljena kao singl, ova numera sa petog studijskog albuma (čiji singlovi nisu prošli najsjanije) postigla je zapažen uspeh na top listama i kasnije bila uvrštena na „best of“ kompilaciju „rearviewmirror“. Deo uspeha sigurno počiva na ovom spotu koji su uradili Kevin Altieri (Batman:The Animated Series) i Todd McFarlane (Spawn).

6. Korn – Right Now

Iako je za ovaj spot bio raspisan on line konkurs na koji su se javljali nezavisni i mladi reditelji, spot pobednika konkursa nikad nije ugledao svetlost dana. Ovaj objavljeni spot je delo Spike & Mike’s Animation-a u kome vidimo čoveka koji se brutalno samopovređuje. Inače on se zove Loyd i ima sopstveni mini serijal od tri epizode pod nazivom „Lloyd’s Lunchbox“ koji će neki najradoznaliji među vama sigurno pogledati.

5. Die Toten Hosen – Zehn kleine Jagermeister

Svi koji smo rasli u istočnoj Srbiji (ne znam kakva je ponuda bila u ostatku zemlje) dugujemo veliku zahvalnost nemačkom MTV-ju što nismo mnogo otišli stranputicom domaće popularne muzike tog vremena. Pa je tako spot čuvenih nemačkih pankera gde je napravljen pravi mali pomor jelena bio krajnje zanimljiv i zabavan za gledanje. Kasnije sam prepoznao aktere spota na flaši i moj život od tad više nije isti. Markus Kavka za predsednika!!!

4. Block Out – Tata Brada

I mi konja za trku imamo. Mitin karakterističan vizualni potpis prati glavnog junaka kroz njegov dan ništa manje jezivo, nego što ga prati njegov bunarski glas. Odlično predstavljena jedna vrlo slojevita pesma sa njihovog čudovišta od albuma „Ako imaš s kim i gde“.

3. Radiohead – Paranoid Android

O značajnosti ovog spota govori i njegovo brojno pojavljivanje na mnogobrojnim listama bilo da je u pitanju pesma ili spot. Nedavno se našao i na jednoj našoj pa tako nema potrebe da ponovo dužimo o njemu.

2. Moby – Why Does My Heart Feel So Bad?

Verovatno najpoznatija pesma ćelavog štrebera. Spot prati lika koji se odaziva na Little Idiot i njegovog psa kroz proputovanje raznoraznih nedaća na zemlji da bi na kraju digli ruke i vratili se merdevinama na mesec. Uprkos pitomosti spota i pesme ova stvar je iskorišćena za trejler čuvenog filma Ridleya Scotta „Black Hawk Dawn“ dajući izgledu rata još jednu dimenziju.

1. Gorillaz – Clint Eastwood

Ok, nije baš neko iznenađenje. Međutim, koliko je ovaj spot bio omiljen i često gledan govori činjenica da je dosta ljudi čak naučilo i Delove rep deonice napamet. Ovaj video za njihov prvi singl koji ih je vinuo među najpopularnije bendove na svetu radili su Jamie Hewlett (Tank Girl) i Pete Candeland. Zbog njegovog uspeha bend je i u nastavku karijere nastavio da fura ovaj fazon i stvorio pravi mali virtuelni svet. Spot je prvobitno počinjao citatom iz filma „Dawn Of The Dead“ na engleskom i japanskom, ali se on smatrao uvredljivim u nekim zemljama pa je uklonjen. Inače pesma nosi taj naziv zato što melodija ima određene sličnosti sa temom filma „Dobar, Loš, Zao“.