-

10 muzičara sa kojima biste rado popili pivo

Na prvi pogled baš opuštena tematika. Međutim sastavljanje liste nije bilo nimalo lako. Kao prvo morali su da otpadnu celokupni bendovi (Bloodhound Gang, Psychosticks…), zatim ljudi koje ne biste ništa razumeli (prvenstveno Lemmy i Shane MacGowan). Bilo bi razumno izbeći i one koji ne govore mnogo i sa kojima bi stvari mogle da postanu depresivne (Waits i Lanegan) i one koji bi mogli nešto da shvate pogrešno i tresnu vam flašu o glavu (braća Gallagher i Ian Brown). Takođe bi bilo jezivo uzimati mrtve u obzir. Inače ovde nema nikakvog rangiranja. Brojevi su tu da vizualno olakšaju stvar.

Tako da konobar daj jednu turu za drustvo i :

1. Scott Ian (Anthrax)

scott_ianGitarista Anthraxa samo na prvi pogled deluje kao zli metalac. Ali ukoliko ste odgledali bar dva muzička dokumentarca sigurno ste ga videli kako nasmejan i sa oduševljen priča o svakojakoj muzici. Na njegovu žalost učestvovao je i u onom reality show-u gde su producenti pokušali da naprave super bend koji će živeti zajedno. Pored njega su tu još bili i Sebastian Bach i Ted Nugent. Čak i pored tih idiota ispadao je car.

2. Nicky Wire (Manic Street Preachers)

nicky_wireEkscentrik iz Velsa. Iako basista u bendu preko 20 godina nikad nije postao ni blizu virtuoz na svom instrumentu. Pa ipak Manicsi ne bi sebi mogli da dozvole da ostanu bez njega. Jednostavno je tip harizmatična ikona. Nemojte se začuditi ako na pivo dođe u vojničkoj uniformi, sa zakačenim ordenjem i ljubičastim ženskim šalom.

3. Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters)

dave_grohl

Već neko vreme „the nicest guy in rock and roll“ i tu titulu mu je teško osporiti. Svirao čovek u jednom kultnom bendu, a trenutno i drugom gradi sličan status. Mogao bi da bude najveći namćor da hoće. Na svu sreću neće. Udarite par komada pa ga odvedite da sluša lokalni pank bend. Oduševiće se.

4. Henry Rollins (Rollins Band, Black Flag)

henry-rollinsOk, možda jeste sav mišićav i ima istetovirano „search & destroy“ na pozamašnim leđima ali nije teško shvatiti da je u suštini dobrica i veseljak buntovne prirode. Umesto da tu buntovnu prirodu iskaljuje na nekom fizički, on se lepo naputovao po svakakvim „mestima gde opšte vukovi“ i nasnimao se ludačkih dokumentaraca. Plus je ujedno skupio materijala za svoje spoken word nastupe. Možda mu u toku noći padne na pamet ideja da provedete mesec dana u zatvoru u El Salvadoru sa kamerom. Odgovorite ga…

5. Jarvis Cocker (Pulp)

Jarvis-Cocker

Svima omiljeni štreber. Svojim blentavim izgledom deluje kao da je non-stop pripit. Smešno priča i mlatara rukama dok drži cigaretu. Iako nekako deluje više kao vinski tip, lako ćete ga nabediti da i pivo ima dobrih strana. Relativno brzo će ga omamiti pa će početi priču o debelim knjigama i šizofrenim slikama. Ako ustane i da zaigra uboli ste jack pot.

6. Eugene Hutz (Gogol Bordello)

Eugene_Hutz

Sa ovim likom je svaki koncert pijanka za pamćenje (ili nepamćenje?) iako ste vi u publici a on na bini. Količina pozitivne energije koju on emituje hvata i na daljinu. Odličan je saputnik za organizovane proslave što se može zaključiti iz spota „American wedding“. Ukoliko se zasedite očekujte rusvaj i potencijalno bežanje od policije.

7. Greg Dulli (Afghan Whigs, Twilight Singers, Gutter Twins)

greg_dulli

Opuštenija varijanta večeri. Za razliku od najboljeg mu pajtosa Lanegana ovog možete da vidite često nasmejanog. Omiljena tematika su mu žene o kojima je napisao sve što se napisati može u pesmama. Mada verovatno pije strastveno isto ko što strastveno voli u tekstovima. Pun pogodak bi bio da lokal poseduje klavir. Da zasedne i krene sa svojom magijom. A možda i vama nabaci nešto (retardirani namig i ćuškanje laktom).

8. Joseph Arthur (Joseph Arthur, RNDM, Lonely Astronauts)

joseph_arthur

Slična stvar kao sa prethodnim. Ovaj samotnjak se naputovao po svetu svirajući po podrumima i hotelskim sobama. Što bi reko Goran sa bezobraznim prezimenom-vagabundo. Poznat je po tome što i slika, ali na nastupima, dok peva. Crta i po platnu i po gitari i po ljudima. Blago melanholičan sigurno će imati šta da podeli sa vama dok crta po podmetačima i čašama.

9. Buzz Osborne (Melvins, Fantômas)

buzz

Kako ne popiti pivo sa sedom verzijom Sideshow Bob-a?. Zamlaćenost ovog čoveka teško se može dovesti u vezu sa ozbiljnošću muzike. Ali to je ono što ga razlikuje od obične lokalne budale. Zarazno se kikoće a na jutubu imate klip gde pokušava da kupi ogromnu vilu svojim muzičkim kredibilitetom. Čak je poneo i časopis u kome ga Kurt Cobain navodi kao uzora. Ne dadoše mu je dušmani.

10. Frank Turner (Frank Turner, Million Dead)

Frank_Turner

Njemu je pab prirodno stanište. Previše puta i previše dobro ga je opevao u korelaciji sa mamurlukom da ne bi bilo istina. Iako svira akustičnu gitaru niko mu ne može osporiti da je panker. Teško ga je videti ozbiljnog, sem u ponekom spotu ako je reč o baladi. Voli da se tetovira ali ne morate baš da mu pravite društvo ako vam nije do toga. Obavezno ga pustite da on bira mesto i nagovorite ga da ponese gitaru. Veilke su šanse da već posle sat vremena budete u društvu gomile pijanih engleza koji pevaju pesme četvrtoligaškog kluba za koji navija.