-

10 muzičara kao strip junaci

kaver-strip-junaka

Čitajući jednu od onih “100 najboljih albuma koje morate čuti pre nego što umrete inače ćete goreti u paklu zauvek, a možda i duže” knjiga zaintrigirala sam eklektičan deo svog uma. Dovoljno je bilo da za neki od Hendriksovih albuma pročitam da “kao da nije sa ove planete” i povežem nekim svojim čudnim pravilima da svi dobri muzičari imaju karakterističnu super moć koja ih izdvaja i definiše.

Reakcija svih onih kojima se predstavila svoju ideju malo me je obeshrabrila jer svako ima svoje kriterijume po kojima bi sastavio jednu ovakvu listu pa sam morala da objašnjavam u detalje šta i kako. Ova lista nije zasnovana na sličnosti što se fizičkog izgleda tiče, već samom utisku koji muzičari i heroji ostavljaju i važno je čitati je otvorenog uma.

10. Kurt Cobain kao Alan Ford

kurt kobejn kao alan ford

Misteriozni, pomalo zbunjeni plavušani, miljenici žena. Već na prvi pogled sličnost je očigledna. Alan je odrastao u sirotištu, a igrom slučaja postaje tajni agent i član grupe TNT, Kurt nakon manje tragičnog, ali podjednako tužnog detinjstva bira muziku i postaje frontmen Nirvane. Zapravo, obojica su zaštitni znak svojih grupa i omiljeni članovi. Meke naravi i emotivan, ne reaguje burno protiv nepravednog života koji im vešto režira Broj Jedan, dok se mladi gitarista protiv nepravde borio pesmama, jednako emotivno. Iako omiljeni kod žena, obojica tužnih dečaka nemaju uspeha kod suprotnog pola. Ipak, zaljubljuju se, pomalo na svoju štetu. Naivni tajni agent sreću pronalazi sa francuskinjom Minuet. Ispočetka iz koristi, radi državljanstva, FBI pomoćnica se ipak zaljubljuje u Alana. Brak Kortni i Kurta jedna je od najkontroverznijih veza jer mnogi smatraju da je pevačica samo koristila Kobejnovu slavu. Stidljivi, naivni i skromni, večni dečaci, predstavnici su jednog vremena i jedne generacije. Dogodovštine grupe TNT u adaptaciji Nenada Briksija, obeležile su sretne godine SFRJ, dok je grandž heroj postao simbol cele te, izmučene generacije nesretne, izgubljene dece.

9. Bob Dylan kao Batman

Bob Dylan kao Batman

Ovo su legende koji uprkos više od pola veka dugoj karijeri nikada neće biti prevaziđeni niti manje omiljeni. Bob je, baš kao i Bruce Wayne, junak koji je izgradio karijeru bez ikakvih super sposobnosti, samo na osnovu inteligencije, napornog vežbanja, truda i rada ( u Betmenovom slučaju i gomile novca). Dilan je u svojim buntovnim stavom u tekstovima često govorio o problemima političkih i društvenih normi, religiji i ljubavi. Poznato je da je Betmen jedan od najsurovijih junaka kada su u pitanju sukobi i da je on na stalnoj misiji obrane Gotama upravo od istih problema o kojima Bob peva. Muzičar je revolucionarno insistirao na karakterističnim tekstovima sa dubokim značenjem, koji grizu, uveo je u muziku i duple albume i bootleg izdanja. Mračni vitez u svet stripa uvodi pojam anti heroj i pokazuje da je inteligencija najbolja super moć koju junak može posedovati, kao i koliko je bitno da lik bude dobro formiran od samih početaka kako priča kasnije ne bi bledela. Obojica su poznatiji po svom alter egu i njihov uticaj na strip, odnosno muziku nemerljiv je.

8. Amy Winehouse kao Beautiful Dreamer

 Amy Winehouse kao Beautiful Dreamer

Beautiful Dreamer u Marvelovoj verziji, kao jedna od mutanata, ne kao DC heroina, već svojim imenom podseća na lepu pevačicu. Beautiful Dreamer je mogao biti alter ego pevačice s obzirom na to da je to dobro opisuje kao osobu i muzičara. Dreamer je bila član Morloka, društveno odbačene skupine mutanata, dok je pevačica zbog svog ponašanja delila sličnu sudbinu. Takođe andergraund karaker Morloka odgovara početku karijere Vajnhausove čiji je talenat bio skrivan od javnosti do usavršavanja interpretacije. Junakinja poseduje moć kontrole emocija i izmene sećanja, svojom muzikom i snažnim kontraaltom Amy proizvodi sličan efekat. Obe zadržavaju svoje moći uprkos svemu, Dreamer je jedan od retkih mutanata koji ostaju to što jesu nakon kobnog M-day, a pevačica bez obzira na svoju samodestruktivnost ostaje jedan od cenjenijih muzičara svog vremena. Povezuje ih i prevremena smrt prouzrokovana nesavesnim ponašanjem. Zbog velike doze malog otrova njihovi glavni aduti dostižu svoje maksimume i uništavaju svoje vlasnice.

7. Nick Cave kao Dylan Dog

Nick Cave kao Dylan Dog

Tamnokosi srcolomci, mistični dečaci čiju snagu i prkos vidimo u njihovom radu. Romantične duše i miljenici suprotnog pola. Iako je po broju ljubavi Dylan neprevaziđen i po ovom pitanju uspešniji i od Bonda, Nikove su veze, naročito sa lepim poznatim ženama, takođe brojne. Kako je lepi istraživač noćnih mora lik horor romana, sa sobom nosi mračnu atmosferu i strah što su isto epiteti koje možemo pripisati Kejvovoj muzici. Pored lepote mraka koju nam pružaju u sebi nose i ne tako lepe mračne navike, alkoholizam i narkomaniju, koje su na svu sreću obojica prevazišli. Kroz svoj rad istražuju i približavaju nam lične opsesije i egzistencijalna pitanja o religiji, nasilju, apsurdu, ljubavi i smrti. Ljubav prema muzici još jedna je zajednička osobina, jer Dilanov je hobi i sviranje klarineta, ne baš vešto ni kreativno, a sa Dilanovog se gramofona, odnosno mp3 plejera u novoj ediciji Planeta mrtvih, često mogu čuti poznati stihovi rok legendi. Najzad, košulja, sako i pantalone prepoznatljiva je odevna kombinacija ovih mračnih zavodnika.

6. Sting kao Hellblazer

Sting kao Hellblazer

To što John Constantine neodoljivo podseća na pevača zapravo nije slučajnost. Alan Moore je lik super junaka kreirao nakon što su ilustratori izrazili želju i stvorili Hellblazera po liku pevača omiljenog benda. Džon i Gordon, međutim, dele mnogo više od fizičkog izgleda. Detektiv okultnog slatkorečivi je cinik i nemilosrdni antiheroj. Pomno prati londonsku pank scenu, ima svoj bend Mucous Membrane u kome peva i piše pesme. Veliki je humanista i porodica koju ima sa alhemičarkom Epiphany Greaves veliki je deo njegovog života. Gordon, odnosno Sting, bio je frontmen i pevač The Police, definitivno poznatijeg, ali manje pank benda. Okultnim se muzičar možda i nije bavio, ali je atmosfera koju stvara na nastupima magična. Poznat je i po borbi za ljudska prava i humanitarnom radu. Strip o buntovnom i mističnom Britancu predstavljao je svojevrsnu kritiku društva koju je John iznosio na svojstven, ciničan i duhovit način. Iako mnogi ne pridaju veliki značaj Stingovoj muzici, činjenica je da je tekstovima ubadao svojom žaokom jednako nemilosrdno kao njegova nacrtana kopija.

5. Maynard James Keenan kao Professor X

Maynard James Keenan kao Professor X

Profesor Charles Xavier je osnivač grupe X-Mena, tima mutanata super heroja, Maynard je pevač i frontmen grupe Tool, koja je audio-vizuelni mutant više različitih muzičkih pravaca. Dele i bivšu vojničku karijeru, Maynard je išao u vojnu školu, a Profesor se borio u Korejskom ratu. Profesor je doktor nauka, lekar, naučnik genije, dok je Maynard odabrao put umetnosti, na umetničkoj akademiji stekao zvanje dizajnera enterijera, a kasnije se posvetio i muzici. Uprkos neslaganjima nauka i umetnost uvek će biti bliske jer se bore na istoj strani, za iste ciljeve. Super mutant telepatski čita i manipuliše misli i na taj način kontroliše ljudske živote. Muzičar ipak ne poseduje tako snažne sposobnosti, ali muzikom prodire u podsvest i otkriva bedu svakodnevice i neke nove horizonte. Spaja ih i znatana fizička sličnost, ako izuzmemo činjenicu da je nakon povrede kičme profesor konstantno u invalidskim kolicima.

4. Aretha Franklin kao Storm

Aretha Franklin kao Storm

Ororo Monroe tamnoputa je junakinja, jedan od Marvelovih mutanata, u jednom trenutku vođa X ljudi, i čak i kraljica nakon udaje za Crnog Pantera . Sa divom raskalašnog glasa, pijanistkinjom i izuzetnim sluhistom, ”kraljicom soula” deli burnu sudbinu,  život ispunjen velikim uspesima ali i poteškoćama. Potomak čarobnjaka i sama nosi titulu “visoke sveštenice”, dok je Areta svoju karijeru započela pevajući gospel u crkvi u kojoj je njen otac bio sveštenik. Osnovna super-moć heroine je telepatsko kontrolisanje vremenskih prilika. Broj jedan na listi najboljih pevača svih vremena poseduje istu sposobnost da emocijom u glasu izazove promenu stanja u onima koji je slušaju. Od suncem obasjanih, veselih, preko oblačnih i hladnih do pesama koje izazivaju mećave i tornada u glavama i srcima. Očigledna je promena lika dok svesno menjaju stanje oko sebe, postaju žestoke i neverovatno jake, svesne svojih velikih mogućnosti i spremne da ispune očekivanja. Storm je iskusan lopov i poseduje alat za obijanje brava. Frenklinovoj alat nije potreban jer ona svojim glasom raspona od četiri oktave može sve, provaljuje u ljude, krade uzdahe i emocije iz njih. Predstavnice ugnjetavanog naroda obe se žustro bore za svoje ljude i protiv rasizma.

3. Jimi Hendrix kao Superman

Jimi Hendrix kao Superman

Iako se fizički i po načinu života dosta razlikuju ipak su po onome što predstavljaju zaista slični. Rođen kao Kal-El na planeti Kripton, Klark Kent odrasta spoznajući snagu svojih sposobnosti kao Superboy. Svima koji su ikada slušali njegovu muziku jasno je da Džimi ne može biti sa ove planete. Svoj vanzemaljski talenat od malih je nogu razvijao neispuštajući gitaru iz ruku. Pored neverovatne harizme i šarma kojim zrače, dele i zavodničke sposobnosti. Superman je zbog svojih moći i karaktera simbol supeheroja i bio je model za nastanak više junaka iz filma i stripa, dok je Hendrix simbol za gitaristu i rokenrol zvezdu i ima veliki uticaj na muziku i muzičare. Jedna od retkih slabih tačaka superjunaka je i mineral Kriptonit koji umanjuje njegove moći, a u većoj količini izaziva ozbiljniji posledice. Džimijev kriptonit, nažalost su bile droge, na početku je samo zanemarivao muziku, a kasnije postaju pogubne za njega. Ipak, muzičar nikada nije bio simbol amerčkog sna, kao što to DC-jev super čovek suštinski jeste.

2. Jari Mäenpää kao Thor

Jari Mäenpää kao Thor

Finski muzičar kao nordijski bog, zvuči logično, naročito ako se oslonimo na izvore Uncyclopedie koja za objašnjenje pojma “Mäenpääism” nudi jednostavno objašnjenje: “Jari is God”. Tor je od strane svoga oca, vrhovnog boga Odina, poslat na zemlju da kao običan smrtnik nauči važne životne lekcije, sličan neprijatan kontakt sa stvarnošću gitarista je imao kada je morao da služi obavezan vojni rok. Obojica ponovo ipak otkrivaju svoje super-moći, muziku odnosno polubožansko poreklo. Metal muzika kojom se Jari bavi snažna je i eksplozivna i u potpunosti odgovara senzibilitetu boga groma, što Tor jeste. Iako je vešt i sa ostalim instrumentima Mäenpää je najbolji sa gitarom, baš kao naš superjunak sa svojim Mjonirom, začaranim čekićem koji samo on može da podigne. Iako je Tor krupnije građen, jer ipak je on jedan od najjačih bića na svetu, muzičar dosta svojom dugom plavom kosom , plavim očima i lepim crtama lica podseća na junaka.

1. Janis Joplin kao Wonder Woman

Janis Joplin kao Wonder Woman

Pre svega, Džoplinova je bila među pionirkama rok scene u SAD kao što je i DC junakinja bila jedna od prvih heroina u stripu. Oba čuda od žena poznate su po svom pojedinačnom radu, ali i kao pripadnice grupa, čije su neizostavni deo kao jedine žene; Dženis u Big Brother and the Holding Company, a Wonder Woman u čuvenoj Ligi pravde. Diana Prince prikazana je kao diplomata koji se bori za pravdu, ljubav, mir i jednakost među polovima, što je osnovna ideja Hipi pokreta kojem je pevačica pripadala. Ova amazonska princeza poseduje nadljudsku snagu i izdržljivost, laso istine kojim prisiljava njime uhvaćene osobe da govore istinu, par neuništvih narukvica, tijaru koja služi kao projektil i nevidljivi avion. O razorno originalnom glasu, njegovoj jačini i prodornosti kao super-moći ove rokerke ne treba ni govoriti, osvajanje ljudi glasom i odlučnošću bilo je ono što je pevačica najbolje radila. Što se tiče lasa istine, Dženis je svojom muzikom hvatala sve koji su je slušali  i za uzvrat nije mogla da dobije ništa drugo do iskrenu emociju. Široka odeća, nakit i šarena pera u kosi bili su scenski kostim ove čudesne žene, a umesto aviona, posedovala je psihodelični porše 356C kabriolet. S obzirom da je njen lik stvoren u vreme Drugog svetskog rata, Wonder Woman se ispočetka sukobljavala s vojnim snagama Osovine, dok se žestoka bluzerka protiv rata u Vijetnamu borila na Vudstoku.