-

10 momenata kada je David Bowie muzikom začarao film

David Robert Hayward-Jones, multitalentovani umetnik iz Velike Britanije, bio je idol mnogih generacija. Ovaj pevač, kompozitor, gitarista i još mnogo štošta, osim za muziku, zanimao se i za umetnost filma i televizije.

David Bowie se pojavljivao u velikom broju filmova, serija, dokumentaraca o sebi, ali i drugim muzičarima, kao i umetnika poput Endija Vorhola. Gledali smo ga u ostvarenjima „Just a Gigolo“, „The Hunger“, „Into the night“, „Labyrinth“, „Basquiat“, „The man who fell to Earth“ (za šta je dobio i Saturnovu nagradu za najboljeg glumca) i mnogim drugim. U popularnoj TV seriji „Twin Peaks“ muzičara možemo videti u sezoni iz 1992. kao FBI agenta Philipa Jeffriesa. Kreator serije David Lynch je pre Davidove smrti 2016. pregovarao sa njim o ponovnom učestovanju u seriji. U „Twin Peaks: The Return“ njegov lik se manifestuje u sceni sna.

Ipak, koliko god se divili njegovom glumačkom talentu, ne možemo reći da kvalitet pojedinih dela nije pojačavao, možda i više, svojim muzičkim kreacijama. Mnogi producenti su uzimali njegove ranije izdate pesme, a sam ili sa drugim autorima, napravio je i značajan broj hitova (po kojima često samo i pamtimo pojedina ostvarenja) specijalno za film i televiziju. Mi smo pokušali da izdvojimo najbolje momente kada je David Bowie začarao film…

10. Golden years

Objavljena je prvo njena skraćena verzija novembra 1975, da bi se u celosti pojavila u januaru sledeće godine na albumu „Station to station“Angela Bowie i Ava Cherry bile su Davidova inspiracija za ovu pesmu, koju je prvo ponudio Elvisu. Bowie ju je prvi iskoristio pri izradi koncertnog filma „Serious Moonlight“. Kasnije je postala i tematska pesma Stephen Kingovih „Golden years“, a možemo je čuti i u pilot epizodi serije „Swingtown“ i filmu „A knight’s tale“ iz 2001. godine, kada na trenutak premešta radnju izvan njenog vremena.

9. Something in the air

Film „Memento“ je ostvarenje Christophera Nolana, a po kratkoj priči „Memento Mori“, Nolanovog mlađeg brata Johnatana. Snimanje ovog psihološkog trilera iz 2000. trajalo je svega 25 dana, ali je on, uprkos brzini stvaranja, pokupio odlične kritike. Kao stilski markirano sredstvo, u film je ubačena i numera „Something in the air“ koja naglašava jedan bitan deo priče.

8. Heroes

Produkt „Berlin“ perioda Davida Bowiea ispočetka nije bio toliko popularan dok nije postao njegov „potpis“ i zauzeo drugo mesto na listi najčešće obrađivanih Bowievih pesama (prvo mesto nosi „Rebel rebel“). Popularnost ove pesme ponovo je skočila 2012. zbog pojavljivanja u filmu „The perks of being a wallflower“.

7. I am deranged

Dve verzije ove pesme iz 1995. rađene su specijalno za film „Lost highway“, tačnije za početnu i završnu scenu filma, čime je David Lynch na poseban način zaokružio čitavu radnju.

6. Starman

Jedna od najpoznatijih pesama ovog umetnika, simbol edicije „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, pojavljivala se u više filmova i pokojoj epizodi serija poput „Doctor Who“, „Torchwood“ ili „The Simpsons“, ali najlepše se uklopila uz film „The Martian“ iz 2015. Podsećamo da se verzija ove, kao i još dosta Bowievih pesama, pravila i za domaću predstavu Bitef teatra „Zigi i zvezdana prašina“ i da ju je, tom prilikom, pod imenom „Čovek sa zvezde“, izveo glumac Nebojša Bakočević uz pradnju domaće grupe „Babe“.

5. Cat people (putting out fire)

Ova pesma je rađena specijalno za film „Cat people“ iz 1982, a tek kasnije se pojavila na albumu „Let’s dance“Paul Schrader je zamolio Davida da napiše tekst za tematsku pesmu na skoro završenu muziku koju je uradio producent Giorgio Moroder. Numera je mračnog tona sa primesama goth rocka i jakim Davidovim baritonom, što odlično oslikava radnju. Film je dobio prosečne, ali numera odlične kritike, te se može reći da je pitanje koliko bi ovo ostvarenje bilo poznato da Bowie nije umešao svoj talenat.

4. Magic dance

Jedna od Bowievih numera koja je prikupila najviše simpatija, mahom zbog asocijacije na bebu Tobya Frouda, koju pevač drži u filmu „Labyrinth“ (1986), za koji je pesma specijalno i rađena. Zanimljivo je da je pevač morao da proizvodi i „bebeće zvuke“ na snimanju, jer je mali Toby odbijao da „guguče“ u mikrofon.

3. Blackstar

Francusko-srpsko-britanska kriminalistička serija „The last panthers“ o kradljivcima dragulja Balkanu je značila zbog toga što su mogli videti naše glumce u saradnji sa miljenicima iz druge dve države. Ipak, vest da je najavna numera upravo „Blackstar“, jedna od poslednjih Davidovih pesama, pribrala je još više interesovanja i simpatija.

2. Modern love

Još jedna od pesama koje su se više puta kopirale, ali i još jedna od čestih pojava u filmskim i televizijskim ostvarenjima. Bila je najavna numera filma „Couples Retreat“ (2009), a čuli smo je i u osvarenjima „Frances Ha (2013), „The Way He Looks“ (2014), „The Business“ (2005)…

1. As the world falls down

Najzad, pesma koja je obeležila pojavu ovog multitalentovanog umetnika na ekranu. Magičnoj sceni filma „Labyrinth“, kada David Bowie pleše sa glumicom Jennifer Connelly i kao Kralj goblina pokušava da pesmom zavede mladu Sarah Williams, numera „As the world falls down“ daje dubok pečat. Nove generacije možda neće ni znati za ovaj film, ali će sigurno barem jednom u životu naleteti na ovaj insert.