-

Steve Lukather „Luke“ – 10 najboljih solaža

Steve Lukather
(Image credit: Getty Images)

Na današnji dan svoj 66. rođendan slavi Steve Lukather, jedan od najboljih gitarista na svijetu. “Luke” je također i pjevač benda Toto, te autor hitova “Rosanna”, “Hold the Line” i “Africa”.

Kao jedan od najtraženijih studijskih gitarista svih vremena, surađivao je sa najvećim facama u muzičkoj industriji, od kojih su neke: Brian May, Jeff Beck, David Gilmour, Paul McCartney, Michael Jackson, Elton John, Alice Cooper, Paul Rodgers…

Muzičkim vodama plovi preko 40 godina i jedan je od rijetkih gitarista koji mogu svirati u svim žanrovima – od rocka, jazza, bluesa do R&B.

Ovim povodom, donosimo vam deset najboljih solaža Lukathera iz njegovog opsežnog muzičkog kataloga.

1. Rosanna – Toto

Svim ljubiteljima grupe Toto jedna od najdražih pjesama. Steve Lukather dominira solažom na kraju pjesme, a i solo na uvodu je prilično zarazan.

2. White Sister – Toto 

Još jedna od pjesama Tota, gdje nas Luke dva puta časti moćnim solažama.

3. Caught in the Balance – Toto

Pjesma kojoj na prvu ne biste posvetili mnogo pažnje, iznenadno mijenja raspoloženje Lukatherovim spretnim i vještim soliranjem, koje je tačno onaj sastojak koji nedostaje za savršen recept.

4. Dirty Laundry – Don Henley 

Jedna od pjesama na kojima Steve Lukather „gostuje“. Iako svoj solo trenutak tek ima na kraju pjesme, te i pored Joe Walsha koji nosi prvu solažu na 2:15, uspjieva da ostvari dominaciju.

5. Talk To Ya Later – The Tubes

Još jedna od pjesama gdje Steve Lukather svoje gitarsko umijeće posuđuje drugim muzičarima. Jedna od ranijih Lukeovih stvari, ali ništa manje odlična u poređenju sa ostatkom sjajnih solaža.

6. Georgy Porgy – Toto

Uz pratnju legendarnog bubnjara Jeffa Porcaroa, Steve Lukather praši jednom od svojih slasnih solaža na pjesmi Georgy Porgy.

7. Angel Don’t Cry – Toto

Kratka ali slatka, što bi se reklo. Lukatherova solaža na ovoj pjesmi je jedan od boljih gitarskih momenata sa Toto albuma „Isolation„.

8. Pamela 

Još jedna od pjesama koja svoj puni kapacitet doseže u live verziji. Lukeov solo priča priču sam za sebe.

9. You are the Flower – Toto

Jedna bomba od emocije leži u bluzerskoj solaži koju Steve Lukather toči u ovu pjesmu.

10. Hold the Line – Toto

Najslađe uvijek ostavljamo za kraj. Pjesma sa zaraznim riffom i još boljom solažom. Steve Lukather je majstor svoga zanata, pravi koktel savršenstva svim ljubiteljima gitare.