-

NaslovnaAutorski članciŠta umetnici slušajuŠta umetnici slušaju: Nebojša Remeljej

Šta umetnici slušaju: Nebojša Remeljej

Nebojsa Remeljej

Gost ovomesečne rubrike „Šta umetnici slušaju“ je ilustrator, strip majstor i slikar Nebojša Remeljej. Nebojša je rođen 1983. godine u Pančevu, ali već neko vreme živi i radi u Novom Sadu. Radio je na stripovima „Linije fronta“ kao i na strip albumu „Do pakla i nazad“. Jedan je od autora radova „Strip sa margine“ u izdanju Delfi knjižare. Više puta je nagrađivan i pohvaljen.

Nebojša sebe vidi kao običnog porodičnog čoveka koji se trudi da crtanjem ostane normalan u ovom ludom vremenu. Najviše crta za sebe, opušteno i bez pritiska, tako da je uglavnom zadovoljan kako sve na kraju ispadne.

Nebojsa Remeljej - Dino DvornikPonekad se i izenadim. Gledajući sad crteže najzadovoljniji sam kako su mi ispali portreti Keitha Richardsa i Dina Dvornika. Keith mi je među prvima koje sam nacrtao na crnom papiru i žao mi je što ga nisam skenirao i sačuvao.

Nebojša nije nikada bio član nekog benda, ali je pokušavao da svira gitaru, samo bezuspešno. Muzika mu dođe kao terapija. Stalno je sluša i traži neke nove bendove i izvođače koji mogu da ga inspirišu i opuste. Ima neku stalnu playlistu, ali nije ograničen.

Mogu baš sve da slušam, od jazza do heavy metala. Zavisi od raspoloženja. Ipak, kao prvog izvođača i album koji je najviše uticao na mene izdvajam Block Out i album „Godina sirotinjske zabave„. Slušam ga i danas i slušaću ga dok sam živ.

Kao najupečatljivije nastupe domaćih i stranih muzičara izdvaja koncerte Nikole Vranjkovića i Nicka Cavea.

Nebojsa Remeljej - Goran BareDužina koncerta, zvuk, scenografija, playliste…scenski nastup… za mene dva muzička genijalca. Vranjkovićev novogodišnji koncert u Kombank dvorani je i poslednji nastup na kom sam bio. Nikola je naš, ali ko će dočekati sledeću godinu i Nickov koncert

Kao izvođače koji ga pokreću kreativno Nebojša izdvaja: Goribor, Majke, Marka Lanegana, Cavea, Vranjkovića… kako kaže, nekima depresivne, ali njega baš pokreću i inspirišu. Kod pesama su mu bitne dve, reklo bi se, veoma opšte, ali na precizan način određene:

Muzika. Kada je čujem, a nešto mi kaže da mogu uvek da je slušam, i tekst u kojem se pronađem, koji me raznese i natera da razmislim o svemu, a najviše o sebi.

Najnovije vesti

Izdvajamo