-

NaslovnaAutorski članciŠta umetnici slušajuŠta umetnici slušaju: Bojan Đorđević-Omča

Šta umetnici slušaju: Bojan Đorđević-Omča

Bojan Đorđević-Omča

Bojan Đorđević-Omča je rođen 1981. godine u Beogradu, gde je i diplomirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Jedan je od osnivača Kolektiva Mubareć i grupe Art Brut Serbia. Apstrakcija, kolaži, grafika, ilustracija su samo delići umetnosti koja ga privlači. Đorđevićev vizuelni izraz i poetika su se, kako i sam kaže, formirali i oblikovali kroz interesovanja, uticaje i otkrića likovnog stvaralaštva „primitivnih kultura“ iz svih krajeva sveta, ali i srednjovekovnih iluminacija, umetničkih epoha i pokreta secesije, Bauhausa, dadaizma, umetnosti Gustava Klimta, Pola Klea, Kurta Švitersa. Svoje radove je izlagao na raznim izložbama i alternativnim mestima.

Radove Bojana Đorđevoća-Omče trenutno možete videti ovde:
https://www.facebook.com/omkiliart/?modal=admin_todo_tour
https://www.instagram.com/omkiliart/?hl=en
https://www.behance.net/omkiliomkid4bf

rastanak Bojan Đorđević-Omča

Sebe vidi kao samoukog umetnika naivca i fotografa amater. Smatra da je sad postao tek solidan i da će tek biti dobar. Od svojih radova Bojan ne želi da izdvoji nijedan, već kaže da je za njega svaki crtež koji poslednji uradi najbolji do sledećeg. Ipak, kao najzahtevniji projekat na kom je radio izdvaja jedan od pre par nedelja:

Jedan američki kolekcionar je tražio da ponovo uradim neke crteže od pre 10 godina za njega. Bilo mi je užasno teško psihički da se vraćam u to vreme. Nekima je bio zadovoljan ali sa većinom nije. Prosto ne mogu i ne želim da se vraćam unazad.

Muzika mu je uvek bila bitna a najviše poslednjih godina. Mada pamti i vreme kad nije ništa slušao. Sada mu je teško i da zamisli da crta bez muzike. Prvi muzički uticaji koji su jako uticali na njega pojavili su se u srednjoj školi:

U srednjoj školi sam slušao generički metal tipa Metallica, Slayer, Pantera i Sepultura. Tek kasnije sam orkrio sjajne bendove kao što su Faith no More, Death, Captain Beefheart & his Magic Band, Burzum, Dissection, Can, Kreator, Johnny Cash i mnoge mnoge druge.

mandalabuba rastanak Bojan Đorđević-Omča

Početkom 2000ih godina bio je član dvočlanog benda pod imenom 27 cowboys u kom je pevao i vrištao. Muzika tog sastava opisuje kao psychobilly grind. Ipak, iskustva saradnje s drugim muzičarima mu baš nisu ostala u dobrom sećanju:

U tom periodu koji sam naveo dosta vremena sam proveo u BIGZ-u jer je jedan moj prijatelj tamo imao studio. Bilo je planova da nekim bendovima radim cover ali to se na kraju nije desilo i iskreno smučili su mi se muzičari kao takvi.

Iako jako dugo nije bio na koncertima, iz više razloga, kao najupečatljivije nastupe domaćih i stranih muzičara koji će mu zauvek ostati u sećanju izdvaja Peaches na Exitu početkom 2000ih i jedan nastup Bjesova na Akademiji. Poslednji koncert na kom je bio je Lenhart Tapes na proslavi Nove godine u Matrijaršiji.

Kada smo ga pitali koji izvođači ili bendovi za njega dominiraju sa optimizmom i pokreću ga kreativno, Bojan nam je dao, može se reći, kontra-odgovor:

mandalabuba rastanak Bojan Đorđević-OmčaMoram da priznam da sam veći deo života slušao mračnu, depresivnu i besnu muziku pa čak i DSBM (Depressive suicidal black metal). Sad mi najviše prija da slušam melodični death metal i ambijentalni black metal. U muzici me uvek prvo kupi dobar intro i dobar rif.

Za kraj, smo ga pitali šta je ono što ga niko nije pitao o muzici, a ima jaku želju da to kažete:

Pa niko me nije pitao da li volim onaj osećaj kad se naježim od omiljenog dela pesme i šta zamišljam. To sam uvek samoinicijativno pričao.

Najnovije vesti

Izdvajamo