-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Zoran Origjanski (Mizar)

Šta muzičari slušaju: Zoran Origjanski (Mizar)

Zoran Origjanski Mizar
U iščekivanju novog albuma Mizara, sa bubnjarem Zoranom Origjanskim razgovarali smo o muzici koju voli, bendovima i albumima koji su za njega večni.

Katarina II – Katarina II (1983)

Ovaj album je bio i ostao jedan od mojih omiljenih. Muzika i tekstovi su me pogodili u dubinu duše, prate me i danas. Kada sam ga čuo osećao sam se baš kao „dečak iz vode“, počeo sam da kupujem instrumente, želeo sam da sviram, zvučim i izgledam kao oni.

Mizar – Mizar (1988)

Prvi album iz 1988. godine, prvo otkrovenje ljudi iz moje okoline koje sam poznavao i voleo. Taj album me vezuje emotivno za mesta, vremena i ljubavi. Svirali smo po raznim rupama i garažama sa mojim prvim bendom Deset božji zapovedi, slušali smo Mizar i EKV i želeli da pravimo muziku kao što je njihova. To je vreme nezaboravne topline i pozitivne energije ljudi.

Anastasia – Before The Rain (soundtrack, 1994)

Before The Rain je ostavio duboke tragove u meni. Muzika Anastasije je svima nama davala vetar u leđa, taj vetar je doneo nove zvuke i novo vreme. Tada sam počeo kupovati stare autohtone instrumente, pokušavao sam svirati tamburu i kaval, ali mi je ipak najbolje išlo sa tapanom… hahaha. Anastasia je ostavila živ pečat jednog divnog vremena makedonske savremene muzike i kulture.

Dead Can Dance – Dead Can Dance (1984)

Njihova muzika je u meni izgradila lepotu. Podstakla me je da upijam prirodu, poštujem ljude i zainteresujem se za književnost. Obožavao sam pesme A Passage In Time, Fatal Impact i Trial. Tada sam počeo svirati sa bendom Lola V Stain, a kasnije i sa bendovima Kismet i Kleopatra. Jednostavno, za mene je njihova muzika duboka, virtuozna i prelepa.

Depeche Mode – Songs Of Faith And Devotion (1993)

Oduvek sam voleo elektronski zvuk i potajno želeo da sviram u bendu koji ima synth pop prizvuk. Dopada mi se sintisajzer kao instrument, iako nikad nisam naučio da ga sviram. Danas kad čujem pesmu Higher Love diže mi se kosa na glavi, osećam se lepo, ponovo želim da sviram i da iznova oživljavam ljubav prema muzici.