-

Šta muzičari slušaju: Zoran Čalić (ex Majke, Big Foot Mama)

Zoran Čalić

Zoran Čalić na rock sceni prisutan je već dugi niz godina kao vrstan gitarist i skladatelj, mnogima najpoznatiji kao gitarist legendarnih Majki. Trenutno nastupa sa svojim bendom Big Foot Mama, a za Balkanrock je ljubazno našao malo vremena između novih rifova i nastupa te nam izdvojio 5 albuma koje sluša u zadnje vrijeme.

Django Django  – Django Django (2012)

Njihov prvijenac iz 2012. Otkrio sam ih nedavno, početkom 2013, normalno kupio njihov album u ovlaštenom dućanu i od tada je u mom cd playeru. Krasni vokali malo gitare i sintova plus čudnovati ritmovi, lik nekad svira kartonsku kutiju a nekad snare drum. Uglavnom jako ,jako fino…kao da bi Craftwer i The Byrds dobili djete !

Toy – Toy (prvi album 2012)

Sa ovima nema šale, novi sastav, ali i jaako talentirani, sad će im uskoro i novi album (ako već i nije), trebao bi izaći do kraja godine. Meni su sjeli volim žestoke i mračne stvari, ovo je neka fina mjera, baš po mom ukusu.

The Byrds – Younger Than Yesterday (1967)

Ovaj album mogu slušat svaki dan, tako da se i on našao u mojem (užem) izboru onoga što trenutno slušam. Kupio sam taj Cd jer uz album ima i par bonus pjesmama na njemu, zapravo malo drukčije verzije. „Gradivo“ je zanimljivo od prve do zadnje stvari na albumu, čak su mi i te „malo drugačije verzije“ fenomenalne!

 Black Rebel Motorcycle Club –  B.R.M.C. (2001) Take Them On, On Your Own (2003)

Na nedavnu preporuku frenda uhvatih se ovog benda…i da, jako su mi dobri. Pogotovo prva dva albuma…njihov prvijenac BRMC me već na prvo slušanje oduševio, rokaju na više razina i to onako baš kako meni paše, mračno, moćno i sonično  sa „odvrnutim“/ pojačanim gitarama (do daske) i zajebanom lirikom. Na albumu se osjeća utjecaj britanskih bendova poput The Jesus and Mary Chain, The Sone Roses, Ride…Omiljene stvari sa albuma: Red Eyes And Tears, Spread Your Love i Whatever Happened To My Rock’n’roll (Punk Song)!

 Bo Diddley –  Where It All Began (1972)

Ovaj album je evergreen! Vinil mi se skoro pa izlizo od stalnog preslušavanja ! I svako malo mu se vraćam. Uživam u fantastičnoj „vibri“ koju širi Bo na ovom albumu, sve stvari su mi odlične, od prve do zadnje…i da, volim ga slušat glasno!

Uz ovo moram dodat i dva glazbena dokumentarca koja sam pogledao prije par dana, a oba su iz 2013.godine…Prvi je : Hear My Train A Comin , naravno o Jimi Hendrixu. Drugi je Sound City  film koji je osmislio Dave Grohl, a radi se o povijesti studija Sound City iz LA-a.Oboje odlični dokumentarci sa puno dobre glazbe!