-

Šta muzičari slušaju: Zoe Kida (Zemlja gruva)

Zemlja GruvaFanki dama Zoe Kida, vokal i lepša desetina beogradskog benda Zemlja gruva, za čitaoce Balkanrocka nabrojala je i ukratko opisala muzičke albume koji su najčešće na njenoj plejlisti.

Stevie Wonder – Innervisions (1973)

Jedan od mojih najomiljenijih albuma. To je šesnaesti album ovog genija koji je izašao ’73. god i na kom se nalaze neke od najboljih soul pesama koje su nastale u 20. veku kao Higher Ground, Living for the city, Dont you worry about the thing, Jesus children of America… Ovo je jedan od albuma koji mi zasigurno nikada neće dosaditi i koji je nepresušan izvor inspiracije.

Erykah Badu – Live (1997)

Još jedan album koji obožavam i slušam, već 16 god. Malo je live albuma koji mogu da zvuče tako savršeno kao studijski, ovo je jedan ot tih. Neverovatna ekipa muzičara, back vokala i dive koja osim raskošnog glasa i talenta ima potpuno specifičan performans i uspeva da publiku uvuče u svoj unutrašnji emotivni svet.

John Legend – Once Again (2006)

Još jedan u nizu favorita. Za mene John je reinkarnacija soul legendi iz ’60-ih, Marvina Gayea, Ala Greena, Curtisa Mayfielda, Wilsona Picketta, Otisa Reddinga, a ovaj album je jedan od retkih savremenih albuma koji nosi dušu prošlih vremena.

Janelle Monae – Electric lady (2013)

Najnoviji album r’n’b senzacije Janelle, koji slušam neprekidno već mesec dana. Veoma neobična i retko originalna pojava na svetskoj sceni sa prepoznatljivim muzičkim i vizuelnim izrazom i za koju verujem da će postati velika zvezda. Album je eklektičan, od klasičnih r’n’b ritmova, preko sentiša sa elementima gospela, latino zvuka, elektra. Dva fenomenalna dueta na albumu uradila je sa Princom i Erykom Badu. Preporučujem da ga skinete.