-

Šta muzičari slušaju: Zlatko „Fat Zed“ Petković (ZAA, Katabazija, The Scarps)

zlatko_petkovicZlatko „Fat Zed“ Petković, bubnjar sastava ZAA, Katabazija i The Scarps, sastavio je listu za našu stalnu rubriku. Takođe, napravio je i prigodan uvod, koji vam prenosimo u cjelosti.

„Kad razmišljam o ovim delima,  jasno je da nikako ne smem da se kritički osvrćem, tražim pravce i stilove i mesto (doduše, zasluženo) u istoriji muzike, kao ni da ih posebno opisujem ili veličam. Jednostavno, za mene, imaju značaj koji je lične prirode. Trenuci u životu kad sam otkrivao ove albume su, igrom slučaja, bili presudni za mene kao muzičara, i prelomni kao čoveka. Dole navedena ekipa mi je pokazala i dokazala da ništa ne mora biti po pravilima i da ono što imaš da kažeš, tj. odsviraš, možeš na različite načine, pritom, ostajući sasvim svoj i neiscrpan kao autor. Znači, sviraj onako kako osećaš i izgradi svoj stil. Takođe, moj izgrađeni anarho-liberalni stav prema svemu u životu je takav upravo zbog liričke angažovanosti ovih autora. Zaključak? Nemam! Volim to što volim!“, zaključuje Zlatko.

Metallica – Master of Puppets

Bejah prva godina srednje. Neka ’88. ili ’89. je u pitanju. Jedan prijatelj i ja, apsolutno lišeni odsustva entuzijazma, posedasmo na bicikle i iz Kruševca „odpedalirasmo“ za Jagodinu (nekih šezdesetak kilometara) po ovu kasetu. Čuvši uvodne taktove prve pesme („Baterije“, kako je u šali zovem) osetio sam ono što zovu „pucanje pred očima“, epifaniju – apsolutnu spoznaju da je muzika nešto čime želim da se bavim.

Nine Inch Nails – The Downward Spiral

Bio je to jedan mračan i period stranputice u mom životu. Niko mi bolje nije objasnio šta osećam u tom trenutku od čika Trenta Reznora, kako tekstovima, tako i atmosferom albuma. Ljubav je jedna i divna, i svi na kraju poželimo iskreno da objektu obožavanja bez ustezanja poručimo: „I wanna fuck you like an animal!“ (pesma „Closer“)

Primus – Sailing the Seas of Cheese

Znak pitanja mi je stajao iznad glave i posle stotog preslušavanja. Ni danas ništa nije manji. Onako hrabro razbiti koncepciju rok trojke i shvatanje pozicija instrumenata u aranžmanu… Uh!? Eto, opet znak pitanja.

Dead Kennedys – Plastic Surgery Disaster

Poznata je tvrdnja ljudi koji ne poštuju punk, da se za isti odlučuju muzičari ograničenog umeća sviranja. ‘Ajde da vas čujem šta imate da kažete na ovaj album? A Biafrino angažovanje kroz frenetično otpevane tekstove bez kompromisne kritike svega negativnog, kako u Americi tako i u svetu uopšte? Šta reći? „Riot – the unbeatable high!“

Voivod – Nothing Face

Nekoga ću gadno naljutiti, ali, meni se njihova verzija „Astronomy Domine“ više sviđa od originalne. Uživam da ovaj album puštam klincima koji misle da je progressive moderna tvorevina. Apsolutno ih zbuni datum objavljivanja ovog albuma. Melodija i disonanca, agresija i melanholija… Apsolutno remek delo, koje me uvek iznova natera da se duboko zamislim nad svojim radom, kao i muzikom uopšte.