-

Šta muzičari slušaju: Željko Ljubić Piti (Goribor)

GoriborŽeljko LjubićPiti, gitarista poznatog domaćeg benda Goribor ove nedelje gost je rubrike „Šta muzičari slušaju“ u kojoj predstavlja svoje omiljene albume.

„Izvinjavam se ali nisam mogao da se odlučim za top 5. Morao sam da produžim malo listu..Ovo su najznačajniji albumi za mene.“

Ultravox – Lament (1984)

Kaseta koju sam kupio u četvrtom osnovne. Slušam je i dan danas u autu. Uz „Viennu“ najbolji album benda. Jedan od albuma koji mi je promenio detinjstvo.

Ozzy Osbourne – Randy Rhoads Tribute (1987)

Album izdat pet godina nakon smrti najvećeg gitariste svih vremena. Razlog zbog čega sam krenuo da sviram. God bless Randy!

King – Crimson Beat (1982)

Još jedan iz moje skromne vinil kolekcije. Osamdesete su definitivno pripadale ovom bendu. Album je posvećen generaciji bit pesnika. Rekvijem za Keruaka i ekipu.

The Doors – Morrison hotel (1970)

Kralj guštera u najboljem izdanju. Klasik! Moj omiljeni bend svih vremena…

The Cure – Disintegration (1989)

Ovu ploču smo kao klinci slušali do besvesti. Bendu je ovaj album doneo slavu koju baš i nisu očekivali. Definitivno jedan od 500 albuma koja morate da čujete. Uh,nemam je na vinilu?!

Bob Dylan – Time out of mind (1997)

Najbolji album čika Zimmermana, nagrađen sa nekoliko Grammy-ja. Povratak na scenu nakon dosta godina. Daniel Lanois je još jednom pokazao da mu nema premca. Čekam još jedan zajednički album njih dvojice…

Ministry – Filth pig (1996)

Ja ne znam kako su oni napravili ovaj album, s obzirom da su u tom periodu Al i ekipa bili poprilično van pameti, ali su ga napravili… Mračno, moćno i prljavo.

The Pogues – Peace and love (1989)

Uzevši London kao inspiraciju, Pogues su nas ovim albumom prošetali kroz razne žanrove muzike, od jazza do punka, na najbolji mogući način. Album sadrži najlepše tekstove koje je Shane napisao.

Voivod – Nothingface (1989)

Neznani znanci…Ovako treba da zvuči heavy metal u 21.veku..

David Sylvian & Robert Fripp – The First day (1993)

Saradnja njih dvojice je obećavala još na prvom zajedničkom albumu „Gone to earth“. Ovim albumom su pokazali kako treba da zvuči moderan rok album. Savršeno…

Husker du – Warehouse (1987)

Nažalost poslednji album benda. Slušam ga intenzivno više od dvadeset godina. Ovakvim albumom i treba da se završi karijera.